Hos Vänsterpartiet Göteborg

GBG DÅK

Sitter på tåget norrut från Göteborg. Jag har besökt partidistriktets årskonferens där listor och program inför valet har antagits. Stämningen var god, partiet växer så det knakar i Göteborg. Idag är vi 1 400 partimedlemmar i staden, så stora har vänstern i Göteborg inte varit i modern tid.

Riksdagslistan toppas av Hans Linde, följd av Maj Karlsson och Helen Engholm. Alla listor är inte klara runt om i landet. Men helt klart är att nästa riksdagsgrupp kommer att ha en av de lägsta medelåldrarna av alla partier i riksdagen. Dessutom lär vi slå rekord i andel ledamöter med utländsk bakgrund.

Foto: Jöran Fagerlund

GBG kandidat

En förmiddag i Göteborg

Tåget rullar norrut från Göteborg. Jag har haft en fin förmiddag i den rödgrönt styrda staden.

Gerdas

Jag började dagen på Gerdas gård, äldreboende i Högsbohöjd. Det är ett kommunalt boende för äldre som har gått från att vara ett vanligt välskött boende till att bli prisbelönt och omtalat. Både personal och boende som jag talade med var mycket nöjda. Hela institutionstänkadet var borta och hyresgästernas behov stod i centrum. Det var pubkvällar, utflykter och samvaro. Användandet av mediciner hade gått ner. Personalen och hyresgästerna planerade verksamheten ihop. Personalen har direkt inflytande över budget och scheman. Det var helt enkelt ett utmärkt exempel på vad hur bra offentlig service kan bli med engagemang, personalinflytande och ansvar. Nu ska boendet gå vidare och utvecklas till en intraprenad med ännu större självstyre.

Vänsterpartiets tidning RÖTT har ett fint reportage om boendet i det nya numret. Även GP har skrivit om det.

cykel Gbg

 

Efter det upplyftande besöket var jag med på en cykeldemonstration på Linnégatan anordnad av bland andra miljöorganisationer och Vänsterpartiet. Miljön, klimatet och alternativen till bilismen stod i centrum. I Göteborg ska det hållas en folkomröstning om trängselavgifter för bilismen. Avgifter som behövs för att få ner bilismen och få medel till satsningar på modern kollektivtrafik och nya trafiklösningar.

demo Gbg

På väg mot centralen hann jag stanna och lyssna en stund på talen i välfärdsdemonstrationen på Gustaf Adolfs torg. Roligt att se att så många hade slutit upp för en välfärd fri från privata vinster. Minst ett tusental var på plats. Liknande manifestationer har hållits även på nio andra orter idag. Det visar på styrkan i rörelsen för en bra välfärd och mot privatiseringar.

Jöran Fagerlund plåtade.