Sverigedemokraternas hyckleri

Från Aftonbladet.

I år har det blivit tydligare än någonsin. Vi har ett val mellan sänkta skatter för dem som tjänar bäst eller en bättre välfärd. Vi kan välja fler lärare i skolan, en upprustad järnväg, jobb åt unga och nybyggda hyresrätter i stället för att fortsätta att sänka skatten.

Vänsterpartiet är tydligt med att vi sätter jobben och välfärden främst. Högeralliansen prioriterar alltid att sänka skatterna. Men regeringen har inte en majoritet i riksdagen. I praktiken styr de med Sverigedemokraternas passiva stöd. SD talar gärna om välfärd, pensionärers villkor och arbetslöshet. Men de stöder en politik som ökar klasskillnader och utarmar välfärden. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är de partier i riksdagen som står längst ifrån varandra. Vi röstar mer olika än några andra partier. Vänsterpartiet är den tydligaste motpolen till rasistsiska idéer. Vi är också det parti som värnar lågavlönade, som inte vill ha någon straffskatt för sjukskrivna och som vill ha bort de privata vinsterna i välfärden. SD vill inget av det.

 

Vem vinner på SD:s politik? Jimmie Åkesson själv tjänar drygt 96 000 kronor i månaden, nästan 1,2 miljoner kronor om året. Han vinner på det egna partiets politik. I 2014 års budget vill både SD och högeralliansen ha ett femte jobbskatteavdrag. Det innebär en utgift på mer än 12 miljarder kronor för staten. Det är dit de stora pengarna går. Pengar som skulle kunna ha skapat arbete och välfärd för så många. Men Jimmie Åkesson sänker hellre skatten för sig själv. På det femte jobbskatteavdraget vinner Åkesson nästan dubbelt så mycket som den som sitter i kassan på en vanlig mataffär, till exempel den där Åkesson går och handlar. Inkomstskillnaderna ökar, de stora vinnarna är högavlönade män, som Åkesson. Men pengarna till välfärden räcker inte. Vi betalar Åkessons lägre skatt med kaos i sjukvården, fler barn i förskolans grupper och sämre arbetsvillkor för lågavlönade kvinnor.

För den som är sjuk eller arbetslös vill SD inte sänka skatten med en enda krona. Så fungerar jobbskatteavdraget. Klyftorna växer, de mest utsatta får inget. Totalt får Åkesson 27 600 kronor om året i sänkt skatt med alla jobbskatteavdragen, sjuka och arbetslösa får inte en krona av dessa skattesänkningar. Men de är med och betalar genom att deras sjukvård, deras barns skola och de äldres omsorg steg för steg urholkas. Mer än så är det inte värt, SD:s tal om ett bättre Sverige för de som har det tufft. Inte heller föräldralediga får något jobbskatteavdrag. Det är en straffbeskattning på att ta hand om sina barn och vara en bra förälder.

 

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson för en politik som gynnar de allra rikaste i samhället. De sänker skatterna för storbankerna med miljarder, de sänker inkomstskatten för de med högst inkomster, de vill tvinga kommunerna att privatisera äldreomsorgen så att riskkapitalbolagen kan tjäna ännu mer pengar på våra äldre. Samtidigt får vi mindre pengar över till att bekämpa arbetslösheten, till sjukvården eller tåg som går i tid.

När revorna i välfärden blir tydliga skyller Åkesson på flyktingar och invandrare. Han pekar finger mot dem och säger att det är deras fel. Där är varje krona i stöd till den som har flytt krig och förtryck en oöverstiglig utgift. Då ska rätten till sjukvård eller skolgång begränsas. Då oroar sig Åkesson plötsligt för att pengarna inte ska räcka. Men det är hans egen politik som är problemet. Det är den som gör sjuka fattiga, det är den som gör att rika blir rikare medan pengarna inte räcker till sjukvården. Det kan bara sammanfattas i ett ord: hyckleri.

