En stilla valrörelse

bild UmU

Idag har jag hållit två valmöten inför söndagens folkomröstning om sjukvården i Västerbotten. Ett på universitetet och ett på Folkets Hus i Umeå. På bilden ovan syns jag med Tamara Spiric, vårt kommunalråd i Umeå, under VSFs fina välkomstbanderoll till nya studenter.

Det är en ganska stillsam valrörelse, mer som ett  samtal med de väljare som kommer till mötena. De som kommer till våra valmöten har oftast redan bestämt sig för att rösta Ja till likvärdig vård i hela länet, men diskussionen blir större och handlar om utveckling av inlandet och nedskäringar i välfärden.

Detta är en folkomröstning som verkligen behöver Vänsterpartiet. De borgerliga partierna har svårt med trovärdigheten när de förordar ett Ja. Samma partier stöder en regeringspolitik som sätter skattesänkningar före mer resurser till sjukvården. Det är partier som genomför privatiseringar som gör att vården allt fördelas efter vinstmaximering, inte behov. Det gör att deras kritik av S och MP i landstingsledningen haltar betänkligt.

Någon Nej-kampanj märks knappt alls. Jag får nästan ett intryck av att S och MP som leder landstinget och har skurit ner på ambulans och akutplatser hoppas på ett lågt valdeltagande för att slippa respektera resultatet. Det vore i så fall en riktigt dålig strategi. Våra grundlag ger rätt till folkomröstning under vissa villkor, det måste respekteras.

Det finns alternativ till dagens neddragningar. Men då krävs det resurser till vård istället för till sänka skatter. Då krävs ett stopp för privata vinstintressen som drivkraft i vården. Det känns bra att bedriva kampanj med det budskapet. Imorgon väntar Burträsk och Skellefteå.

 

2 reaktion på “En stilla valrörelse

  1. Bra att du igår kort belyste innebörden av ordet ‘reformutrymme’. Har sen dess googlat lite och förstår nu hur lurigt ordet kan användas. Jag anade ugglor i vassen redan när jag läste Calmfors kritik av regeringen i DN i nyligen. Jag tror den handlade om att regeringen valde att uttrycka sig dunkelt.

    Kan det vara så att jobbskatteavdrag ersätter mer höjning av lönerna och därmed ger mindre pension?

  2. Bästa herr Sjöstedt. Såsom ledare för ett mycket litet parti, som ibland, kan ha verkligen bra idéer om hur ett land ska styras, men allt som oftast, försvinner med tankar, som är dömda att misslyckas. Enkelt att se på ert resultat i tidigare val och i undersökningar om hur ni uppfattas idag. I dagen partiledardebatt, hade du/ni chansen att tala om för oss väljare, vem ni är, vad ni vill, och framförallt, vem du, som partiledare är. Vad gör du då ? Diskuterar SD ledares lön ! Jösses….du har densamma, du har haft denna lön, betalad från oss skattebetalare, mycket längre än Åkesson, du har och kommer kosta så mycket mer, och vad har du då tillfört oss, skattebetalare, mer än Åkesson !?
    Vore det inte bättre att du använt dessa dyrbara minuter, att framföra VP tankar och idéer för ett bättre Sverige, än att tjafsa med ett parti som är dubbelt så stort, och med ett väljarstöd som ökar för var dag ? Hur i allsindar, tror du att vi vanliga arbetare, löntagare, skattebetalare tycker om detta sandlåde och pajkastarfasoner ?
    VP med dig som partiordförande har just förlorat min, och helt säkert, en mängd med mig, många fler röster.

Kommentera