19 reaktion på “Mitt jultal i SVT

 1. Vilken besvikelse att du inte nämnde Mineralpolitiken. När nu Miljöpartiets Fridolin för en gångs skull gjorde det… 🙁

  • Det var rackarns till att vara pessimistisk! 🙂 Här håller Jonas ett fint tal om de problem mänskligheten står inför och pekar på lösningar som i sammanhanget får betraktas som ett slags socialistiskt julevangelium, och du muttrar över att inte mineralpolitiken nämndes… Skärpning där Lillo, man kan inte få med allt i alla tal! 😉

 2. Bra Jultal! ”Evig tillväxt är inte möjligt” Men det riktigt beska nämnde du inte alls, nämligen att vi inte alltid kan gå före i EU. Antar att det kommer efter Jul och Nyår…?
  Trevlig helg!

  Lisbeth

 3. Hej,

  Tack för ett tänkvärt och föga valtaktiskt jultal !

  Grubblar (mycket) över klimatfrågan. Är den lika enkel och självklar som t.ex försurning ?
  Vad svarar man t.ex en skeptiker som Gösta Pettersson, som (bl.a) menar :

  I den alarmistiska agitationen har Maldiverna i Indiska Oceanen och Tuvalu i Polynesien framhållits som typexempel på önationer som står inför ett omedelbart hot att dränkas på grund av global upp- värmning och åtföljande höjning av havsytan. Den svenske geologen Nils-Axel Mörner har varit en frontalfigur bland de skeptiker som betecknat sådana hotbilder som verklighetsfrämmande. År 2004 presenterade han en fältstudie som visade att havsnivån vid Maldiverna inte har stigit under de senaste trettio åren, utan sjunkit cirka 30 cm.31 I efterföljande arbeten har han funnit att det även saknas belägg för stigande havsnivåer vid önationerna Tuvalu och Vanuatu.
  30 Eur. Centre for Medium-Range Weather Forecasts; http://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Antarctica
  31 N.-A. Mörner, 2004, Global and Planetary Change 40:49 38

  Den australienska väderlekstjänstens South Pacific Sea Level & Climate Monitoring Projekt har sedan 1993 använt tidvattenmätare för att registrera ändringar av havsnivån vid femton av de större korallögrupperna i västra Stilla Havet. De månatliga medelvärden som erhållits vid Tuvalu visas i Bild 8 och leder till en slutsats som är representativ för samtliga studerade ögrupper: Havsnivån uppvisar inte någon statistiskt signifikant långsiktig förändring överhuvud taget. Eventuella långsik- tiga trender är så små att de försvinner i bruset av årstidsbundna och andra naturliga variationer av havsnivån.
  År 2010 jämförde två geologer historiska flygfoton med färska satellitbilder av 27 korallöar i Stilla Havet.32 Man fann att öarna genomsnittligt bibehållit eller ökat sin ytstorlek sedan 1950. Endast fy- ra av öarna hade minskat i yta. Av Tuvalus nio öar hade sju ökat i yta, en med så mycket som 30%. Samma år presenterade en annan forskargrupp data som visade att en av de mera kända korallöarna i Australiens Stora Barriärrev (Raine Island; äggläggningsplats för havssköldpaddor) inte bara ökat i yta, utan även i volym.33
  Sådana observationer bekräftar vad man faktiskt känt till sedan länge. Korallrev, atoller och andra korallöar byggs upp av material från korTilallernas kalkskelett, och koraller håller sig nära vattenytan. Höjs havets yta följer korallerna, reven och korallöarna med. Sedan den senaste istidens landisar började smälta bort har havet stigit drygt hundra meter, dvs. genomsnittligt med nästan en meter per århundrade. Likväl ligger korallöarna kvar i havsytan. Där lär vi även återfinna dem i framtiden.

  Med vänlig hälsning

  Eric

  Tillväxtskeptiker, som troligen röstar på V i valet

  • Absolut så, Martin … Sjöstedt är helt tydligt den ende Karlen med ryggrad och mod, bland hopen av skäggiga Damer med ryggraden ersatt av kokt spaghetti, i Riksdagen, som är värd att lyssna på!

