Ordning i bärskogen

bärplock

I Umeå pågår en bitter strid mellan thailändska bärplockare som uppger att de inte har fått lön och representanter för ett bemanningsföretag. Företagets attityd i artikel ovan, från Västerbottens Folkblad, säger det mesta.

Det är hög tid att vi skärper kraven för att få justa villkor för alla som jobbar här. Oseriösa bemanningsföretag är något som vi måste sätta stopp för. Det kräver att uppgörelsen mellan regeringen och MP på området överges och ersätts med regler som är till för att skydda löntagare istället för oseriösa företag.

5 reaktion på “Ordning i bärskogen

 1. Intressant, Jonas. Hoppas du kommer med en ny artikel som förklarar HUR detta kan hända år efter år, och att dessa stackars människor drabbas gång på gång.

  VAD brister det i? Lagen, med all säkerhet, men på vilket sätt? Fackens roll? Inkompetens? Svaghet?

  Hur kan det bara bli så här? Fattar inge’, uppriktigt sagt. Hoppas på förklaring från dig.

 2. Det är väldigt ledsamt att läsa och höra om vad dessa människor drabbas av.
  Men det blir alltmer oklart (för mig) vart huvudfelet ligger: hos svenskar eller hos landsmän. Kan det vara så att det är många skurkar inblandade och på olika nivåer men att huvudskurken (företagaren) är thailändare som agerar från Thailand?

 3. Tycker kort sagt Krister Stenlund som skrev artikeln :
  ”Han förstärker bärkonflikten ” verkar en aning ”lengräddad”.

  Han skriver ”Företaget menar att bärplockarna inte förstått upplägget, att kostnader dras från deras första lön.”

  Varför ska de förstå det. Hur är det med informationen varför drar man från lönen? Frågorna hopar sig ju bara av ett sådant påstående.

  Sedan vad är det för fel av Jonas ge sitt stöd för Thailändarna.
  Det ges ej heller info om
  Kort sagt en oerhört dåligt skriven artikel som visar på att det blir bara skummare genom att skriva som Krister Stenlund gjort.

 4. Hej. hittar inget annat ställe att skriva det här på! Saknar en uppdatering av Jonas Kalendarium……vårens program är det enda som står….

 5. Om det inte går att få ordning på den här branschen kommer jag att helt sluta köpa sylt och uppmana till bojkott av alla produkter från de aktuella företagen.
  Bärplockarna skall ha sin lön och vi som konsumenter skall betala rätt pris för att de skall ha sin rätt! Jag kan gott leva utan sylt.

Kommentera