Detsamma att bygga eller driva skolor?

Som partiordförande får jag en del mejl med varierande innehåll. Det kan vara beröm, skäll eller goda råd. Igår fick jag ett fint brev om ett argument från Annie Lööf i senaste partiledardebatten. Hon undrade vad det är för skillnad mellan att bygga skolor och att driva dem. Det är ett av favoritargumenten för de som fortfarande försvarar riskkapitalbolagens rätt att plocka våra skattepengar från välfärden. Argumentet innehåller ju också en skenbar logik. Jag svarade Lööf att den som inte inser skillnaden nog inte bör driva skolor. Personen som skrev till mig borrade lite djupare i argumentet, här är hens brev:

 

Hej !

Än en gång ang. vinster i välfärden, en majoritet av Sveriges befolkning  förutom Annie Lööf och några till förstår skillnaden mellan att bygga en skola och att driva den.
Kan inte du eller någon annan  ”tydligt” förklara de väsentliga skillnader vad  gäller beställning,leverans, betalning och kvalitetskrav vad som vid gäller byggande och drift (artikel, Almedalen eller på annat lämligt tillfälle).
Vid byggande är ju beställaren, betalaren samma juridiska person, Skanska kan
ju inte besluta om att bygga en skola och skicka räkningen till kommunen som en friskola kan göra.
Vid byggen gäller betalningsplan med betalningen efter utförd och godkänd
arbete, vid drift av en friskola utgår förskottsbetalning om skolan lyckas värva elever.
Vid byggen gäller garantier i flera steg steg, ända upp till 10:år, även finansiell garanti kan krävas, i en skola behöver inte skolan ställa några som helst garantier, möjligen kan det komma ett påpekande från skolverket, om någon anmäler skolan. Skolverket brukar också vara nöjd om skolan lovar bot och bättring.
Byggfirman måste också visa att de har personella och materiella resurser att
bygga, för friskolan gäller det endast lova att de ska uppnå vissa mål, hur det görs är upp tll skolan.
Nu när debatten om problemet med vinster i välfärden går at rätt håll, då tror
jag att det behövs än tydligare förklaringar om varför det är olämpligt, så att inte pendeln slår åt andra hållet igen.

Med vänlig

 

XXX