Avgiftsfri kollektivtrafik – tack vare vänstern i Avesta

avesta buss2

Tåget åker söderut genom novembermörkret. Eftermiddagen har jag tillbringat med Vänsterpartiet i Avesta. Kommunen styrs av en rödgrön majoritet med V, S och MP. Vänsterpartiet gör skillnad även i Avesta.

Från stationen i Krylbo åkte vi buss in till Avesta. Det var fullt med folk på bussen, som var gratis. Kollektivtrafik utan avgifter infördes för något år sedan på initiativ av Vänsterpartiet. Resandet har ökat med 80 %, men merkostnaden för kommunen har varit begränsad. De lokala vänsterpartisterna framhöll att både miljön och låginskomsttagare är tydliga vinnare. En oberoende utvärdering som har gjorts bekräftar de goda resultaten.

Vänsterpartiet i Avesta har vunnit fler politiska segrar. De anställda i kommunen har rätt att arbeta heltid, och de flesta väljer att göra det. Det finns barnomsorg på obekväm arbetstid. På partiets initiativ har det anställts ett par fältassistenter. Just nu arbetar Vänsterpartiet i Avesta för fler ungdomsbostäder. Partiföreningen har dessutom växt rejält på senare år.

Jag hann också besöka det gamla bruket där Avesta art har unika lokaler för konst och skapande. Väl värt ett besök.

 

 

 

 

6 reaktion på “Avgiftsfri kollektivtrafik – tack vare vänstern i Avesta

  1. Hej Jonas!
    Var ifrån har du hämtat uppgifterna om att ”merkostnaden för kommunen har varit begränsad”? Mig veterligen återfinns det inte i utvärderingen iallafall

    • Var hos Avesta den 29/11-13 och fick de purfärskaste siffrorna. Kollektivtrafiken blev 2.6 miljoner dyrare än innan man införde avgiftsfri kollektivtrafik…. MEN i den summan så har man inrättat en ny linje OCH beställt extrabussar när de ordinarie bussarna inte räckt till. Räknar man sen av indexeringen över tid så blir merkostnaden rätt begränsad men allt är ju relativt för hur man ser på saken. 40 ton koldioxid är beräknat att man har släppt ut mindre av. Generellt på linjerna har man haft en 80% ökning av resenärer.

  2. Bra! Skattefinansierad kollektivtrafik och därmed avgiftsfri, är en lösning för att öka resandet med kollektiva färdmedel och samtidigt sänka utsläppen genom att det blir färre utsläpp från bilar.

Kommentera