3 reaktion på “Sverigedemokraternas hyckleri

 1. Jag håller med om det mesta som står i ditt tal. Men något som inte nämns är skatten för pensionärer. Jag är pensionär och förbannad. Jag tycker det är orättvist att jag betalar mer skatt än andra. Det parti som lovar lika skatt omedelbart för löntagare och pensionärer tänker jag rösta på. Jag hade tillfälle att träffa Håkan Juholt och jag frågade honom om detta. Han såg besvärad ut och trodde att det skulle lösas inom en treårsperiod. Så vad tycker Vänsterpartiet om pensionärsskatten?

  • Hej Stig,
   Vi vill ta bort pensionärsskatten, vi vill se lika skatt vis lika inkomst oavsett om man har jobb, pension är sjuk eller arbetslös.

 2. Hej Jonas
  Dina ord låter vackert – men det gäller även att sätta orden i relation till hur verkligheten ser ut.
  När det gäller din käpphäst gällande ”förbud mot vinster i välfärden” så tycker jag du glömmer av att det stora problemet i stället är de kraftigt ökade ”kostnaderna i välfärden”. Om vi ska kunna fortsätta vårt byggande av ett hållbart samhälle med bra vård och omsorg så måste vi se till att effektivisera även vården – Det går inte att öppna alla kramar för att få perfekt vård för alla. För att kunna åstadkomma effektiv vård, skola och omsorg så måste vi även fortsättningsvis ha olika alternativ som konkurrerar med varandra.
  Monopol eller oligopol är inget du välkomnar inom företagssamheten – samma sak gäller sannolikt även inom den offentliga förvaltningen.
  Jag tycker också att du glömmer av att nuvarande system bygger på ett beställare/ utföraresystem med en befintlig kontrollapparat. Om beställaren fått vad dom köpt så är väl allt som det ska ?
  Jag har i min tidigare verksamhet följt ett antal entreprenörer som med själ och hjärta har drivit vårdverksamhet till de boendes stora belåtenhet. Din bild av ”giriga kapitalister” känns helt verklighetsfrämmande när jag ser tillbaka på mina erfarenheter.
  Vi har nu haft ett antal fall inom vård och skola som visat på stora brister. I andra verksamheter skulle fokus sättas på bakomliggande avtal vad gällde bristande leverans – där det t.o.m. skulle kunna innebära rätt av häva avtal, begära skadestånd o.s.v. Mycket tyder på att felet ligger i tecknade avtal – inte i det faktum att det offentligas avtalspart genererat vinst.
  När det gäller nästa punkt du går tidigare frågeställare till mötes avser beskattning av pensionsinkomster.
  Jag är själv pensionär och kan irritera mig på att pensionsinkomsten beskattas hårdare än om den varit arbetsinkomst. Samtidigt gäller det att ha klart för sig att ett ständigt dilemma för samhället är att göra en avvägning gällande hur s.k. marginalskatt påverkar den enskilde individens vilja att öka sina inkomster/arbeta mera. Jag tror att marginalskatt påverkar arbetsviljan – Vad tror du ?
  Vi är inte äldre än att vi fortfarande har i minnet den förödande (s)-politiken då vi levde med betydligt högre marginalskatter än idag. Även om jag aldrig varit det som idag skulle betraktas som högavlönad så har jag full förståelse för att marginalskatter har en stor betydelse för arbetsviljan.
  Vi pensionärer är beroende av att våra barn och barnbarn ska tycka att det lönar sig att utbilda sig och att arbeta ”lite mer” – och så länge denna vilja till merarbete genererar högre skatteintäkter än den kostnad som eventuella skattesänkningar medför så är det positivt för samhällsekonomin, och därmed också för oss pensionärer.
  Det kanske är så att vi som samhällsmedborgare får vara beredda på att politikerna i framtiden måste fatta lite impopulära beslut i form av skillnad mellan beskattning pensionsinkomst/ tjänsteinkomst, omsättningsskatter, fastighetsskatter m.m. Det blir alltså ökade skatter på sådant som inte direkt påverkar marginalskatten/arbetviljan. Däremot så har dessa beslut säkert sitt politiska pris…..

  Bengt Frithiofsson, Malmö

Kommentera