5 reaktion på “Debatt mot Jan Björklund om friskolan

 1. Ursprungsfelet är att man från politiskt håll varit för godtrogen, långt mer än svenska folket någonsin varit i denna fråga om vinster i skolan. Svenskarna tror så här: ”kan skolor/företag fuska så kommer man att göra det. Denna dumhet från högerns sida är nog en viktig anledning till att stödet för dem dalar. På grund av slapp politisk styrning får Skolinspektionen ett omöjligt uppdrag, t ex att i efterhand ställa frågor till skolorna om ditt och datt.

  Särskolan: Har jobbat som lärare på en sån ett år för tio år sen. Troligen behöver fler elever gå i särskola än idag. De far inte illa där däremot i vanliga skolan, skillnaderna accelererar med åren naturligtvis. En assistent jag hade som arbetslagskollega på skolan (jobbat många år) menade att föräldrar gärna sätter sina barn (de som är gränsfall) i särskola. Då får barnet i fråga mer samhälleligt stöd på flera sätt, ett stöd de ju behöver. I debatten låter det som om barn sätts i särskola som bestraffning (för kostsamma för vanliga skolan) men det kan vara helt fel, ett sätt att skrämmas med en skolform som är mycket bra för en viss andel av eleverna. Man kan jämföra med äldreboende som alldeles för få gamla erbjuds trots att behoven på individnivå uppfylls med råge. Istället får de bo ensamma i sina lägenheter där ingen behöver se misären.

 2. Men kalla det vid dess riktiga namn, man har ju faktiskt infört apartheid i Sverige. Och det gäller inte bara i friskolorna, utan i all form av skattefinansierad vinstdriven verksamhet. Det är samma apartheidsystem på privata vårdhem och inom den privata vården

 3. Hittade en tidigare debatt om samma ämne mellan er, som vanligt kör Björklund med härskartekniker (tack förresten för att du inte sjunker till deras nivå utan argumenterar sakligt istället för oschysst! många värderar det nästan högre än politiken i sig) medans du slåss för de som behöver någon som slåss för dem! Du förutspådde framtiden dessutom 🙂
  http://www.svt.se/nyheter/just-nu-bjorklund-och-sjostedt-i-debatt-om-skolan

 4. Du hanterar dessa debatter mycket bra Jonas. Lugn och respektful gentemot sådana som Björklund, trots att du naturligtvis måste bli lika arg som oss andra på hans dryga bortförklaringar. Och du lyckas alltid förankra sakfrågorna i grundläggande värderingar. Jag kan inte komma på något som du skulle kunna göra bättre. Du är förmodligen Sveriges idag mest övertygande politiker. Vad jag inte förstår är varför detta faktum inte får mer genomslag i opinionen. Det är frustrerande t.o.m. för en utomstående åskådare som jag själv – det måste vara än mer enerverade för dig och resten av partiledningen.

 5. Det fria skolvalet tillsammans med friskolereformen har lett till en hysteri bland dagens medelklassföräldrar. Nu har det blivit inne att sitta och jämföra skolor vid middagsdiskussionen.

  Barnen mår inte heller bra av denna hysteri. Det blir en påtvingad egocentrism där de som inte gör rätt val av skola betraktas som loosers. Enligt nyheterna så mår de i alla fall inte bra när de kommer upp i de äldre åren. Då mår de svenska ungdomarna sämre än jämnåriga europeiska ungdomar.

  Närhetsprincipen bör vara allmänt rådande om det inte handlar om stadsdelar med hög koncentration av sociala problem. Där borde det hellre vara lottning som avgör om vilka barn som skickas till en skola i en annan stadsdel.

  Alliansen har skjutit idén om en ”skola för alla” i sank totalt. Nu gäller det istället för välmående föräldrar att med näbbar och klor kämpa sig till en ”finare” skola för sina barn så de slipper hamna i slasktratten ”närmaste kommunal skola”

Kommentera