Låt ryssen komma

Jag bor ett par stenkast från frihamnen i Stockholm. Den domineras numera av de stora färjorna som trafikerar Östersjön. På gatan, i tunnelbanan och på ICA hör jag finska, estniska, lettiska och ryska när passagerna kommer iland. De flesta är turister, några är nog här och jobbar på byggen och i restaurangkök. En och annan stulen bil och annat stöldgods forslas nog också med båtarna. Men mest är det ganska vanligt folk som åker. Idag låg båtar inne till och från Åbo, Helsingfors, Tallinn, Riga och St Petersburg.

Jag kan inte låta bli att fundera lite extra över de ryssar som kommer hit. De flesta ser ut att vara medelklass från St Petersburg, engelskan är för det mesta trevande och osäker. De verkar oftast vara på weekendresa, de är medelålders par och familjer med barn. De flesta verkar inte vara direkt rika, de åker med SLs buss eller vandrar in till staden med kartan i hand. Ibland får jag hjälpa någon med att hitta rätt väg eller varna för svindyra taxibilar som försöker lura dem.

Nu hårdnar tonen mellan Ryssland och väst. Putins Ryssland har ockuperat Krim och i praktiken är det Ryssland som bedriver kriget i östra Ukraina. Det rustas upp, tonen höjs och militärer övar. Det är en trist och farlig utveckling. Det är ingen tvekan om att den ryska regimen har huvudansvaret för att Ukraina slits sönder. Det vore naturligt om Ukraina hade nära band och goda förbindelser med både väst och Ryssland. Ingen har skadat den tanken mer än Putin. Jag tänker på min granne i Umeå som är från Moskva, han har sina mamma i östra Ukraina. Hur onaturligt är inte kriget?

Putins styre är en klassisk nationalistisk högerregim. Krig och fiendebilder ska samla stödet på hemmaplan inför en yttre fiende, och avskräcka de egna oppositionella. Information och debatt ersätts av propaganda när fri media kvävs. Priset betalas av vanliga ukrainare och ryssar. Mitt hjärta finns bland de allt för få modiga ryssar som demonstrerar för fred med Ukraina och med de som sitter fängslade efter protesterna på Bolotnajatorget.

Nu inför EU fler sanktioner mot Ryssland. Det är nödvändigt så länge aggressionen inte upphör. Putins oljemagnater, vapenhandlare och bankirer kan gärna få så hårda sanktioner som möjligt. Men i konfliktens kölvatten kommer också en mer allmän ryssfientlighet. Den tror jag att vi ska akta oss för. Jag skulle vilja att vanliga ryssar fick det enklare att resa hit, trots att rubelns fall idag gör det svårare. Jag skulle önska att fler vanliga ryssar och svenskar/britter/tyskar mötte varandra bortom krigsretorik, fiendebilder och propaganda. Jag skulle önska att vi visste mer om varandra. Jag tror att det är dåligt för makten och bra för freden. Därför är jag glad när jag hör ryska talas i mina kvarter eller på bussen som jag åker med på morgonen.

79 reaktion på “Låt ryssen komma

 1. Bra skrivet Jonas, men jag håller inte med dig att Putin ensam bär ansvaret för att Ukraina inte kan ha goda relationer med både öst och väst. Nato under ledning av USA har sin egen agenda som implementeras i syfte att gynna huvudsakligen Amerikanska intressen. Visst vore det önskvärt att stormakterna avhöll sig från vapen support och istället ägnade sig åt förhandlingsstöd.
  Och den Svenska Rysskräcken är faktiskt ganska oförståelig. När anföll Ryssland Sverige sist? 1808 om jag inte tar fel, och då var det allianspolitik som var boven. Vi hat haft ömsesidig fred med Ryssland i över 200 år, varifrån kommer rädslan?

  • Under finska vinterkriget 1940, hade inte Stalins trupper stannat vid svenska gränsen, om inte finnarna hade gjort ett heroiskt motstånd. Sedan var det väl ett antal bomber som fälldes i Stockholmstrakten under kriget. Om det var felnavigering eller en markering som föranledde detta vet vi inte. Catalinaaffären och nedskjutningen av spionDC-3:an inte att förglömma. Det finns en anledning att hålla ett öga på björnen i öster. Efter sovjets fall finns det en revanschistisk önskan att återupprätta imperiet. NATO:s närmande är inget som kommer att lugna ner ryssarna, då de ser organisationen som ett hot och inget som kommer gynna dom.

   • Man kan ju inventera hur många som dödats av USA/NATO interventioner efter andra världskriget, och hur många som dödats av Ryska interventioner. Då förstår vi nog vilken storebror som är värst. Putin har 85% stöd, men även Korea, Vietnam, Irak, Libyen, Grenada, Panama m.fl. ”korståg” hade brett stöd i det aggressiva USA. Dessutom har få av dessa länder fått det bättre efter NATO/USA hjälp.
    Upprustning i Sverige är som att byta till bättre lås i dörren när fienden har bazookas! Bort med USA kramare/Ryss hatare som Bodström och Bildt en gång representerade och öppna upp för goda relationer med både öst och väst. Jag tycker Putins demokrati haltar, men det gör sannerligen USA’s också.

