SDs politik drabbar LOs medlemmar

Skriver i dagens Expressen om hur SDs politik drabbar välfärden och vanliga löntagare.

När Sverigedemokraterna nyligen höll sina lands- dagar talade Jimmie Åkesson om att SD ska försöka ta röster bland LO:s medlemmar. Men man måste granska vad SD egentligen tycker och gör. Samtidigt som de ger miljarder till bankernas ägare missgynnar de vanliga löntagare.

SD vill att arbetsgivare ska få större möjlighet att fritt välja vem de ska sparka vid neddragningar. I stället för dagens två undantag från turordningsreglerna vill de ha hela fem undantag. Om det gick igenom skulle det vara ett slag mot de anställdas ställning. Det blir då viktigare att man håller sig väl med chefen för att få behålla sitt jobb om det blir neddragningar. Färre vågar säga ifrån och höja sin röst mot en arbetsgivare som godtyckligt själv får välja vem som ska gå.

Än så länge har SD inte fått igenom det, däremot har de varit med och försämrat reglerna för övertid. Därför finns det i dag sämre begränsningar för övertidsarbete än förut. Samtidigt som många människor pressas att arbeta alldeles för mycket övertid, tyckte SD det var viktigt att låta arbets- givaren få bestämma mer över detta. Om uttaget av övertid minskade skulle fler arbetslösa få arbete.

Ändringen av övertidsreglerna gällde arbetsgivare som inte har kollektivavtal och innebar att dessa gynnades. På så sätt försämrade SD fackens möjlighet att få till kollektivavtal med arbetsgivare och försvagade den svenska modellen.

SD pratar gärna om en bra a-kassa, men när de väl är i riksdagen och ska rösta har de sett till att förslag om det stoppas. Förlorare är den som blir av med sitt jobb och får sin ekonomi förstörd. Många arbetslösa, exempelvis byggnadsarbetare, får bara ut omkring hälften av sin gamla lön i a-kassa. Den dåliga a-kassan drabbar även den som har ett jobb eftersom det påverkar maktbalansen på arbetsmarknaden. Arbetsgivarna får helt enkelt mer att säga till om när löntagarna vet att arbetslöshet innebär ekonomisk katastrof.

Men det är inte bara på arbetsplatserna som SD:s politik är orättvis. De stödjer även det femte jobbskatteavdraget. Det är 12 miljarder kronor som bättre hade behövts i vård och äldreomsorg, för att inte tala om skolan. De svenska skolresultaten rasar jämfört med andra länder. Men SD, precis som Reinfeldt, röstar för de stora skattesänkningarna samtidigt som välfärden behöver mer resurser.

Jobbskatteavdraget får också olika konsekvenser för olika personer. Jimmie Åkesson har en månadslön på cirka 100 000 kronor i månaden. Ändå ska han nu få dubbelt så mycket i sänkt skatt som en barnskötare med 21 000 kronor i månaden. Och ännu orättvisare blir det av att den som har oturen att vara sjuk eller arbetslös inte får en enda krona i jobbskatteavdrag. Men det är SD:s politik.

SD röstade även ja till den sänkta bolagsskatten. Den kostade ännu mer, hela 16 miljarder kronor. Av det gick tre miljarder bara till de fyra storbankerna. När pengarna sen inte räcker till välfärden så skyller Åkesson på flyktingar och invandrare. Det är en feg politik som sparkar nedåt.

Andra storföretag som tjänar på SD:s politik är riskkapitalisterna i äldreomsorgen. I dag efter alla vårdskandaler talar SD ogärna om sin privatiseringspolitik. Men de står fortfarande fast vid förslaget att alla kommuner ska tvingas privatisera äldreomsorgen. I stället för omtanke vill de låta jakten på vinster styra omsorgen om oss när vi blir äldre.

Alla vi som varit fackligt aktiva på en arbetsplats vet att de anställda bara är starka när de håller ihop. För att lyckas med det måste man kunna snacka ihop sig och samarbeta, oavsett hudfärg, efternamn eller var man kommer ifrån. Men SD gör sitt bästa för att skapa motsättningar mellan oss. Det är ju det de lever på. Den som gynnas av det är arbetsgivaren som vill ha mer makt över sina anställda.

För den som vill få bort dagens högerpolitik är SD inget alternativ. En röst på SD blir i praktiken en röst på Reinfeldt. Det ger ökad otrygghet på jobbet och sämre resurser till välfärden. Vill man ha alternativ till politiken som styr Sverige i dag får man vända sig till partier som vill något annat.

11 reaktion på “SDs politik drabbar LOs medlemmar

 1. En röst på vänsterblocket blir ju också en röst på SD som ni samsats med när det gäller höjt tak för statlig inkomstskatt.

  • En röst på M blir också en röst på SD får du nog rätta det till med tanke på att SD fungerat som den här minoritetsregeringens stödparti under hela mandatperioden – närmare bestämt i 9 av 10 av riskdagens omröstningar. Verkligen konstigt också att du inte svarar på alla de exempel på det som Jonas Sjöstedt noggrant räknar upp.

 2. Det är arbetslöshet och lönedumpning som driver LO-medlemmar till att rösta på SD. Att LO-medlemmar i allt högre grad stödjer SD beror på att arbetsgivare utnyttjar cyniskt arbetslösheten för att endera ersätta vissa arbetare med billig utländsk arbetskraft eller att få arbetare att acceptera löner för att inte förlora sina arbeten.

  För att en framtida rödgrön regering ska kunna motverka SD måste därför högsta prioritet vara att bekämpa arbetslösheten och lönedumpning och begränsa arbetsgivares möjlighet att utnyttja utländsk arbetskraft. Tyvärr verkar inte Miljöpartiet ha insett detta.

  • ”få arbetare att acceptera lägre löner” ska det naturligtvis vara i slutet av första stycket.

   Förresten, bra gjort Jonas, att ta kampen mot den orättvisa de anställda på Lagenas lager utsätts för. Det är den sortens aktioner som kan locka fler arbetare att rösta på V.

 3. Pingback: Den generella välfärden hotas av ett ålderdomligt fattigvårdstänkande | LO Bloggen

 4. Pingback: Borgs reptrick – löntagarna betalar själva sina skattesänkningar | LO Bloggen

 5. Pingback: Borgs siffertrixande borde uppmärksammas mer! | LO Bloggen

 6. Pingback: SDs politik drabbar LO-folket | eaqhan

 7. Pingback: Nazister skapade SD | eaqhan

Kommentera