Respektera folkomröstningens resultat

Det blev ett rungande JA i folkomröstningen om vården i Västerbottens inland. Stort tack till alla Vänsterpartister som har bidragit till denna fina seger. Det anmärkningsvärda i resultatet är inte valdeltagandet på knappa 30 %. Det är rätt normalt för en lokal folkomröstning. Det är anmärkningsvärda är det extremt tydliga resultatet. Bara 4 422 personer i hela länet röstade Nej, hela 53 305 personer röstade Ja.

Det rimliga vore nu att landstingsledningen insåg att man gjort fel och följde folkviljan. Men tyvärr gräver S och MP i ledningen för landstinget ner sig ännu längre i sin grop. Det är dåligt på många vis, inte minst för bristen på respekt för demokratin och väljarna i länet. S och MPs argument är att valdeltagandet var för lågt. Men några formella regler om det finns inte. Problemet är att deras eget agerande med att tala illa om folkomröstningen och spekulera i att de ska strunta i resultatet aktivt har bidragit till att sänka deltagandet. Det är invånarnas rätt att begära folkomröstning. Doroteauppropet har följt alla grundlagens spelregler. Det borde S och MP ha respekt för. Nu skapas istället stor bitterhet och en svekdebatt som kan dominera politiken i länet över valet 2014.

Normalt sett är Västerbotten ett län med en trygg rödgrön majoritet. Risken för borgerligt styre har varit liten. Nu har S och MP gett högeralliansen en gratisbjudning inför landstingsvalet 2014. Missnöjda väljare måste rösta antingen på oss i Vänsterpartiet eller på högeralliansen. Om de borgerliga får makten i landstinget kommer vården att hamna ur askan i elden med omfattande privatiseringar. Jämför med hur högeralliansen och MP vansköter vården i region Skåne. Den enda garanten mot detta är i dag Vänsterpartiet i Västerbotten. Genom att rösta på oss kan väljarna få respekt för folkomröstningens resultat och bättre vård i inlandet utan risk för borgerligt vanstyre efter 2014. Den borgerliga politiken på riksnivå med urholkade statsbidrag och påtvingade privatiseringar är själva grunden för krisen för vården.

Jag hoppas att S och MP besinnar sig och respekterar resultatet av omröstningen. Om inte lovar vi att det blir en stor valfråga i länet 2014. Miljöpartiet har hukat bakom socialdemokraterna och undvikit debatt i frågan. Partiet är svagt i Västerbottens inland, och har om möjligt försvagats än mer av det som skett. Nu riktas ljuset på Miljöpartiet. Står ni bakom beslutet att inte respektera folkomröstningens resultat? Ni har avgörandet i er hand. Ut på banan och förklara er.

Vänsterpartiet har motsatt sig neddragningarna i akutvården. Vi röstade för en folkomröstning när ingen annan lösning gavs. Vi bedrev en aktiv valkampanj över hela länet och försökte mobilisera väljarna. Vi vann med solklara siffror. Nu kräver vi att utslaget i omröstningen respekteras.

Läs mer i VK, VF, Norran SR och SVT.

 

2 reaktion på “Respektera folkomröstningens resultat

  1. Dags för Vattenfall att låta norrlandskommunerna få del av vinsten för vattenkraften! Naturliga fiskevatten borta, eroderade stränder, torrlagda älvfåror, mark och byar under vatten p.g.a. uppdämda dammar och inte en krona av Vattenfalls vinst. Det är dags att ändra på detta! Kommunborna behöver pengar till sjukvården och mycket annat.

  2. Pingback: Det behövs en rimligare balans i kravställandet! | LO Bloggen

Kommentera