    • Men i sådana fall så kan du ju sluta att skylla allt på USA och även sluta att försvara Putin. Att USA är en starkare stormakt än Ryssland gör på intet sätt Ryssland bättre.

     • Det hör ju till Putintrollens taktik att blanda in USA i varenda sammanhang, det framgår av deras instruktioner.

    • Att ställa vår försvarsförmåga i relation till ett massivanfall från ryssland och hävda att vi inte skulle klara det är ganska i ointressant. Vi klarar ju inte att värna våra gränser vilken typ av kränkning det än gäller. Det är kanske det vi i första hand skall försöka klara av.
     Ditt resonemang, Lennart, är som att hävda att vi inte skall ha någon brandkår med argumentet att den i alla fall inte skulle klara flera storbränder samtidigt.

 2. Hel rätt Jonas. Vi behöver en rejäl omdaning här på jorden och vi måste se till att marknaden som styr allt försvinner. Den bara förstör. Inte bara då det handlar om krig. Titta bara på alla de som svälter runt om vår jord medan de rika har mer frukt i sitt schampo än vad en fattig har på sin tallrik.

  • Marknaden kan väl knappast försvinna men dess makt måste inskränkas. Det är politikernas uppgift. Klyftorna mellan rika och fattiga, rika och fattiga länder är enorma. Det finns resurser nog på klotet för alla! Vapenindustrin omsätter miljarder dollar. Lilla Sverige förser gärna tveksamma länder med vapen. Resurserna läggs på helt fel saker! Krig liksom krigsförberedelser är oerhört lönsamt för några få stora vapentillverkare i världen. Sverige är med. Byggindustrierna kommer efter när vapnen gjort sitt. Det militärindustriella komplexet varnade redan Eisenhower för efter Andra världskriget. Idag lider många utanför den ”civiliserade världen”. Det är där krigen förs idag. Vapenindustrin måste ju få avsättning för sina produkter! Världskrig kan man ju inte starta lika lätt längre! Nato hoppas kunna reta Putin så att han hittar på något dumt. Det har varit för lugnt länge nog på den fronten enligt Nato.

 3. Mitt hjärta är ibland de soldater som på plats kämpar mot Putins trappor. De kämpar i förlängningen även för oss. Glöm inte dem!

  • Aha du menar Azovbataljonen fylld av medlemmar i Svenskarnas parti. De som så stolt slåss för den vita rasens revolution…
   Hur man nu kan göra det i ett inbördeskrig ?

 4. Ponera följande. En CIA stödd statskupp görs i Sverige. Jonas Sjöstedt och alla andra som folket i Sverige har röstat på dödas eller slängs ut ur riksdagshuset och ersätts med en regim bestående av folk från NRP (Nazister). Washington behöver en marionett regering och Nazisterna tar givetvis chansen.

  Folket i Norrland vägrar dock acceptera att leva under en regim som de varken röstat på eller sympatiserar det minsta med. Man gör motstånd trots att nazisterna bombar dem sönder och samman. Sina egna landsmän!! De svenska män som vägrar delta i slakten döms till döden.

  De norrländska rebellerna får stöd ifrån sina grannar i Norge Finland.

  Hade du då, Jonas Sjöstedt sett Norge och Finland som den aggressiva parten?

  • För det första: Parmalentet avsatte presidenten vilket de har rätt till efter dödsskjutningarna av civila i Kiev.

   Det har varit demokratiska val i Ukraina och högerextremisterna fick extremt låga tal. Högra sektorn < 1 % om jag kommer ihåg rätt. Så det finns ingen högerextrem regering i Kiev.

   Oroligheterna har iscensatts av Kreml. Det erkänner till och med de som iscensatt dem.

   Din liknelse har inget med Ukraina att göra ditt troll.

   • David,
    Oaktat liknelsen så har du fel om regeringen. I alla fall om vi talar om koalitionsregeringen som tillträdde efter Janukovytj. Svoboda fick tre ministerposter i denna interimsregering; bl.a. vice premiärministerposten. Dessutom blev en herre vid namn Serhiy Kvit utbildningsminister, god vän med Högra Sektorns Dmitry Jarosh och med förflutet i Tryzub, en ultranationalistisk rörelse som utgjorde en av rekryteringskällorna för Högra Sektorn. Dessutom ska inte glömmas bort att Svoboda även fick poster som riksåklagare och vice talman i parlamentet och Andriy Parubyi, Högra Sektorn, blev chef för Nationella Säkerhetsrådet. Så att koalitionsregeringen hade ett stort inslag av ultranationalistiska fascister är alltså ingen osann uppgift. Bara lite bortglömd.

    Talar vi sedan om valet i höstas däremot är det sant att varken Svoboda eller Högra Sektorn hade några framgångar. Högra Sektorns parlament har emellertid alltid varit gatan. En maktfaktor att räkna med i Ukraina vilket visade sig under Euromajdan då deras våld fick avgörande betydelse för maktskiftet. Svobodas dåliga val var däremot en större överraskning men de har förvisso 6 platser i parlamentet genom de regionala enmansvalkretsarna. De ultranationalistiska rösterna har sannolikt istället gått till Oleh Ljasjkos Radiala Parti men också till andra partier som Tymosjenkos Fäderneslandsförbund och inte minst premiärminister Jatsenjuks Folkfronten eftersom de rekryterat från frivilligbataljonerna till sina listor och därigenom har fascister eller ultranationalister smugit sig in. Den västeuropeiska höger-vänsterskalan kan vara ganska bedräglig att använda på ukrainsk politik då partierna bygger mer kring personer är ideologi. Den enda gångbara sådana just nu är nationalism så parlamentet innehåller, de högerextrema partiernas dåliga val till trots, ändå exempelvis grundarna till nazistpartiet Social-National Partiet. Om detta kan du läsa på min blogg;
    http://hanslillagrona.blogspot.se/2014/10/ukraina-efter-valet-europeiska-ukraina.html

    • Jag är hyfsat bevandrad i historia och jag håller med dig om analysen.

