5 reaktion på “Kommentar om spelet från s & mp

 1. Konstigt att PRIME-högerns ”valanalys” har cementerats såsom huggen i sten. Valförlusten berodde ju inte alls på det rödgröna samarbetet, utan på (S)taffage-partiets högerorientering och eurofiering. Om EU-motstånd tilläts i S skulle de rödgröna vunnit. Men det är väl klart att folk tycker det blir meningslöst att rösta på S när de för samma politik som M (och till och med finansieras av dem). Politrukerna i S har blivit salongsfähiga och i samma takt tappar de röster.

 2. Usch, det här ser bekymmersamt ut, Jonas! Som barn som säger: ”Vi kan inte leka 3. Du får inte va’ me’ oss!”

  Jag har ALLTID röstat på n’Jonas, som det enda vettiga alternativet. Men, hur ska jag kunna övertyga mina medmänniskor då inte S+Mp+V kan skapa en stark allians, som visar enat motstånd mot ”Alliansen”???!

  I gruvpolitiken har ju inte ens Sossarna vaknat, Mp har äntligen vaktnat ur vinterdvalan efter Kallak och Fridolin skriker det Jonas har sagt i år och månader, men Löfvén har inte fattat nå’t! Tyvärr, vänstern är klart, koncist, strukturerat, strategiskt placerat, men hur i 17 ska ni kunna skapa en allians med de andra vilsna partierna som gått vilse i dimman?

  Jag har inte förtroende för en röd-grön regering, vilket oroar mig. Självklart får n’Jonas min röst igen, men vem ska hans parti kunna regera samman med då de endra inte fattat allvaret, spottat i nävarna och gått in inför valet med kampvilja? Har de blitt trötta på politik, eller vad är det frågan om?

 3. Enligt min mening var en starkt bidragande orsak att S förlorade förra valet p.g.a. av samarbetet med Ohly (och vad som kom fram i UG). Det var ett lite väl svårsmält samarbete för många S väljare.
  Löfven är nu rädd för att göra om Sahlins misstag. Även om det inte finns tvivel på Sjöstedt som en demokratisk socialist, så finns inget avståndstagande med folk som Ohly. Och Löfven vet att han förlorar väljare så länge som möjligheten finns att Ohly kommer in som minister.
  Men jag förstår också att Sjöstedt inte kan gå fram för hårt fram i sin eget parti.

 4. Som vänsterpartist gnuggar jag händerna över (S) uppenbara beröringsskräck gentemot oss. Löfvens dilemma är att han vet att en stor del av hans väljare fortfarande ser sig som ‘vänster’ och det är därför han in i det sista vill mörka att han och hans högerorienterade kamrater i partitoppen gärna ser en sammarbete med t ex Folkpartiet framför att alliera sig med oss i Vänsterpartiet.

  Löfven vet att om detta faktum kom ut så skulle det bli väljarflykt till just Vänsterpartiet då vi ju faktiskt är det enda vänsterparti som finns i dagens Riksdag. Jag anser faktiskt att även vi bör trycka på regeringsfrågan gentemot (S) för att tvinga Löfven att lägga korten på bordet. Det viktigaste är att trycka på det faktum att (V) idag är den enda garanten för vänsterpolitik så att vänsterväljare slutligen överger högerpartiet (S) och istället går över till oss.

  Om inte (S) vill släppa in oss i regeringen så ska vi INTE stödja bildandet av en (S)-ledd regering oavsett hur den ser ut. Då är det bättre att gå i opposition eller t o m framkalla ett nyval. (S) har redan markerat att jobbskatteavdragen ska ligga kvar och att fastighetsskatten inte ska återinföras och man frågar sig ju faktiskt hur de har tänkt att finansiera alla förbättringar i välfärden som de redan utlovat ?

  I (V) är vi i alla fall ärliga nog att säga som det är d v s smakar det så kostar det, man kan inte både ha låga inkomstskatter och god finansierad offentlig välfärd. Att dra tillbaka åtminstone de 2-3 senaste jobbskatteavdragen, då räknar jag med det som inte redan klubbats igenom, samt att återinföra den ekonomiskt sunda fastighetsskatten skulle ge ett stort lyft för statskassan som kunde användas till att genomföra nödvändiga satsningar på det offentliga samt infrastruktur.

 5. Ja det stämmer nog att många S väljare anser att partiet ligger alltför långt höger och att de egentligen tycker som V. Särskilt i frågan om vinster i välfärden, men i mycket annat också. På så sätt borde egentligen väljare strömma över från S till V – om man bara ser till politiska sakfrågor. Men samtidigt handlar politiken mycket om förtroende. Hur man bygger upp förtroende i det här läget efter Ohly är inte helt enkelt och det kommer säkert att ta en viss tid. Det positiva är att Sjöstedt nog är en av de bäst lämpade.

Kommentera