Respektera folkomröstningens resultat

Det blev ett rungande JA i folkomröstningen om vården i Västerbottens inland. Stort tack till alla Vänsterpartister som har bidragit till denna fina seger. Det anmärkningsvärda i resultatet är inte valdeltagandet på knappa 30 %. Det är rätt normalt för en lokal folkomröstning. Det är anmärkningsvärda är det extremt tydliga resultatet. Bara 4 422 personer i hela länet röstade Nej, hela 53 305 personer röstade Ja.

Det rimliga vore nu att landstingsledningen insåg att man gjort fel och följde folkviljan. Men tyvärr gräver S och MP i ledningen för landstinget ner sig ännu längre i sin grop. Det är dåligt på många vis, inte minst för bristen på respekt för demokratin och väljarna i länet. S och MPs argument är att valdeltagandet var för lågt. Men några formella regler om det finns inte. Problemet är att deras eget agerande med att tala illa om folkomröstningen och spekulera i att de ska strunta i resultatet aktivt har bidragit till att sänka deltagandet. Det är invånarnas rätt att begära folkomröstning. Doroteauppropet har följt alla grundlagens spelregler. Det borde S och MP ha respekt för. Nu skapas istället stor bitterhet och en svekdebatt som kan dominera politiken i länet över valet 2014.

Normalt sett är Västerbotten ett län med en trygg rödgrön majoritet. Risken för borgerligt styre har varit liten. Nu har S och MP gett högeralliansen en gratisbjudning inför landstingsvalet 2014. Missnöjda väljare måste rösta antingen på oss i Vänsterpartiet eller på högeralliansen. Om de borgerliga får makten i landstinget kommer vården att hamna ur askan i elden med omfattande privatiseringar. Jämför med hur högeralliansen och MP vansköter vården i region Skåne. Den enda garanten mot detta är i dag Vänsterpartiet i Västerbotten. Genom att rösta på oss kan väljarna få respekt för folkomröstningens resultat och bättre vård i inlandet utan risk för borgerligt vanstyre efter 2014. Den borgerliga politiken på riksnivå med urholkade statsbidrag och påtvingade privatiseringar är själva grunden för krisen för vården.

Jag hoppas att S och MP besinnar sig och respekterar resultatet av omröstningen. Om inte lovar vi att det blir en stor valfråga i länet 2014. Miljöpartiet har hukat bakom socialdemokraterna och undvikit debatt i frågan. Partiet är svagt i Västerbottens inland, och har om möjligt försvagats än mer av det som skett. Nu riktas ljuset på Miljöpartiet. Står ni bakom beslutet att inte respektera folkomröstningens resultat? Ni har avgörandet i er hand. Ut på banan och förklara er.

Vänsterpartiet har motsatt sig neddragningarna i akutvården. Vi röstade för en folkomröstning när ingen annan lösning gavs. Vi bedrev en aktiv valkampanj över hela länet och försökte mobilisera väljarna. Vi vann med solklara siffror. Nu kräver vi att utslaget i omröstningen respekteras.

Läs mer i VK, VF, Norran SR och SVT.

 

En bild kan säga så mycket, statistik också

bild (3)

En bild kan säga så mycket, även om den visar statistisk. Bilden ovan är från tidningen Riksdag & Departement och visar hur ofta partierna röstar likadant i riksdagen. Den säger självklart inte vad man i sak är överens eller oeniga om, men den ger ändå en ganska tydlig bild.

Vänsterpartiet har mest gemensamt med MP, i 66 % av voteringarna röstar vi lika. Men också mycket gemensamt med S, 57 % av omröstningarna. Lika ofta röstar MP och S lika.

SD röstar mest som Alliansen, i hela 60 % av voteringarna, och minst som V, 13 %. Det är den i särklass minsta samstämmigheten mellan några partier och det finns ingen fråga där V och SD är så oeniga som i den avgörande flyktingpolitiken. Men kan med fog säga att SD och V är de partier som står längst ifrån varandra i riksdagen. 21 % är samstämmigheten mellan V och Alliansen.

 

 

Fullsatt i Malmö – mot privata vinster i välfärden

IMG_3069Tillbaka i Stockholm med nattåget efter att ha varit i Malmö. Igår kväll hade Vänsterpartiet och Abf bjudit in till diskussion om hur vi ska befria välfärden från vinstintresset. Ett par hundra personer kom för att lyssna och fråga när jag, Martina från Malmövänstern och representanter från LO diskuterade.

På dagen hade jag träffat fackföreningar och besökt sjukhuset. Sjukvården i Skåne är i djup kris. Den borgerliga majoriteten med Miljöpartiet bedriver en hårdhänt nedskärningspolitik med anställningsstopp och privatiseringar. På kvinnokliniken kunde hårt arbetande undersköterskor berätta om hur arbetsglädjen var borta och hur ständig underbemanning gjorde att de fick stänga av delar av avdelningen och sända dem som skulle föda till andra sjukhus.