     Går man tillbaka några steg i historien, så kan vi tydligt se de nationalistiska/profascistiska strömningarna i Ukraina. Efter kriget så flyttade Stalin om olika folkslag, för att desarmera dessa. Därav den starka slaviska dominansen i Donbassregionen.
     Detta fenomen kan även ses i de baltiska staterna.
     Det finns ingen quickfix på detta.

     Två saker kan hända i framtiden;
     1/ Permanent gränsförändring/ny statsbildning.
     2/Donbassukrainarna accepterar sin identitet som ukrainare och får någon form av autonom status i Ukraina.
     Jag hoppas på det andra alternativet.

 5. Onekligen naivt, men näppeligen på viset Putinkramaren ovan antyder.

  Håller med om att ryssar i gemen borde vara välkomna, men Putin och hans anhang borde straffas hårt. De är mördare och våldtäktsmän.

 6. Jag måste ju säga att det är hög tid att rusta upp vår egen militär igen! Jag gillar inte alls Putins lekar i våra vatten och vårat luftrum. Det värsta är att det kommer att ta för lång tid, så även om jag inte vill att vi ska vara medlemmar i NATO är jag rädd att vi blir tvingade till det till sist. Våra dryga 200 år av fred är nog tyvärr slut vilken dag/månad som helst!
  Jag tycker du gör ett fantastiskt jobb, men måste tyvärr hålla med Christer Nilsson, var inte FÖR naiv! Putin är inte att leka med, psykopater brukar inte vara det! :/

 7. 85% av befolkningen står bakom Putin, det betyder att 85% stödjer kriget och ser rysk aggresiv politik som rätt och riktigt. Spelar i sammanhanget liten roll att de flesta i ryssland är förda bakom ljuset med maktens propaganda. De kommer kämpa hårt och strida för den regimen eftersom de stödjer dess agerande, det är vad som spelar roll i sammanhanget. Rysslands utrikespolitik gör att varje rysk medborgare och snart varje person de klassar som etnisk rysk är ett säkerhetshot mot det landet utanför ryssland som de vistas i. Tyvärr så går detta hand i hand, folket och makten. För Ryssland har den regim som folket förtjänar i sin apati att göra något åt saken och i dess stöd för den.

  • Nej, 85% av folket står bakom Putin för de vet mer om kriget än vad du gör. Västpropaganda blundar för osedvanligt mycket fakta om Ukraina och vräker på med otroligt mycket lögner om Ryssland. Jag brukar ge folk som är enögda rådet att åka till Donbass och återkomma med åsikter sedan.

  • Du har aldrig reflekterat över om det inte är du som är förd bakom ljuset med propaganda? De flesta i Ryssland är väldigt nöjda med utvecklingen för dem sedan Putin tillträdde och har begränsat oligarkernas inflytande vilket kommit hela samhället till gagn, se bara på Rysslands statsskuld. Väst däremot bedriver för närvarande en av historiens smutsigaste och lögnaktigaste propagandakampanjer som började för fullt när Ryssland avlöjade falseflag kemattacken i Syrien. Sedan dess har Carl Bildt och Sikorski haft fria tyglar att destabilisera så mycket som bara går i forna östblocket och Ryssland (det mesta är väl dokumenterat på internet om man bara söker) Vilka tvkanaler i Sverige kan visa upp debattprogram på samma sätt som i Ryssland där ALLA åsikter får komma till tals? Du kan se debatter från alla politiska riktningar och äver NATOgeneraler osv. så kom inte med påståenden om ensidig propaganda för i Sverige har vi de ensidigaste och mest russofoba strömningarna i hela västvärlden.

 8. Pingback: Ibland har Sjöstedt rätt | Jan Nilssons blogg

 9. Det är en allmänt befäst åsikt i vårt land att Putin ligger bakom de ukrainska problemen.
  Men hur kan det komma sig att Ryssland varit ledande hela tiden när det gäller fredsförhandlingar ? Se hur det sett ut i FN´s säkerhetsråd. Den utmärkte ambassadören Churkin driver hela tiden en fredsskapande linje medan övriga ledamöter gör vad de kan för att sätta käppar i hjulet genom att rösta ned eller avstå. USA driver en hetsande linje i Ukraina där de vill tillföra vapen i stället för att arbeta med fred. Mkt av att konflikten eskalerade har en grund i att USA gick in med kraftigt stöd i Ukraina som hotade Rysslands militära säkerhet. Den av USA framavlade kuppregimen i Kiev har varit mkt fientlig mot landsmän i öst och använder straff-bataljoner med högerextrema inslag som förtryckt (milt sagt) de som önskar regionalt självbestämmande. Ryssland såg sig tvingade att annektera Krim för att hindra en framtida ohållbar situation med NATO- och eller amerikanska trupper i det området som allvarligt hade hotat Rysslands miitära intressen vid Svarta havet. Vad kunde de annat göra ? Om robotbaser skulle etableras mkt nära Ryssland av USA/NATO driver det fram en säkerhetsrisk för hela Europa.

