Om Ryssland och Ukraina

De senaste dagarna har präglats av dramatiken i Ukraina och inte minst av den ryska militärens agression och ockupation av Krim. Vänsterpartiet har förstås tydligt tagit ställning mot Rysslands brott mot folkrätten. Här är vårt uttalande.

Vi har också tagit upp bekymren i Ukraina. I landets nya regering sitter det högerextrema, enligt en del fascistiska, partiet Svoboda. Det är klart oroande och vi har fått in rapporter om utsatta minoriteter och vänsterpartier som har fått sina partilokaler vandaliserade. Hans Linde har varit en av de tydligaste, men också en av de mer nyanserade, rösterna i debatten. Här på SVT-Debatt.

Carl Bildt har skruvat upp retoriken hårt och låter ofta som ett eko från det kalla kriget. Tydliga fördömanden av den ryska aggressionen är förstås på sin plats, men frågan är hur Bildts tonläge kan bidra till dialog och politiska lösningar. Intressant nog låter Reinfeldt annorlunda, jag har mött dem bägge i EU-nämnden och Utrikesnämnden de senaste dagarna. Medan Bildt viftar undan all oro för högerextremister i Ukrainas regering och risker för landets minoriteter så argumenterar Reinfeldt betydligt mer nyanserat.

Utvecklingen i Ukraina har också lett till en diskussion om den svenska försvarspolitiken. Vi i Vänsterpartiet la om inriktningen på vår försvarspolitik under förra året. Dagens utveckling bekräftar att den omläggningen var riktig. Där betonas att försvarets resurser ska gå till förbandsverksamhet i Sverige och en bättre försvarsförmåga inte dyra insatser under Nato-befäl som i Afghanistan eller till EU:s stridsgrupper. Läs mer om vår försvarspolitik här.

13 reaktion på “Om Ryssland och Ukraina

 1. Kalla en spade för en spade. Svoboda ÄR fascister. Och Putin verkar för den delen också dra åt det hållet. Många försöker framställa det som ett krig mellan gott och ont, mellan öst och väst, men det enda jag ser är ett tvåfrontsangrepp på arbetarklassen.

 2. Det är tydligt att allianspartierna (och kanske även en del sossar) utnyttjar situationen i Ukraina och den urgamla svenska rysskräcken för att dra Sverige till NATO. Hellre allmän värnplikt och hemvärn än medlemskap i NATO.

 3. Ryssland har i omgångar sedan 1990 haft en överenskommelse med Ukraina om att ha 25000 soldater på Krim, senast förnyad 2010. Ren okunnighet ligger bakom alla påståenden om invasion eller aggression. Jonas Sjöstedt gör klokt i att söka sig utanför sina gängse politiker och mediaramar där livsfarlig blindhet härskar.

 4. Jag tycker V visar prov på en märkligt passiv och undfallande syn på Ukraina-krisen. Ett Vänsterparti borde kunna skilja ut sig bättre från högerns krigshetsare och NATO-kramare och kunna prestera en betydligt sakligare, bättre underbyggd och mer sansad vänsteranalys. Inte låter väl Vänsterpartiet sig luras så lätt av propaganda och höger-retorik?
  Inte minst i jämförelse med vad t.o.m. en liberal (?) tidning kan tillåta sig publicera!

  http://www.skanskan.se/article/20140308/OPINION/140309474/-/ryssland-utgor-inget-hot
  I mina ögon borde Ukraina-krisen vara ett utmärkt tillfälle för V att hellre avslöja högerns lögner, lömska spel, krigshets och propaganda..
  Ur ett arbetarklassperspektiv borde därför Proletärens ledare kunna tjäna som ett gott riktmärke för V, förutsatt givetvis att V fortfarande menar sig stå på det arbetande folkets sida.
  http://www.proletaren.se/ledare/bortom-krigsrubrikerna

 5. Pingback: 6 mars Gotland förstärks, Vänstern vill satsa på försvaret. En omtumlande dag… « Oroande utveckling

 6. Pingback: Beckmans lögner om Ryssland, Ukraina och vänsterpartiet | Beckman Watch

 7. Jonas fokuserar på interimsregeringen, den tillfälliga regeringen i Ukraina. Det tycker han är det viktigaste. Jag tror det är större sannolikhet att interimsregeringen kommer ersättas än att Ryssland avbryter aggressionen på Krim. Fokus borde ligga på vad Ryssland sysslar med. Framtiden får visa om Jonas eller jag får rätt. Men, det lutar starkt mot att det blir jag. Sedan försöker Jonas komma in i debatten genom att kritisera Carl Bildt. Försök istället att göra något Jonas – kan du inte få alla vänstern att göra något för folket på Krim?

  • Carl Bildt kan tänkas ha fått vittring efter en utvidgning av Sverige österut.
   Lilla mopsen Sverige hoppas kanske få sig tillslängt ett köttben om den viftar lydigt på svansen. Alltmedan Usa styrt av avgrundsandar planerar för Rysslands förnedring.
   Det är intressant att se hur en del självständigt tänkande relativt konservativa amerikaner sympatiserar med Ryssland och ser dess agerande som fullt legitimt.
   I denna intervju är det domedagsstämning om vad som väntar.
   Att EU lyder USA är en katastrof.
   http://www.paulcraigroberts.org/2014/03/24/pcr-interviewed-radio-slobodny-vysielac-slovakia/

   • Det viktiga är tydligen inte VAD som görs utan VEM som gör det. Det Ryssland gör är ok. En invasion är tydligen helt ok.

    Jag är förvånad att det inte är några torgdemonstrationer mot invasionen på Krim…..helt tyst…..Stöd för folket på Krim…nej tack. Stöd för folket i Ukraina….nej tack.

    • Erik du litar för mycket på gammelmedia. Dessa sysslar inte längre med info utan de torgför en agenda och den agendan handlar om att Ryssland står i vägen för angloeliternas världserövring.I själva verket ville USAs utrikesminister miljardären John Kerry att Ryssland skulle intervenera på Krim FÖR ATT STOPPA FOLKOMRÖSTNINGEN!!!
     Intervjun med Paul Craig Roberts kan få dig att se saker ur ett annat perspektiv. Den är på engelska men inleds med intervjuarens språk så hoppa några minuter
     Roberts är inte ensam om den uppfattningen bland frihetliga konservativa amerikaner. De inser att regimen har förberett sig för inbördeskrig med koncentrationsläger och stridsvagnar avsedda att sättas in mot undersåtarna i deras nya världsordning.

 8. Först Anders Fogh Rasumussen och nu Jens Stoltenberg, sosse till på köpet. Det kan inte vara en slump att två NATO-ledare på raken är skandinaver. Sedan Barak ”drönarbombaren” Obamas fika med Reinfeldt. NATO har siktet inställt på Sverige i denna massiva charmoffensiv.

  Håll undan för NATO

Kommentera