Vänsterpartiet Skåne har lagt en rad förslag för att komma till rätta krisen, bland dem en mindre skattehöjning. Jag berättade om hur våra förslag på riksnivå skulle ge mer resurser till vården och sätta stopp för de kaotiska privatiseringarna drivna av vinstintresse. Läs mer i Skånskan.

Idag skriver DN om hur arbetskraftsinvandringen missbrukas och hur människor utnyttjas när arbetsgivarna ges all makt och löntagarna ingen. Även här bär allliansen och Miljöpartiet det politiska ansvaret för de nya reglerna.

Alliansen tvingas ompröva sin ekonomiska politik

Det har varit några intressanta dagar i svensk inrikespolitik. I ett försök att återta det politiska initiativet har partiledarna för den borgerliga alliansen rest landet runt för att presentera nya satsningar i höstbudgeten. Plötsligt är det som var helt fel för någon månad sedan klokt och rätt, nu ska det byggas järnvägar som Ostlänken och sträckan Göteborg – Borås och nu ska det satsas på fler platser i yrkesutbildningen för att minska arbetslösheten. Plötsligt ska det inte stramas åt lika hårt utan investeras.

Flera av de satsningar som regeringen nu vill göra är välkomna och sådant som vi i Vänsterpartiet länge har föreslagit. När den ekonomiska politiken blir en aning mer expansiv så är det ett steg i rätt riktning när konjunkturen viker. Det verkar vara uppenbart att regeringen självt har insett att skattsänkningar och otrygghet, den så kallade arbetslinjen, inte rår på arbetslösheten. Nu kopierar de istället en del av oppositionens förslag. Det är ett fall framåt. Men vill man har riktig vänsterpolitik är förstås originalet bättre än en blek kopia. Faktum är att de satsningar som görs fortfarande är för små för att rå på arbetslösheten, men de är förstås bättre än inget. Omläggningen är ändå ett indirekt medgivaden av att vi har haft rätt i vår kritik av regeringens politik.

På vissa områden är dock satsningarna mindre än vad de kan verka. De nya järnvägarna börjar byggas om några år. Efter att ha tagit bort tusentals utbildningsplatser ges en del tillbaks. Det är två steg bakåt och ett steg framåt. Några delar av budgeten är också klassisk högerpolitik som ökar klyftorna. Dit hör sänkningen av bolagsskatten. Den svenska bolagsskatten är inte hög i jämförelse med våra viktiga handelspartners och avdragsmöjligheterna är så stora att många bolag inte skattar alls. Den bolagsskatt som är 26.3 % på pappret är i praktiken 15 % i genomsnitt. Det är de kryphålen och orättvisorna som borde rättas till vilket skulle ge ökade intäkter från de mest vinstrika företagentill välfärd och investeringar.

Idag sänkte riksbanken räntan med 0.25 %. Även det är mycket rimligt och en större sänkning hade gått att motivera. Riksbanken har bedrivit en så hökaktig politik att man år efter år har legat under inflationsmålet. På så vis stramas ekonomin åt i onödan, tiotusentals blir arbetslös i onödan och valutan stärks vilket drabbar exporten. Den uppblossade debatten runt räntepolitiken visar att vi också behöver ett sysselsättningsmål för penningpolitiken för att framgångsrikt bygga en helhetspolitik för full sysselsättning.

Igår hade jag fina möten i Kalmar, Högsby och inte minst ett välbesökt kvällsmöte i Vimmerby. Ikväll blir det ett öppet möte på Tellus i Midsommarkransen 18.30. Välkommen dit!

 

Med en borgerlig Agenda

En bild kan säga mer än tusen ord, så brukat det sägas och det stämmer nog. Även politik handlar om ibland bilder och bildspråk. Det är runt det som konflikten om debatten på SVT:s Agenda handlar. Agenda ville klumpa ihop ”oppositionen” på ena sidan och regeringspartierna på den andra i studion när budgeten skulle diskuteras. I oppositionen skulle även Sverigedemokraterna ingå trots att partiet röstar med regeringen i fler än 90 % av de avgörande voteringarna i riksdagen. Trots att rasisterna i SD i praktiken agerar som ett aktivt borgerligt stödparti och stödhjul. Utan SDs borgerliga politik skulle regeringen Reinfeldt knappast överleva. Ändå ska de ställas tillsammans med S, V och MP i studion.

En bild av oppositionen där SD ingår är något som borgerligheten älskar. Svenska Dagbladets ledarsida skulle få en bild som de kunde använda otaliga gånger. Så kan fokus dras från att rasisterna nästan alltid röstar med de borgerliga och istället läggas på de få gånger de fäller regeringen med de rödgröna. Så spelar media med i att sätta en bild av svensk politik som faktiskt är helt förljugen, så låter man borgerligheten sätta Agendan. På kuppen får SD spela martyrer, något de brukar ägna sig åt i brist på seriöst politiskt innehåll.

Jag har full förståelse för att Håkan Juholt och Lars Ohly inte vill spela med i det spelet. Hade SVT haft minsta flexibilitet och känsla för vad det handlar om så hade de funnit en kompromiss som alla kunde godta. Det var de uppenbarligen inte intresserade av.