  • Fredsskapande linje? Apologetiskt trams. I princip alla är för fred. Det centrala är frågan om vilken fred man vill ha.

   Det den reaktionäre revanschisten Putin ägnar sig åt är klassisk imperialisttaktik. Understöd till rebellrörelser för att underminera ett fientligt styre i ett land används som påtryckningsmedel för att uppnå en ”lösning” på stormaktens villkor.

   Vad imperialistiska stormakter ”ser sig tvingade” att göra är irrelevant. Annekterande av andra länders territorium är inte acceptabelt.

   • ”Apologetiskt trams”…???!! ”revanschisten Putin ägnar sig åt klassisk imperialisttaktik”…. Alltid dessa påståenden tagna direkt ur luften…. Denna ”stormakt” gränsar till Ukraina och kan inte gärna flytta på sig bara för att alla ryssofober vill detta. De blir alltså inblandade hur den än bär sig åt när de värsta massmördarna efter andra världskriget USA tränger sig på. Den riktigt stora stormakten som inte ens har någon gräns mot Europa utan gömmer sig på andra sidan Atlanten. Den som iscensatte en statskupp och avsatte en folkligt vald president i Ukraina.

 10. En sak som märks tydligt i denna debatt är polariseringskommentarerna. De tydliga exemplen på att krigspropagandan gått hem. Alla som pekar på USA/EUs aggression och pekar på att Ryssland faktiskt är ett grannland som är inblandade vare sig de vill eller inte kallas omgående för Putinkramare. Utan EU/USAs infiltrerande i Ukrainas inre angelägenheter så hade Krim fortfarande varit under Ukrainskt styre. Jag tittade ofta på direktkamerorna som fanns länkade på nätet under Majdandemonstrationerna och kan lugnt säga att jag själv gått i demonstrationer som var betydligt större. Det finns inte en möjlighet att den lilla klicken skulle störta en folkvald regering utan hjälp bakom kulisserna.

  Yanukovych var faktiskt folkvald och hade sitt främsta stöd i de huvudsakligen rysktalande östra delarna. Det var alltså deras folkvalda president som nazisterna i Kievjuntan störtade. Det var deras språk som ledarna i kuppen vid upprepade tillfällen sa sig vilja förbjuda.

  Det som skrämt mig mest som svensk är när Rapports reportrar intervjuat ledaren för den högerextrema rörelsen Svoboda och kallat dem oppositionsledare utan minsta antydan om det är nazister de talar med. Även när Elin Jönsson har intervjuat skadade på sjukhuset med hela kroppen full av nazisttatueringar som oemotsagt fått påstå att de sett typ 150 ryska stridsvagnar. Hemmahosreportage hos den nazistiska legobataljonen Azov. Det är skrämmande. Vart är Sverige på väg?

  Om det funnits ryska trupper eller stridsfordon på Ukrainsk mark så hade vi sett bildbevis på rapport och samtliga dagstidningar från dag ett. Var och varannan människa har smarttelefoner på sig idag. Satellitbilder är så tydliga numera att man känna igen även Sjöstedt på dessa. Hjälpsändningarna som påstås innehålla krigsutrustning är öppna för kontroll vilket EU/USAs repressentanter vägrar göra eftersom spekulationerna om dess innehåll då upphör.

  Jag tycker att det är Sjöstedts plikt att som vänstermänniska servera en motbild och motverka att Sverige dras in i det krigsspel mot Ukraina och Ryssland som pågår nu.

  • Eh? Du fyller ett inlägg med bisarrt ensidigt ursäktande av rysk aggression. Samtidigt klagar du över polarisering.

   Som anti-imperialist hatar jag givetvis både Moskvas och Washingtons strävanden efter att dirigera andra länder.Just därför så kan jag lätt identifiera folk som ursäktar rysk imperiepolitik som just Putinkramare.

   • Du bekräftar bara min kommentar. Jag blir Putinkramare omgående bara för att jag levererar en motbild till den propaganda vi möts av i SVT. Det var samma sak under massakern på Libyen där NATO-planen mördade typ 150 000 människor och precis samma sak vad gäller Syrien. Där har Syriska regeringen bekämpat islamistiska terrorister beväpnade av USA, Saudiarabien m.m. i snart 5 år. Under nästan hela denna tid har de framställts som demokratikämpar. Nu när USA börjar vädra kontroll över Syriens oljekällor så har IS blivit terrorister (igen). Jag kommer att få rätt vad gäller Ukraina också fast naturligtvis inte innan det är för sent.

  • Mycket bra skrivet. Den otroligt ensidiga rapporteringen från Libyen, Irak, Syrien där det i efterhand visade sig att det på flera avgörande punkter varit lögner gör att jag är mycket skeptisk till det som rapporteras från Ukraina.
   Var finns bevisen på ryska trupper i Ukraina? Jag har inte sett några. Visa dom för mej.
   Hur kan man så lättvindigt rapportera om och nästan negligera att det är nazister som sitter i parlamentet i Kiev och att det är nazistiska förband som strider för Kiev-regeringen?

