Vänstern kan bli EU-valets vinnare

Det ser bra ut för vänstern inför valet till EU-parlamentet. När de första mätningarna sammanställs i de olika EU-länderna så ser det ut som om vänstergruppen i EU-parlamentet kommer att växa rejält och kanske bli tredje störst. I länder som Spanien och Grekland kan antalet vänstermandat flerdubblas. I Nederländerna, Cypern, Irland och Grekland kan vänsterpartier bli större än socialdemokraterna. Det ser stabilt ut i Frankrike och Tyskland. I Danmark, Finland och Sverige ser det bättre ut än inför förra valet. Läs mer här i Flamman och på Europaportalen.

I några större länder som Storbritannien och Polen saknas starka vänsterkrafter. Men intressant nog har det börjat röra på sig på allvar i Italien. Den Italienska vänstern har under några år varit ett sorgebarn. Partier som PRC som kom ur det gamla kommunistpartiet har marginaliserats, delvis beroende på egna misstag. Det nya partiet SEL (Vänster, ekologi och frihet) med Nichi Vendola i spetsen såg länge intressant ut. Men de har haft svårt att lyfta och har närmat sig socialdemokratin politiskt. I ett land med så stolta vänstertraditioner har det saknats en ny kraft. Nu verkar det som om den kanske är på väg att uppstå.

Nu hämtar den italienska vänstern inspiration från Grekland och vänsterpartiet Syrizas hårda motstånd mot den katastrofala europolitiken som skapar arbetslöshet och fattigdom. Syriza leds av Alexis Tsipras som också är kandidat till posten som EU-kommissionens ordförande för en rad europeiska vänsterpartier.

Inspirerad av den grekiska vänstern har listan ”Ett annat Europa med Tsipras” startat i Italien. I mätningar inför EU-valet får listan över 7 procents stöd trots att den är helt ny. Den angriper EU:s hårda antisociala åtstramningspolitik. Listan är redan aktiv på runt 150 orter, har möten över hela landet och samlar 17 000 personer i ett upprop. Bakom den står flera kända personligheter som Andrea Camilleri, som skrivit böckerna om kommisarie Montalbano och Barbara Spinelli, författare och journalist är dotter till Altiero Spinelli, mytomspunnen italiensk vänsterman och EU-politiker.
Listan kommer att ingå vänstergruppen GUE/NGL i EP, något som ytterligare stärker gruppens möjligheter att växa. Listan med kandidater är inte antagen ännu, men ska tydligen vara klar den 23 februari. För att få stå med på listan får man inte ha varit folkvald, eller ha innehaft politiska uppdrag det senaste decenniet. Tsipraslistan samarbetar varken med SEL eller PRC.

Kritiken mot EU:s centralstyre och europolitiken som räddar banker men river ner välfärden är stark runt om i EU. De större politiska grupperna högern, liberalerna och socialdemokrater har alla stått bakom den förda politiken. Därför tappar de stöd i många länder. Många har fruktat att rasistiska, nationalistiska och fascistiska partier därför ska bli de stora vinnarna i EU-valet. Men i en rad länder ser det istället ut som om en vänster som kritiserar den ekonomiska politiken, som försvarar fackliga rättigheter och en human flyktingpolitik kan gå fram. Det vore en betydligt bättre utveckling för EU och Europa.

 

11 reaktion på “Vänstern kan bli EU-valets vinnare

 1. Ja, du kommer att få min röst i höst och i maj lägger jag den också på Vänsterpartiet. Vid det här laget finns det inget alternativ längre.

 2. Det är bra att vänsterpartiet går till val i Sverige på egen politik, så att man inte binder upp sig för mycket till den röd-gröna röran. Jag har fullt förtroende för att Jonas Sjöstedt med sina vänner kan genomdriva vänsterpartiets politik i riksdagen med start hösten – 2014.

  Socialdemokraterna påstår att de är ett vänsterparti, men för mig verkar de tyvärr röra sig mot mitten för att röstfiska i valet 2014. Jag har alltid varit skeptiskt till Socialdemokraterna som jag anser vara ett förklätt högerparti och i valet mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet röstar jag på vänsterpartiet. Både i valet till Europaparlamentet och Riksdagen.

  Jag har funderat på att gå med i det lokala vänsterpartiet i Boden, men kommit fram till att min dåliga hörsel sätter stopp för det.

 3. Jonas! har följt dig i flera år en mer trovärdig politker finns inte i Sverige
  Kommer rösta Vänster såklart!är rädd att Socialdemokraterna kommer göra upp med något borgligt parti efter valet

 4. Bra skrivet Jonas! Bara en liten grej: PRC och SEL kommer inte att kunna ”kvotera in” sina kandidater i listan men båda stödjer listan och kommer att arbeta för dess framgång. Ett samarbete finns alltså.

 5. Vänster ska fortsätta föra en demokratisk, realistisk och ekonomiskt ansvarsfull politik, En idealistisk politik som leder till röda budgetsiffror måste ses som ett hot mot välfärden. Med en sådan politik är möjligheterna att vinna förtroende och varaktigt påverka samhället i en positiv riktning som störst. Men en viss självkritisk hållning krävs ännu för att nå dit.

 6. Bäate Jonas och Vänsterpartiet, glöm inte att sänka/anpassa skatten för pensionärerna. Det är en himmeskriaande orättvisa att vi som jobbat hela livet och betalt vår skatt i ca 50 år ska nu betala högre skatt än förvarvsarbetande.

Kommentera