Läs mer i på Newsmill, DN, SvD ochSvD.

Jag skulle hellre ha varit i Köpenhamn

Idag invigdes riksdagsåret med pompa och ståt, kungen, statsministern och hedersvakt i pälsmössor. Men särskilt spännande var det inte ens för oss som samlades i kammaren. Kungen har alltid något lätt obegripligt över sig när han talar. Dagens tal var inget undantag. Det mesta av talet ägnades år ett scoutmöte i Kristianstad. Sedan lyckades kungen med att jämföra terrorattentatet på Utöya med oprovocerat gautuvåld. Det är en bra bit från det politiska terrodåd som det handlade om. Kan ingen skaffa kungen en vettig talskrivare?

Reinfeldt var väldigt förutsägbar när han läste upp regeringsförklaringen. En del sa att han sa ordet ansvar 22 gånger, andra räknade till 26 eller 36. Men allt för många gånger blev det. Det var sämre med innehållet. I den kristid som nu sannolikt väntar är budskapet att det är bäst att göra så lite som möjligt för att mota krisens effekter. Så mycket till ny politik är det inte. Folkpartiet får någon miljard till skolan. Centerpartiet får drygt fem miljarder för att öka inkomsterna för restaurangägare. Kristdemokraterna får ingenting och moderaterna bestämmer resten. Så kan Alliansens politik sammanfattas. Det var många högtravande ord i regeringsförklaringen, bland annat om klimat och hållbarhet, men inte en enda ny åtgärd för en bättre miljö.

läs mer i DN, DN, SvD, SvD, Sydsvenskan, Expressen och Aftonbladet.

Det kan bli ett intressant politiskt år med flera nederlag för regeringen om nu inte Miljöpartiet väljer att sälja sig billigt i de förhandlingar som uppenbarligen pågår.

Betydligt mer upplyftande verkar det vara i Köpenhamn ikväll där resultaten från det danska Folketingsvalet nu strömmar in. Valundersökningarna ger entydiga besked om vänsterseger. Det förväntade reultatet har flera goda inslag:

– Danmark får en vänster/center regering med Socialdemokrater, Socialistisk Folkeparti och Radikale

– Den nya regeringen blir beroende av stöd från vänsterpartiet Enhedslistan som går fram rejält

– Främlingsfientliga Dansk Folkeparti backar och ännu viktigare är att de nu helt tappar det stora inflytande de har haft över dansk politik, istället går DFs tydligaste kritiker, Enhedslistan och Radikale tydligt fram. Det bäddar för ett nytt politiskt och mindre extremt politiskt klimat i Danmark när det gäller invandringspolitik

Dansk politik gör en tydlig vänstersväng och rasisterna marginaliseras, det är goda nyheter. Om SF som väntat går in i regeringen i Danmark så är vänsterpartier med och regerar i alla våra nordiska grannländer. Men SF:s högergir straffades av vänsterväljarna som strömmade vänsterut till Enhedslistan. Sammantaget röstar drygt 15 % av danskarna på partier till vänster om Socialdemokraterna. Den potentialen finns även i Sverige.

läs mer i Politiken, DR, DN, DNSvD, Aftonbladet, Expressen och Sydsvenskan

Målet är nyval

I dagens DN skriver Ulla Andersson och Lars Ohly en alldeles utmärkt artikel. Som bekant saknar regeringen majoritet i riksdagen för det femte jobbskatteavdraget, en central del av högerregeringens budgetförslag. I det läget bör vi rödgröna partierna inte nöja oss med att säga nej till regeringens politik, vi bör också lägga ett förslag om hur pengarna, 12 miljarder, ska användas istället.

Den politik som Vänsterpartiet föreslår skulle jämfört med regeringens innebära följande;

– Samhällets investeringar skulle öka inte minst i nya och bättre bostäder och en upprustad järnväg. Det är något som hela samhällsekonomin vinner på långsiktigt.

– Vi skulle får större ekonomisk jämlikhet och fler i arbete, arbetslösa unga skulle få utbildning

– Vi skulle minska utsläppen av växthusgaser från bostäder och transporter

– Vi skulle satsa på en bättre sjukvård

Allt detta ryms inom den ekonomiska ram som regeringen vill använda för att sänka skatten främst för dem som tjänar mest. Att lägga fram denna typ av gemensamt alternativ skulle göra oss rödgröna mycket starkare i den kommande debatten.

Om regeringen inte får igenom sin budget så är frågan om den kan sitta kvar. Frågan om ett nyval under mandatperioden blir allt mer aktuell. Ett nyval är en möjlighet som vi bör söka. Vänsterpartiets mål bör vara att regering Reinfeldt ska tvingas avgå och att vi ska vinna ett nytt val före 2014. För att klara det måste vi vara mer offensiva och ta initiativet precis som Lasse och Ulla är idag.

läs mer i; SvD, Aftonbladet, Expressen