   Säga vad man vill om Putin men vad har han gjort som inte väst redan gjort (flerfaldigt)?

   Nu ska Nato och USA ha flygövningar över Östersjön i vår som Sverige ska delta i. Och det ska Ryssland känna sig bekväm med?

   Vem är det egentligen som skapar spänningarna i området?

   • Kanske spänningar i området även skapas av bombövningar mot svenska mål, trupplandsättningsövningar, ubåtskränkningar och kidnappningar av personal på grannländers territorium.
    Att sedan ursäkta Rysslands agerande med att ”väst” har gjort värre leder ingen vart. Då kan vi ju alla övergrepp som inte fullt kan mäta sig med totalkrig ursäktas.
    ”Var finns bevisen på ryska trupper i Ukraina?” Ja, Putins eget agerande är väl bevis nog. Viken annan president sätter sig i förhandlingar och företräder rebeller/separatister som man inte har något att göra med? Det är väl tillräckligt tydliga tecken på att Ryssland är djupt inblandad i detta krig. Och inte bara inblandade som något offer utan i allra högsta grad medverkande. Är det troligt att Merkel och Hollande skulle sätta sig i förhandlingar med någon som stod utanför konflikten?

     • Då vill du med det ha sagt att det är bevisat att det finns franska och tyska trupper också? Varför skulle de annars sätta sig vid förhandlingsbordet?

      Hade det funnits ryska trupper hade vi haft bildbevis från dag 1. Ryssland har gräns mot hela östra Ukraina så konflikten angår dem vare sig de vill eller inte. Detta till skillnad mot de andra parterna.

      Jag tycker den krigspropaganda som pågår här hemma nu är fruktansvärd och att ett vänsterparti borde ta avstånd och inte heja på.

      NATO ut ur Sverige… och Ukraina.

 11. Jag håller med dig Jonas. Putins regering är en typisk nationalistisk högerregering. Många klagar på dom 2% nazister som sitter i den Ukrainska duman mot 12% nazister i den ryska. Räknar vi in Förenade Ryssland som ett nationalistiskt högerparti så är andelen 63% högernationalister i ryska duman.

  Att folk från vänstern i sverige går in och försvarar Putin går inte ihop med de åsikter dessa personer påstår sig stå för.
  Men om det viktigaste är hatet mot USA så finns det en logik i åsikterna.

  Att sovjet var kommunistikt innebär inte mad automatik att ryssland är detsamma. Det är i dagsläget tvärtom.

  • Det här var högst intressant. ”12% nazister” i den ryska duman. Nämn några namn? Har någon av dessa högt uppsatta ministerposter som i den ukrainska?

   • Vladimir Zhirinovsky parti LPDR är ett högerextermistiskt parti. Det är ett nazistiskt parti.
    Sedan har vi Putins, Förenade Ryssland som är ett nationalistiskt parti. Men jag vill inte kalla dom för nazister, dom använder inte deras symboler även om dom använder samma sorts retorik.
    Sedan får vi inte glömma Pavel Gubarev som är en av de tre proryska ledarna i Donetsk. Uttalad och öppet nazist.

  • De flesta inom icke-officiella vänstern som kritiserar USA, EU, NATO, väst o Sverige för att vara så ensidiga är inga ”Putinkramare” eller hyllar Ryssland i sig.
   Däremot försöker vi analysera situationen i Ukraina – historia, händelseförlopp, uppsåt, intressen etc – alltså såsom en marxist och socialist bör göra.
   De, ex Jonas Sjöstedt o Hans Linde, som vägrar göra detta – utan går in i diskussionen om Ukraina i annat syfte – ser bara en aspekt o dimension – nämligen Rysslands agerande.
   Och – viktigt nog – utifrån gängse mainstream media.
   Det finns konservativa tankesmedjor som är mer öppna i analysen, till och med massmördare Kissinger noterar hur USA o väst provocerat Ryssland.
   Vänsterpartiet gör alltså om samma fel som i Libyenkriget. Se vart NATO-kriget ledde ?
   Vänsterpartiet gör om samma misstag som i Syrienkriget ! Se vart det ledde.
   Men detta inlägg är lika mycket ett internt dokument – alla de ute i lokalavdelningarna som ännu inte är inne på ”Allt är Rysslands fel”-linjen skall tystas.

   • Det jag ville säga är att en hel del inom vänstern försvarar Putin för att Ryssland har varit vänster, vilket dom inte är längre. Tvärtom.

    Jag håller med Jonas om att Putins ryssland är långt till höger. Dom liknar alltmer en högerdiktatur.

    Däremot förstår jag Rysslands handlande i Ukraina även om jag inte tycker om det.
    Som du skriver har Ryssland blivit provocerade när dom inser att dom blir ännu mer inträngda om Ukraina skulle ansluta sig till EU. Fast jag skulle kalla det för att Ryssland fick panik.

    Det jag skrev om USA-hat har mest att göra med de kommentarer som alltid dyker upp om att allt är USAs fel, vilket givetvis är snurrigt.
    USA startade kriget i irak på en ren lögn. Dom ligger bakom en massa elände här i världen. Men från det till att tro allt som händer skulle vara jänkarnas fel, nja. Så är det givetvis inte.

