En förmiddag i Göteborg

Tåget rullar norrut från Göteborg. Jag har haft en fin förmiddag i den rödgrönt styrda staden.

Gerdas

Jag började dagen på Gerdas gård, äldreboende i Högsbohöjd. Det är ett kommunalt boende för äldre som har gått från att vara ett vanligt välskött boende till att bli prisbelönt och omtalat. Både personal och boende som jag talade med var mycket nöjda. Hela institutionstänkadet var borta och hyresgästernas behov stod i centrum. Det var pubkvällar, utflykter och samvaro. Användandet av mediciner hade gått ner. Personalen och hyresgästerna planerade verksamheten ihop. Personalen har direkt inflytande över budget och scheman. Det var helt enkelt ett utmärkt exempel på vad hur bra offentlig service kan bli med engagemang, personalinflytande och ansvar. Nu ska boendet gå vidare och utvecklas till en intraprenad med ännu större självstyre.

Vänsterpartiets tidning RÖTT har ett fint reportage om boendet i det nya numret. Även GP har skrivit om det.

cykel Gbg

 

Efter det upplyftande besöket var jag med på en cykeldemonstration på Linnégatan anordnad av bland andra miljöorganisationer och Vänsterpartiet. Miljön, klimatet och alternativen till bilismen stod i centrum. I Göteborg ska det hållas en folkomröstning om trängselavgifter för bilismen. Avgifter som behövs för att få ner bilismen och få medel till satsningar på modern kollektivtrafik och nya trafiklösningar.

demo Gbg

På väg mot centralen hann jag stanna och lyssna en stund på talen i välfärdsdemonstrationen på Gustaf Adolfs torg. Roligt att se att så många hade slutit upp för en välfärd fri från privata vinster. Minst ett tusental var på plats. Liknande manifestationer har hållits även på nio andra orter idag. Det visar på styrkan i rörelsen för en bra välfärd och mot privatiseringar.

Jöran Fagerlund plåtade.

6 reaktion på “En förmiddag i Göteborg

 1. Pingback: Med Jonas Sjöstedt och Ingbritt Holst på Gerdas äldreboende | Jöran Fagerlund

 2. Det är härligt att det redan händer så mycket ,att många människor förstår att det är ÖdesValet vi kommer att ha framför oss .Ska de rika bli ännu rikare på vår bekostnad, eller ska vi ha en regering som värnar alla , och inte låter någon vara utanför?

 3. Hej!
  Roligt att läsa om din händelserika dag med besök på äldreboende, cykeldemonstration, aktion mot välfärdsvinster. Talar mest om vad vi vill – bra miljö, värdig äldreomsorg…
  Hoppas du både skriver om och deltar i aktioner under veckan när det gäller IPCC-rapporten!
  Som gammal lärare skulle jag inte ha nåt emot att du besökte någon av de hårt segregerade förortsskolor där man i motvind har eleverna med sig och bra skolresultat. I Almedalen berättade några ungdomar om hur de hjälpte eleverna med läxor och (v) presenterade också en undersökning om segregationen i skolan och vad man kunde göra åt den. (Många fler och de bästa lärarna till de ¨skolorna tycker jag. Satsa mer på det än s.k. karriärtjänster som mest kostar mycket och som splittrar lärarna)
  Fast jag förstår att din tid är begränsad.

  Rödgröna hälsningar!

  Göran Brolund
  Uppsala

 4. Pingback: Av riksdagspartierna sågs endast V | skvitts

 5. Att vinster i Välfärden är fel borde väl ändå på något sätt unna nå ut till folket.
  Attendo tog en miljard i vinst Varav Henrik Borelius tog 17 miljoner av dessa.
  Kort sagt som skattebetalarna får stå för.

 6. Pingback: Miljöpartiets patetiska twitterhaveri under Earth Hour | Jöran Fagerlund

Kommentera