Budget för välfärd och arbete

Igår presenterade Ulla Andersson Vänstepartiets budgetförslag. I förslaget ingår betydande satsningar på sjukvård, barnomsorg och skola. Arbetslösa, sjuka och de som bor i hyresrätt blir ekonomiska vinnare på förslagen. Stora satsningar görs på miljöinvesteringar och bostadsbyggande. Läs hela förslaget här.

Nedan nyhetsinslag om två av våra satsningar.

8 reaktion på “Budget för välfärd och arbete

 1. Jag söker i dokumentet på ”new public management” och ”skatteparadis”. Inga träffar.

  Visst behövs mer pengar till offentlig sektor. Men är det så enkelt att man bara kan kasta bra pengar efter dåliga?

  Borde man inte också göra upp med den fruktansvärda misshushållning inom offentlig sektor som new public management ger upphov till? Och skulle man inte på allvar försöka driva in den skatt som faktiskt ska betalas enligt nuvarande regler? Skulle man inte klämma åt multinationella företag som flyttar vinsterna till skatteparadis precis som det passar dom?

 2. Hej!
  Jag tycker det mesta är bra och välskrivet framför allt om klimat, miljö och hela folkets järnväg, klimatprogram, statligt stöd till lokala spårnät i storstader, riktad satsning på kollektivtrafik i glesbygd, energieffektiv renovering av miljonprogrammet. Jag tycker ni kunde ha preciserat satsningarna på sol och vind. Också preciserat kopplingen mellan klimatinvesteringar och de gröna jobben – hur många jobb inom olika sektorer.
  Sedan tycker jag att ni skulle ha tagit mer av ett helhetsgrepp om skolan – Det räcker inte med fler lärare i utsatta områden. Det bör dessutom vara de mest drivande och erfarna lärarna – hur får ni fler av de att jobba där? Hur förändrar ni lärarnas arbetssituation så att de får undervisa istället för att fylla i papper ex. statistik till SCB om nationella prov m.m.
  Obligatorisk läxhjälp är jättebra som motvikt till de borgerligas rutavdrag. Hur ska det ordnas? Stöd till idéella frivilligorganisationer kombinerat med den vanliga skolans arbete?
  det viktigaste är vad ni i partiledningen prioriterar att föra ut som krav på vad (V) vill förändra, hur vi vill utveckla Sverige. Satsa på klimat, miljö kopplat till jobb är mitt förslag. Ta ett helhetsgrepp om segregationen – bra skolor, vård, renoverade bostäder – sådant som lyfter utsatta områden.
  Vi ska göra riskkapitalisterna inom välfärden arbetslösa och det är rätt. Hela svenska folket , nästan, tycker så – men (v) står och stampar på 6-7% av rösterna istället för att med konkreta förbättringsförslag inför framtiden ha minst det dubbla i opinionsundersökningar. Det är bättre att propagera för det vi vill än det vi inte vill.

  Göran Brolund, Uppsala

 3. Bara en reflektion ang Göran Brolunds kommentar: Tänk om det är som jag tror, att det inte är så många fel på skolan, lärarna, läromedlen eller undervisningen utan det största/avgörande problemet ligger hos eleverna. På vissa elever. Det är inget kul att gå i skolan, för tråkigt att läsa och skriva och räkna …

  I så fall saknar ekvationen lösning. Politisk lösning. Inte ens om man sätter en lärare på varje elev kommer man lösa problemet. Eller fördubblar lärarlönerna.

  Faktiskt en metodologisk brist att inte vågar nämna att huvudfelet skulle kunna ligga på ena parten – eleverna.

 4. Bra fokus på kvalité. Det kostar med kvalité. Men det kostar betydligt mer med dålig kvalité. Med människor som blir oförmögna att arbeta pga av brister i vården eller ungdomar som hamnar i kriminalitet, eftersom skolan inte har hade tid osv.

 5. Jag vill bara säga tack för att du finns Jonas! Efter partiledardebatten hade jag förlorat allt hopp om politiken annars.

 6. Otroligt konkret och bra svar igår på partidebatten! Du går från klarhet till klarhet varje debatt. Fortsätt kämpa! Kul och otippat att centerpartiet börjar inse att Sveriges tiotusentals asylsökande som kommit hit på liknande sätt som människohandel bedrivs INTE är en hållbar situation.

  Nästan alla som väntar på asylbesked på KFUM hemmet ute i Hörnefors har kommit hit genom en två veckors transport i en container från Afghanistan. Då vill jag tillägga att denna lilla promilleprocent har haft turen att ha pengar så det har varit möjligt att förhandla med dessa illegala transportverksamheter, tillskillnad från deras familj, vänner och grannar. Plötstligt är den illegala vägen genom en container mer humanistisk än den lagliga.

 7. ”Faktiskt en metodologisk brist att inte vågar nämna att huvudfelet skulle kunna ligga på ena parten – eleverna.”

  Att skuldbelägga en massa elever baserat på ingenting annat än att ”jag tror”, är knappast något att bygga politik på. Dessutom är det mäkta konstigt att som Gunnar gör ignorera att kunskapsnivån _generellt_ sviktar, EFTER att man genomfört stora förändringar i skolan.

 8. Min kommun är Sveriges näst rikaste
  Vi har inte råd med skola och förskola
  Vi ska spara på barn
  Barnen ska jobba i smutsiga slitna lokaler
  Barnen ska möta för få vuxna
  Och förväntas och klar sig själva ännu mera
  på grund av det
  Vikarier ska inte tillsättas mer än i nödfall och lärarare och förskollärare ska hjälpa varann
  Förslag på att dra ner antalet årstidsanställda finns
  Man ska bygga nya förskolor förstås för det behövs
  Men visst ska befintliga förskolor och skolor också fungera och fräschas upp
  Skrytbyggen behöver vi inte ha
  Kan jag tycka
  Vi behöver samma kvalité över hela kommunen
  Alla barn i Sverige har rätt till samma kvalité
  Kvalité i omsorg – lärande – miljö

  KANSKE ÄR DET DAX OCH FLYTTA IN SKOLA-FÖRSKOLA UNDER REGERINGENS SKYDDANDE VINGAR IGEN !!!

Kommentera