    Ryssland för ett lågintensivt krig mot Ukraina. Separatisterna var en förevändning. Det brukar också lyftas upp att civilbefolkningen stödjer Ryssland eftersom dom flyr dit, men alternativet är att försöka ta sig genom en stridslinje. Det vore självmord.

    • 1) Visa mig den som skriver att allt är jänkarnas fel…? 2) USA är ett imperium o måste lägga sig i allt som händer på jorden eftersom hela jorden är deras ”intressesfär”. Därför blir USAs roll i världens händelser helt central. 3) Sjöstedt o Linde har lyckats att i tre år (!) att inte nämna USA trots att man diskuterat världshändelserna. En gång är USA nämnt i en mening om Syrienkriget. Detta är ingen slump utan ett politiskt ställningstagande. 4) Vi har en officiell vänster som inte tagit upp något i USA på tre år – låglönearbetarnas massiva strejker o polisens övervåld mot dem, kampen för högre minimilön, polisvåldet och dödsskjutningar av obeväpnade färgade ungdomar, inte den ökade rasismen, inte den ökade fattigdomen, inte den ökade krigsupprustningen.
     Det är ju helt obegripligt ?
     5) Däremot är samma parti otroligt aggressivt mot Ryssland o har seminarium där liberala bombtankesmedja talar.
     6) Kriget i Ukraina måste naturligtvis sättas in i sitt sammanhang, men det kan inte (V) för att de talar inte om USA.

     • Slappna av. Det var inte dig jag menade. Mina påståenden ovan var generella.
      Jag ville visa min ståndpunkt och vad jag tror, inte motbevisa dig.

      Givetvis är USA ett problem när dom anser sig ha rätten på sin sida, i alla lägen.
      Men det finns givetvis bra saker med USA, precis som det finns med alla länder.

 12. Ryssland är ett land som borde satsa på att vara ett vanligt land istället för ett imperium. Den gamla KGB-killen borde ha lämnat från sig makten för länge sedan om det fanns någon demokratisk ådra i honom. Ska han sitta kvar tills han blir lika gammal som Tjernenko.

  Håller verkligen med om att det är bra om svenskar och ryssar turistar i varandras länder. De flesta svenskar verkar känna större närhet med Thailand, trots det geografiska avståndet.

 13. Detta är nog den sämsta analys av en internationell konflikt o krig en ledare för Vänsterpartiet någonsin gjort.
  Vi har idag en officiell vänster som håller världsterroristen Obama i handen.
  Ett vänsterparti som sedan tre år tillbaka aldrig nämner ”elefanten i porslinsaffären” o som kan undgå att resonera kring världshistoriens största imperium med 1000 militärbaser i 155 länder o militära trupper i 160 länder !
  Så hur många människor i hur många olika länder är Ryssland kontra USA skyldiga till ?
  Hur många barn har ryska drönare dödat ?
  På hur många kontinenter har ryska flygplan bombat civila ?

  • Ja jag har stort förtroende för Jonas Sjöstedt i många frågor men detta med Libyen, Syrien och Ukraina, där måste jag säga att där blir det inte många poäng. Ofattbart att han med facit kan vara lite mer skeptisk till den allenarådande uppfattningen att Putin är den orsaken till allt ont som sker i Ukraina.

 14. Och hur var det nu med handelsavtalet med EU och Usa som den folkvalde presidenten inte ville skriva på?
  Putin är en idiot men är inte tillnärmelsevis ett lika stort hot mot ”världsfreden” som Nato och dess ledare.
  Någon klok påläst person borde förresten göra en sammanställning över vägrade handelsavtal med Väst och västliga interventioner/understödda kupper

 15. Kanske en del av Putinkramarna här skulle fundera över i vilket sällskap de befinner sig. Just nu är Putins närmaste vänner i Europa Nationella Fronten i Frankrike, UKIP i England och de Ungerska högernationella partiet med rötter i nazismen. Är det där ni gillar att hålla till? http://foreignpolicy.com/2015/02/13/new-model-dictator-putin-sisi-erdogan/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_term=%2AEditors%20Picks&utm_campaign=2014_EditorsPicksRS2%2F13

  • Ett sällsynt klumpigt argument. Man ska alltså bilda sin uppfattning över vad andra tycker? De här grupperingarna har den uppfattning de har på grund av att de är EU-fientliga och inte på grund av att de motsätter sig nazismen i Ukraina.

  • Här finns inga Putinkramare!
   Här finns dock en klar överrepresentation av den allt mer sällsynta människotyp som har förmågan att kunna hålla två bollar i luften, att tänka i annat än i svart eller vitt. Som vet att ens fiendens fiende inte nödvändigtvis är ens vän. Synd att de som representerar oss i riksdagen inte vågar eller förmår vara lika klarsynta
   Ett livsfarligt svek som kommer visa sig vara extremt ödesdigert när nu 3:e världskriget står för dörren.

