SD är riskkapitalisternas bästa vän

Skriver i Norran och annan lokalpress om hur SD vill rädda visntjägarna i välfärden.

 

Vänsterpartiet och regeringen har gjort en överenskommelse om att vinstjakten i välfärden ska stoppas.

Våra skattepengar ska gå till undersköterskor och lärare, inte till riskkapitalbolag som är ute efter snabba vinster. Vi vill ha en bra välfärd som fördelas efter behov, inte en kortsiktig marknad med skolkonkurser och personal som pressas för vinstens skull.

Som väntat vill de borgerliga partierna ha kvar vinstslöseriet i välfärden. Nu har även Sverigedemokraterna bekänt färg. För dem är det viktigare att någon kan bli rik på vårdcentraler än att vi får en bra sjukvård. Vänsterpartiet och regeringen vill att landstingen inte längre ska påtvingas privata vårdcentraler. Det tänker Sverigedemokraterna nu rösta emot tillsammans med högeralliansen.

Det innebär att Sverigedemokraterna vill att företag ska ha rätt att starta verksamhet för skattemedel där företagen själva vill, oavsett om resurserna behövs bättre till vård på annat håll. Vi kan se konsekvenserna av den politiken. De privata etablerar sig där vinsterna är störst, oftast i större städer. Skattebetalarna får förstås betala och resultatet blir att vården utarmas i förorter och på landsbygden.

Oseriösa aktörer och överetablering leder till att vårdcentraler går i konkurs. Patienter som byggt upp en relation med vårdpersonal får se sin vårdcentral stängd över en natt. Förra året gick flera vårdcentraler hos vårdföretaget Sensias i konkurs. Det gällde vårdcentraler i Boden, Luleå och Piteå. Bolaget avvecklade även vårdcentralerna i Sundsvall, Kalmar och Hultsfred samt mottagningen i Skellefteå. Sammanlagt berördes cirka 20 000 listade patienter.

Hälsoteamet i Småland AB gick i konkurs i augusti. Fyra vårdcentraler och över 6 000 patienter berördes. Klockan kvart över tio på kvällen meddelade företaget på facebook att alla besök omedelbart ställdes in.

Sverigedemokraterna vill att någon ska tjäna pengar på att vi är sjuka och att vården ska styras av kortsiktigt vinsttänkande. SD och de borgerliga partierna vet att deras politik är impopulär. Därför bluffar de och påstår att patienters rätt att välja vilken vårdcentral man ska gå till är hotad. Men det är fel, inget parti vill ta bort rätten att välja vårdcentral. Det är vinstjakten vi vill åt. Vård ska fördelas efter behov.

Sverigedemokraterna är ett högerparti. Trots det låtsades de i valrörelsen att de var emot vinstslöseriet i välfärden. De talade om begränsningar och att personal ska ha bra arbetsvillkor.

Men det är ett faktum att villkoren är sämre för de som arbetar i exempelvis privat äldreomsorg. Deltiderna är fler, de otrygga jobben är vanligare och var tionde arbetskamrat saknas. De pengarna går i stället till vinster. Sverigedemokraternas politik drabbar inte minst alla de kvinnor som arbetar i välfärden.

Många väljare har trott att SD försvarar vanliga löntagare och pensionärer. I stället försvarar de riskkapitalister som blir miljardärer på våra skattepengar, men som själva gör allt för att undvika att betala skatt.

8 reaktion på “SD är riskkapitalisternas bästa vän

 1. Ja det enda som är bra är att SD nu är avslöjade som det högerparti de är – nu hoppas jag att alla som har hjärtat till vänster lämnar SD.

  • https://www.youtube.com/watch?v=CoRw5kM-0ZY
   Hur ska detta sluta?
   Är vi helt säkra på att vi kommer att ha råd med miljöseminarier o.d. om 20 år? Kommer vi ens att kunna hjälpa någon eller kommer vi att bli ännu ett hjälplöst land?
   Jag har betalat världens högsta skatt i hela mitt liv, man har sagt att det har varit till min pension, men nu säger VD’n för Svensk Näringslivsforskning att det kommer inte att sluta väl.

 2. Det är så här SD ska bekämpas; att konkret peka på skillnaden vad de säger och hur de gör. Det borde vara i längden en effektivare linje än att skandera ”inga jasister på våja gator” V har ett stort upplysningsarbete att utföra internt.

 3. Ha! På min privata vårdcentralen kan jag vid behov få möta min doktor efter bara några timmar! Jämför den servicen med slasktrattsvården som landstingen klarar att erbjuda!