 4. Instämmer med föregående! Ni framstår just nu som det enda vettiga alternativet i valet om man är intresserad av de stora frågorna, dvs tillväxtens koppling till klimatet och hållbart leverne på denna vår enda planet! Fortsätt så!

 5. Hej Jonas! Tack för ett fint jultal. Miljön är viktig och kan en förbättring av miljön ge nya jobb är det väldigt bra.

 6. Synd att köttätande inte är helt ok för miljön för jag är numera av den uppfattningen att människan är gjord för att äta mycket kött, fisk,fågel, ägg och annan mat från djurriket. Att kött skulle vara dåligt för oss bygger på bad science, det är en grundlös uppfattning som sakta håller på att korrigeras av forskare men leva kvar i folks medvetande länge än. Att tacka nej till gris- och viltkött är något som inte skulle ha funkat (svårt att överleva) från stenåldern och framåt 1800-talet ungefär. Idag ersätts animalieprodukter med spannmål och det är nog sämre för oss. Sockersjukan skenar t ex.

  • Kära Gunnar Sundell. Tråkigt att du har uppfattat det som att vegetarisk kost bygger på ”bad science”, vad nu det skulle betyda. Jag har varit vegetarian och numera vegan sedan ,många år tillbaka och är frisk som en nötkärna. Fler och fler rapporter bevisar att kött leder till tarmcancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Vegetarisk/vegansk kost är mycket bra för dig, och det finns ,ånga goda alternativ till köttprodukter, inte bara bönor.

   Miljön kräver att vi slutar upp med köttindustrin, det är den näst största klimatboven, nästan lika stor som transportsektorn. Inte nog med det, om vi kallar oss socialister och är emot förtryck, är det dags att vi säger nej till det största förtrycket genom historien; djurindustrin.

 7. En viktig sak i valrörelsen tror jag är att belysa att kapitalism aldrig är och aldrig kommer bli förenligt med att alla har ett arbete, och speciellt inte ett arbete de kan leva av. Vet inte hur det ser ut i nuläget men förut hade Alliansen ett stort förtroende i jobbfrågan.
  Förutom att Reinfeldt försökt inta en slags socialliberal retorik (typ ”vi vill minska klasskillnader”) upplever jag att det kan vara ett resultat av en bristande ideologiförankring. Oroväckande få av mina jämnåriga har ens någon kunskap om hur det kapitalistiska systemet ens fungerar.
  /Linnéa Firsching, Ung Vänster

 8. Pingback: De marknadsliberala såpbubblorna spricker en efter en… | LO Bloggen

 9. Hörde dig precis i Sveriges radio och jag vill bara säga TACK Jonas, för att du är så ärlig och tydlig. För att du vågar erkänna brister i din politik, vågar lyssna på och ta till dig kritik och vågar vara både ödmjuk och kompromisslös. Det hörs att du lyssnar och respekterar den du talar mer, även när du inte håller med, och DET ger förtroende. Fortsätt så!

 10. Hej!
  Det var ett vackert tal och jag håller med om en hel del.Eftersom jag såg TV-programmet med terapisamtalet som alla partiledare ska ha, vill jag passa på och fråga en sak som togs upp där. Du, Jonas, fick en fråga ungefär så här; V-partiet vill ju ha ett helt rättvist och jämlikt samhälle.Hur tänker ni hantera de allra mest rika? I diktaturstater med kommunistisk eller nazistiskt el liknande styre, skulle dessa inte få leva, tror jag. I vårt land flyttar de ofta utomlands. S.k. ”snillen” som uppfinner ngt som kan göra att andra får arbeten bör väl inte bestraffas. Jag tror att Ditt svar till terapeuten var att det skulle lösas på demokratisk väg. Men hur kan man demokratiskt ”tvinga” människor att ge bort egendom? Något i lagstiftningen är kanske fel eftersom det blir så här snett ibland att några lyckas tjäna så ofantligt mycket, fast de egentligen inte velat det. -:)
  Jag är ingen debattör men undrar bara över sådana här saker ibland.
  (självklart finns sådana som bara vill Ha mer och mer, men det är väl inte de allra rikaste? De har väl bara problem med sina pengar!)

 11. Hej Jonas! Jag tycker att vi skulle ha en humankommunism i samhället men kommunism är väl fult att säga idag och i så fall förordar jag en humansocialism.

Kommentera