 16. Sjöstedt! Se nu till att stötta Margot Wallström. Den enda med lite kurage i regeringen. Hon har gjort det enda rätta. Vi måste kunna förstå att Ryssland känner sig hotade.Det betyder inte att man stöder Putin i övrigt.
  Om jag inte minns helt fel förresten så lovade väl NATO vid tiden för Sovjetunionens sammanbrott att inte inlemma fd Sovjetiska lydstater i sitt militära samarbete. De är ganska dåliga på att hålla detta löfte

  • NATO har aldrig lovat att inte ta in föredetta sovjetstater i NATO. Det är en myt.
   Däremot lovade både NATO och Ryssland att respektera Ukrainas gränser om dom släppte ifrån sig sina kärnvapen. Ukraina har idag inga kärnvapen!
   Men respekten för gränserna verkar ha fallit i glömska.

   • En myt? President George Herbert Walker Bush stod i ett tal 1990 och pratade om ett ”Europe whole and free” och ”The whole security arch from Vancouver to vladivostok”. Han lovade Gorbatchev att inte expandera Nato österut. Det finns inget underskrivet dokument, men många trovärdiga ögonvittnen som har intygat att löftet gavs.

    Enligt Jack Matlock, den dåvarande ambassadören i Moskva så var ”språket som användes absolut. (dåvarande) Sovjet skulle inte ingripa militärt mot satellitstaterna USA skulle å sin sida inte utnyttja detta”

    Jag kan inte förstå hur någon kan se USAs agerande som annat än att utnyttja situationen. Särskilt som Ryssland vid tidpunkten för Maidankuppen knappast kunde sägas utgöra något hot mot grannlandet.

    Jag är inte kommunist. Långt ifrån. Ni som fortfarande hyllar en ideologi ansvarig för mod och tortyr av hundra miljoner människor får mig att bli illamående. Det betyder inte att jag gillar ledningen i USA. Den skrämmer mig för närvarande ännu mer,

    När man till sist motvilligt tvingas acceptera att, jo, hattefnattarna är inga hattefnattar. De har faktiskt rätt. USAs regering ljuger om 9/11. Bara det. Inte att de själva är skyldiga, inte att Israeliska smutsiga bomber användes. Inte att hemliga satellitfoton visar ditt och datt inget bla bla bla, utan ENDAST det. USAs regering ljuger om vad som hände den 9/11 Det råder inte längre några tvivel.

    När man väl insett det, och det borde inte vara så svårt. Man behöver bara lita på sina egna ögon. Ja då börjar det gå upp för en vilken sorts människor vi har att göra med.

    Jag hittade häromdagen detta blogginlägg äv Markus Limmergård. Jag vet inte vem han är eller vilka kopplingar han eventuellt har, men artikeln är mästerlig i att förklara den rådande situationen. Bland det bästa jag läst.

    https://mezjuev.wordpress.com/2014/11/04/bear-and-eagle/

    Tro nu inte att jag är någon USA hatare. Tvärtom, jag älskar USA, kulturen och människorna där, men de som gripit maken där har en ond agenda. Tänk om Jonas Sjöstedt och de övriga politikerna i riksdagen kunde fatta att de backar upp fel häst. Men numera slickar man amerikansk röv så det stinker ända till Krim. Jag saknar Palme. Han hade bett dem dra åt helvete, Men han hade ju å andra sidan civilkurage.

 17. Påskrivna avtal säger att Ukrainas gränser ska respekteras.
  NATO-medlemsskap kom på tapeten först när dom blev attackerade, i alla fall öppet.
  Om USA ljuger om 9/11 har jag ingen aning om, och det har i min värld ingenting att göra med frågan om att Ryssland anfaller Ukraina.
  Att amerikanarna ljög om Irak. Ja, det gjorde dom. Det har skett vid fler tillfällen.
  Men två fel blir inte ett rätt.

  • Om det finns påskrivna avtal om att Ukrainas gränser skall respekteras så får man väl anse att dessa bröts i den stund telefonsamtalen som avslöjade Victoria Nylands och CIAs inblandning i maidan kuppen läckte.

   Ryssland gjorde rätt som gick in och skyddade Krims befolkning. Du kanske inte har vänner där, men det har jag. Om de hade slaktats av Porosjenkos nazisthundar så som skett i Donetsk och Luhansk hade jag blivit väldigt ledsen. Men för er spelar kanske dokument påskrivna av lögnare större roll än människors liv?

   • Jag har vänner i Ukraina (Kharkov och Krim), dessutom känner jag många i Ryssland.

    Det förekom inga attacker mot civilbefolkningen före Rysslands invasion på krim.
    Fast du menar förstås attackerna mot civilbefolkningen som började efter Rysslands annekterande av Krim?

    Om du vill träffa nazister så finns det många av den varan i den ryska duman.

    • Det är lögn. Hur var det med de människorna som sköts av porosjenkos snipers i false flag operationerna på maidan?

     Eller de civila fredliga demonstranter som drogs ur bussarna och förnedrades och mördades av Kievs nazister på väg hem från demonstrationerna på Maidan.

     Allt detta skedde innan Rysslands annektering.

     Ryssarna begår inga folkrättsbrott mot befolkningen på Krim. De skyddar dem.

     Varför sprider du dessa lögner?

     • Jag tror att du och jag tolkar media olika. Dessutom kan vi inte känna samma människor på krim.
      Jag tror inte på vad den ryska statskontrollerade pressen skriver. Det är en ren propagandamaskin.
      Givetvis tror jag inte på vad som helst som dyker upp i väst heller.