 4. Starkt av vp att driva denna fråga så rakt, så tydligt. Och egentligen är lösningen så enkel också. Men i verkligheten är det svårt att ta igen sånt här elände som högern drivit av ideologiska skäl.

  Kommer att tänka på begreppet entropi, oordning, inom kemin/fysiken. Naturen strävar alltid efter största möjliga oordning (lägsta graden av energi krävs). Det är därför t ex gasmolekyler lämnar en flaska om de kan (korken öppnas). Det tillståndet (utspridda gasmolekyler) är energifattigare. Eller som gör att vattnet från fjällen rinner nedåt mot havet. Det är naturligt så att säga, inget att ifrågasätta.

  Traditionell socialdemokratisk politik gick ut på att i ett kapitalistiskt system ändå tillföra intellektuell energi för att skydda vissa sektorer mot oordning/röveri. Sjukvårdssektorn är ett sånt exempel. Tack till vp för att man i denna fråga varit väldigt tydliga!

  En privat emotionell aspekt på det hela: Jag vill inte som kommande åldring på ett boende att sjuksköterskan på avdelningen ska vara delägare på något sätt (och jag kund) efter att tidigare ha varit anställd t ex. Däremot är det ok om kassörskan på bensinmacken äger densamma och jag en kund.

 5. Kortare sagt: Högerpolitik är oftast största möjliga entropi i alla frågor. Omskrivet blir det ”politiker ska inte lägga sig i”. Traditionell socialdemokratisk dito är att, på vissa utvalda områden, tillföra energi för att man bedömer att det är önskvärt att minska oordningen. Det är alltså svårare, mer energi (i detta fall intellektuell sådan) krävs. Det är delvis därför jag uppfattar att t ex borgerliga ministrar inte mycket gör, de bara förvaltar och låter det bli som det ändå skulle ha blivit om marknaden fått bestämma allt och oordningen fått öka.

 6. Hur tjänar SD på att driva neo-liberal ekonomisk politik? Deras väljare kommer ju inte från den klass i samhället som tjänar mest på den typen av ekonomisk ordning. Man skulle tro att de vore mer betjänta av en nationalsocialistisk taktik, alltså en ekonomi med stark statlig styrning, men i syfte att ekonomiskt stärka infödda svenskar, och att göra det ofördelaktigt för de grupper som anses vara icke önskvärda. Neo-liberalism borde inte alls vara vad SD önskar, ty den skolan är i princip för helt fri invandring och migration. Ett mardröms senario för SD skulle man tro. Jag är, som vanligt, förbryllad.

 7. Det var Reinfeldt som när han själv såg slaget förlorat
  smög fram till SD-s Hjälp.
  Detta via presskonferansen där Carl, Bildt, Fredrik Reinfeldt
  ville Svenska folket skulle ”öppna sina hjärtan.”

  Symbiosen Moderater och SD är större än vad folket vet.
  Men de vill absolut inte avslöja det samarbetet.

  Reinfeldt har ju under 8 år agerat som en mussla.-
  Allt för att vinna väljarnas förtroende.
  Ju tystare han varit ju mer sympati har han fått.

  Den arbetslinje han talat om har inte funkat.
  Den har bara gjort sjuka, arbetslösa, fattigare och arbetslösheten har ökat.
  Retoriken om sänkta trösklar var målet.
  D.v.s att arbetslösa, skulle ta jobb till allt lägre pris.
  Men jobben fanns inte.
  Om Man istället satsat på statliga bostadsbyggen då hade däremot massor jobb skapats. bostadspriserna inte skenat och arbetslösheten sjunkit markant.

  Tyvärr har högern enbart satsat på subventioner och gräddfiler till välbärgat folk.
  Läx-läsningsRUT är väl bland de magstarkaste tycker jag.

  Nyval hoppas jag förutom Vänstern ska få bra sympati så klart
  att även Fi når över 4% och i gengäld skickar ut kd,
  och sänker SD-s valsiffror.
  Om man jämför med valet i höst. Så behöver S.V. Mp inte få många tiondelar mer i
  sympati om FI får över 4% då skulle en vänstermajoritet med 50% av rösterna nås.
  Vilket vore det allra bästa.

  Jag tror faktiskt på allvar Omval blev en överraskning för
  högersidan-. De är närmast i panik.
  Med önskan av byte av Björklund och en Batra som man inte hunnit förbereda
  som Moderat partiledare.

Kommentera