Verkligheten tränger sig på

affisdcher2Frågan om privata vinster i välfärden är på väg att bli en stor valfråga. Även om vi i Vänsterpartiet har drivit frågan hårt och länge så kan vi inte ta åt oss det mesta av äran för det. Det är verkligheten som tränger sig på.

Häromveckan var det Attendo i Helsingborg som skämde ut sig med nya avslöjanden om misskötta vårdtagare samtidigt som företaget gör enorma vinster. Igår gick fyra privata vårdcentraler i Småland i konkurs. ETC rapporterar om att risken för nedlagda och konkursade skolor är akut i samband med årets skolstart. Bland de som arbetar i skolan är stödet för att ta bort vinsterna mycket kraftigt rapportera DN.

Vänsterpartiet kommer att göra frågan om privata vinster i välfärden till vår stora valfråga. DN och SvD skriver om upplägget på vår kampanj på ledarplats. Andra partier verkar göra det bästa för att undvika frågan, högerpartierna flyr både debatten och sitt eget ansvar. Socialdemokraterna lägger försiktiga förslag som inte löser det grundläggande problemet. Det hänger på oss i Vänsterpartiet om det ska bli en verklig förändring.

 

 

7 reaktion på “Verkligheten tränger sig på

 1. Det borde verkligen vara allas angelägenhet att vinster i välfärden stoppas. Att någon har mage att vilja göra sig förmögen på andras ohälsa och olycka är ju omänskligt. Den som säger att det inte är så har nog inte sett hur det verkligen fungerar. Jag har själv jobbat på både kommunalt och privat boende och sett skillnaden. Säkert finns det privata som funkar bra, men där jag var skulle det snålas på allt från mat, blöjor, hygienartiklar och personalkostnader för att det skulle ge vinst åt ägaren och tydligen är inte det boendet det enda som fungerar så. Det är fruktansvärt. Den vinsten borde självklart ha gått till de boende.Hoppas att det blir ändring på detta efter valet.

 2. Hoppas att valdebatten också kommer att handla om fler hyresrätter, kollektivavtal, anställningsskyddet och anställningarna som har naggats, timanställningarna, visstidsanställningarna, new public management, bristerna i sjukvården, pensionssystemet, förskolegrupperna, om de allt högre kostnaderna vid besök av tandläkare och för att hämta ut medicin på apoteket, segregationen i städerna, välfärdens utarmning, om almega och alliansens vilja att sänka lönerna, de låga miljömålen, vår utrikespolitik som kraftigt har förändrats under Alliansens tid, de stora lobbygrupperna som genom miljoner är inne och påverkar våran valrörelse, partibidrag, Nuon, privatiseringarna, infrastrukturen, mat utan kemikalier, vårdcentraler och skolor som går i konkurs, de privata sjukförsäkringarna och den ojämna vården, om hur vi får en mer likvärdig skola, ….. osv. Kör på Jonas! Nu ökar vi!

 3. Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg (enligt SOM-institutet vill mellan 53 till 65 % ha ett sådant samhälle). Så länge vinstuttag finns i välfärden kommer också företagen att försöka konkurrera ut varandra genom att maximera sina vinster, vilket till sist blir på medborgarnas bekostnad – genom effektiviseringar och tummande på kvalitén. Risken är dessutom överhängande att medborgare delas upp efter lönsamhet, där de som kan betala väl för sig också får bättre tillgång till välfärdstjänster än mindre bemedlade och resurssvaga medborgare.

 4. Efter Borgs och Reinfeldts utspel så kommer förmodligen frågan om vinster i välfärden bort. Svenska folket uppmanas att öppna sina hjärtan. Se långsiktigt och förstå att flyktingar på sikt bidrar till tillväxten. Att de ska hjälpa oss att bygga landet. Så egoistiskt. t.om. flyktingar bör vi betrakta som lönsamma. Tillväxtmantrat har fått sitt slut. Sänkt arbetstid och att dela på jobben fått en start?

  Hoppas innerligt att V kan förklara skillnaden mellan arbetskraftsinvandring och att hjälpa människor på flykt. Samt att ni behåller ett stort fokus på vinstfrågan så att den inte kommer bort.

  Med vänlig hälsning

 5. Hej Jonas!
  Läste i dagens DN (via nätet) att du anser att vapenfabriken i Saudiarabien är en praktskandal med regeringen Reinfeldts goda minne. Jag håller givetvis med dig, men jag anser ändå att det finns betydligt större skandaler som pågår i vårt land. En sådan avslöjas även den i dagens DN, där tankesmedjan Katalys visar att regeringens skattepolitik med Anders Borg i spetsen gynnat höginkomsttagarna i vårt land till den milda grad att de får cirka 25 gånger mer i skattesänkning än vad låginkomsttagare får. Mer konkret visar det sig att en höginkomsttagare får i snitt 70 303 kronor i plånboken per år (i skattesänkning) medan en låginkomsttagare får i snitt 2 755 kronor. Här kan vi faktiskt prata om en praktskandal eller hur och nog ligger väl det här närmare vårt svenska folk än vad som tyvärr pågår i Saudiarabien (och andra odemokratiska länder). Mitt förslag till dig inför det stundande valet är att göra dessa gigantiska orättvisor som moderatregeringen ligger bakom till en huvudfråga i valdebatten.
  Bästa hälsningar
  Janne Åberg

 6. Jag tycker att V försummar innebörden en smula. Det handlar inte bara om pengarna utan hur man ger skattepengar politisk bärkraft. Från att se på människan som en kund till att människan till en samhällsmedborgare. En skattebetalare i Sverige ska inte behandlas som en kund i ett privag företag. Den corporatistiska managenent ideologin är INTE demokratisk. Bort med NPM tänkade och nyliberal ekonomism.

 7. Jag lyssnade på dej i dagens intervju. Jag håller med dig på många punkter, som att avskaffa de vinster i välfärden som inte återgår till verksamheten. Underhåll och utbyggnad av järnvägen,
  Varför är inte SJ, STATENS JÄRNVÄGAR längre??
  Sedan en annan sak – landsbygdsfrågorna, jag bor i en inlandskommun (Sollefteå) här har vi ett delvis privat äldreboende (Rådomsgården)som fungerar utmärkt, en privat skola (Skogsnäs). För övrigt har vi inget att välja på. Så det låter lite främmande att byta skola till ett annat kvarter, vi är så glad att vi har en kommunal skola i närheten (Helgums skola årsk. 1-6) och hoppas få behålla den. Läkare : endast landstingets vårdcentral, vi kämpar nu att få behålla vårt sjukhus. Vad jag vill framhålla är att landsbygdsväljarna har ett helt annat utgångsläge än städerna, dessutom är vi ju färre väljare ochi har inget parti som tillvaratar våra intressen, Center har ju sedan länge släppt taget om landsbygden och är ju nu ett storstadsparti.

Kommentera