      Ryska soldater på krim har inte varit några änglar sedan ryssland invaderade krim. Så är det. Det är dessutom ryska soldater som slåss i östra Ukraina. Det erkänner även Ryssland indirekt när dom säger att dom ska dra tillbaka sina trupper.

      Jag ljuger inte och du tror inte att du ljuger.

 18. Blir lite smått bisarrt då du påstår att ryska trupper finns i östra Ukraina medan den ukrainske överbefälhavaren medger att det inte finns några ryska trupper där.

 19. Jag var med och bildade Kommunistisk Ungdom en gång i tiden och det är verkligen med sorg i hjärtat jag läser Jonas Sjöstedts uppfattningar om det som sker i Ukraina. En fascistisk statskupp tvingar den korrumperade men ändå folkvalde presidenten att avgå.Fackföreningslokaler skövlas och bränns ner. Kommunistpartiet med ett väljarstöd på 13 procent förbjuds och judiska församlingsmedlemmar uppmanas att stanna hemma för sin egen säkerhets skull. Svenska nazister tar värvning i azovbataljonen på den ukrainska sidan. För mig är allt detta nästan pedagogiskt övertydligt. Vi har sett det förr och det är spår som förskräcker. Jag anar mig till att Jonas Sjöstedt skiter i väljare som fortfarande definierar sig som kommunister men läs då gärna vad Maj Wechselman har att säga i Aftonbladet om saken:
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article18486516.ab

 20. Pingback: Försök att fatta: Sverige i historisk tid alltid flerspråkigt och mångkulturellt! | Från Nederhults horisont

 21. Vet inte vilken värld David Eriksson lever i, men inte är det i den parlamentariska demokratin i alla fall. En president (må vara en skitstövel) kan inte avsättas för att några dödsskjutningar skett. Då skulle vi haft presidentskifte i USA titt som tätt. Nej Ukraina utsattes för en kupp som slätades över av väst (framför allt USA) för att som vanligt få in en strategisk fot. Putin kontrade, vilket inte borde ha förvånat någon. Det gjorde Kennedy också när Krusse ville etablera sig på Cuba.

 22. Jag såg en bild på en LO-representant med handväska i handen som sa att ” Nazismen hör inte hemma i vårt samhälle”.

  Hur kan den då höra hemma i Ukraina? Jag såg redan hösten 2013 hur Rapport intervjuade ledaren för Svoboda och kallade honom för oppositionspolitiker. Inte ett ord om att det var en nazist som intervjuades. Dessutom har Rapport gjort flera reportage med den ökända Azov-bataljonen samt intervjuat skadade soldater på sjukhus med hela kroppen full av nazisttatueringar.

  Hur kan nazismen vara accepterad i Ukraina men inte här? Vad är det jag inte förstår?
  Varför säger politiker om det antinazistiska monumentet som stoppades i Växjö att ”vi vill inte fatta ett beslut som vi i en framtid kan komma att ångra”. Vilken framtid? Ska vi bli rädda?

  Hur kan det komma sig att en utställning om Odessamassakern har stoppats av politiker dels i Malmö och dels i Helsingborg? I Odessa kom nazister (2014-05-02) i busslaster och anställde en massaker där enligt uppgift 116 obeväpnade människor mördades. 42 inne i fackföreningsbyggnaden resten när de försökte ta sig därifrån.

  Berätta. Vad är det jag inte förstår? Hur kan ett vänsterparti ställa sig bakom detta eller åtminstone tycka att det inte är något att nämna. 20 sekunder fick denna händelse i ett närapå grannland i Rapport. Jämför med ”jesui Charlie”.

 23. Hur långt har man kommit med att Barnkonventionen ska bli lag i Sverige? Före valet var det en majoritet för detta i riksdagen, regeringen. Finns det ett slutdatum på den beredningen?
  Sol Fred Sommar Frihet
  från Elisabet Widebäck

 24. Jag tror inte svenskar är särskilt fientligt inställda mot ryssar. Det är mest en höger- och militärattityd och som folk kan skilja från inställningen till vanligt folk. Trots att de bor i en diktatur kan de snabbt anpassa sig till Sverige. Troligen tack vara ett Ryssland inte är en religiös diktatur.

  I Europa revolterade folk på 1500-talet och därefter har man stegvis slipat ned de flesta anti-demokratiska sidorna av kristna kyrkan. I New York Times stod för en månad sen i en debattartikel att 9 av 10 länder på tio-i-botten listan över länder som är sämst för kvinnor att leva i är muslimska. Det är lätt att tro på. Godkänner man inte de demokratiska fundamenten i sin helhet borde ska man inte bo här. Så enkelt är det faktiskt.

 25. Glada Nyheter – Freden sprider sig i Mellanöstern nu tack vare Ryssland, men även pga. nationalistiska, socialistiska, demokratiska kvinnor:
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/03/13/nationalistiska-socialistiska-demokratiska-bevapnade-stolta-kvinnor-som-bekampar-ondskan/

  Jag ser ett annat ljus i mörkret. Granatgevären Carl-Gustav och AT4 är enligt Wikipedia i händerna på Peshmerga. Med dessa kan de utrota IS fascistiska pansar.

Kommentera