Sambandet mellan Vårbacka Plaza, KD och Wallenberg

Skriver i Expressen om skandalen på Vårbacka Plaza, och om KDs och Wallenbergs ansvar.

Vårbacka Plaza, där en man nyligen låstes in i en skrubb, drivs av Aleris. Aleris ägs av familjen Wallenbergs Investor. Det är alltså inte bara utländska riskkapitalisters jakt på vinst i välfärden som skapar lidande. Det skriver Jonas Sjöstedt (V).

”Hjärta för oss är också att vara flexibla och lyhörda för kundernas personliga önskemål. I stället för att bara göra våra arbetsuppgifter frågar vi exempelvis om kunden vill att vi gör det på något särskilt sätt.”

Visst låter det fint? Det är en del av Aleris motto som man kan läsa på deras hemsida. Nu undrar man förstås om det var så att den äldre mannen på Vårbacka Plaza i Huddinge verkligen önskade bli inlåst i skrubben?

Valfrihet kan betyda många olika saker. Det kan betyda att man som äldre kan välja mellan att gå på en promenad eller få hjälp med att besöka hårfrisören. Den andra sortens valfrihet är att man får välja mellan ett antal vinstdrivande företag som alla ger i princip samma vård. Eller brist på vård.

Vi tror inte att det senare är en valfrihet som efterfrågas. Det människor vill ha är verklig valfrihet, frihet att bestämma över hur de vill leva sitt liv. Men den valfriheten kräver mer personal och står i motsättning till att företag också ska dela ut vinst till sina aktieägare.

Den äldre man som låstes in är den senaste i en rad vårdskandaler. Det är svårt att bortse från att det är just vinstintresset som är orsaken. Tidigare exempel på inlåsning vid äldreboenden har hängt samman med brist på personal. För att tjäna mer pengar minskar företagen kostnaderna genom att dra ner på personalen. Vårbacka Plaza drivs av Aleris. Ägare till Aleris är Investor, det vill säga familjen Wallenberg. Skandalen visar att problemen med vinstuttag inte orsakas av utländska riskkapitalbolag. Svenska kapitalisters jakt på vinster orsakar lika mycket lidande. I praktiken har Aleris, och indirekt Investor, nu visat vad som händer när vinstintresset går före mänskliga hänsyn. För ägarnas mål är inte att ge god vård, Investors mål är följande:

Vårt mål är att öka substansvärdet, bedriva verksamheten effektivt och ge en stadigt stigande utdelning. Över tid bör detta generera en attraktiv totalavkastning till våra aktieägare.”

Aleris och Wallenberg handlar ändå i enlighet med kapitalismens normer och moral. Man satsar kapital för att man vill att investeringen ska ge avkastning. De kommer inte att lämna välfärdssektorn så länge det är möjligt att göra goda vinster.

Det är svårare att tolerera den cynism och det hyckleri som de politiskt ansvariga uppvisar. Det gäller särskilt de kristdemokratiska politiker som har utformat reglerna för dagens äldreomsorg: Socialminister Göran Hägglund och barn- och äldreminister Maria Larsson. Göran Hägglund försitter inte ett enda tillfälle att sprida sitt evangelium om hur vinsterna har frälst den svenska välfärden och hur han ”är omåttligt stolt över detta!”

Maria Larsson försvarar också vinsterna med näbbar och klor. Hon är den politiker som hårdast driver kravet på en tvångslagstiftning för att privata vinstdrivande företag ska kunna ta över vården och omsorgen i alla kommuner.

Hon deltar också glatt i marknadsföringen av de privata företagen. Så sent som i april invigde hon ett annat av Aleris äldreboenden, Baldersro Plaza i Haninge, tillsammans med Peter Wallenberg Jr. Är omsorgen om sina näringslivskontakter som gör att hon nu tiger som en mussla om den senaste skandalen? Eller är det ren självbevarelsedrift för att det inte ska vara för uppenbart att KD sitter i knäet på kapitalister.

Vi har haft en skandal för mycket för att tro på Kristdemokraternas prat om ett värdigt liv i äldreomsorgen. Göran Hägglunds och Maria Larssons uttalanden visar att de tycker att vinstintresset ska gå före människors rätt till ett tryggt åldrande och där är de helt eniga med de övriga borgerliga partierna.

Vänsterpartiet föreslår att endast aktiebolag med särskild vinstutdelningbegränsning (svb-bolag) ska få verka inom äldreomsorgen. Vi är det enda parti som har en konkret lösning på problemet att skattepengar går till vinster och inte till välfärd. Därför är det bara med en regering med Vänsterpartiet, utan borgerliga partier, som välfärden blir fri från vinstuttag.årbacka Plaza

9 reaktion på “Sambandet mellan Vårbacka Plaza, KD och Wallenberg

 1. Pingback: Pratmakare i fårakläder | Grön Horisont 2013

 2. Ja du Jonas.
  Du är ett ljus i mörkret.
  Tack för att du orkar dra detta,och den styrka som du visar.
  /LasseK

 3. Ingenting slår självkostnadspris i offentlig regi och med offentliga medel i en demokratisk och solidarisk ordning där allt utvecklas och produceras efter våra behov
  Man kan inte ha privata virus i det offentliga
  Inte en krona till privat intressen!

 4. Fantastiskt tal i Umeå!
  Det behövs verkligen att någon tar upp rovdriften gruvföretagen gör i Norr- och Västerbotten!

  Hoppas bara nu att du bemöter den ‘norrlandsrasistiska’ ledaren i Expressen, som är beströdd av lögner: http://www.expressen.se/ledare/gruvligt-socialistiskt-sjostedt/
  UMEÅ betalar ju mest Robin Hoodskatt i Sverige!

  Expressens Ledare upprör. Först kallar de Sametinget ‘rasistiskt’ och skriver en ledare full av lögner om samerna, och nu detta. Hoppas att du bemöter!

 5. Jag är stolt över äldreomsorgen hos Aleris. Får varje dag prata med personal som valt att arbeta med att ta hand om andra, att se någon annans behov och sätta någon framför sig själv. Känner starkt med de som påverkats av situationen. Väljer man att arbeta med vård har man sällan skyddet uppe för att kunna försvara sig när attacken från media kommer. Den slår så brett. Och ögonblickligt.
  Spridningen av osaklig kritik och gissningar snarare än fakta går inte att förutse och ofta leder den medvetenheten till en onödig oro hos alla som har koppling till platsen.

  Man kan säga att alla ska tåla att granskas.
  Det som gör att den här personalen passar bra att vårda är att man inte har ‘skinn på näsan’, att situationer inte ‘rinner av som vatten på en gås’.. Ni är så mottagliga.
  Jag tycker så mycket om er.
  Och för varje dumhet som kommer med trycksvärta och rå internetmobbing hoppas jag att jag hinner med att få sista ordet.
  Jag tror på er och jag älskar att ni har varma hjärtan.

 6. En mer nyanserad skoldebatt skulle vara bra. Efter att ha lyssnat på Jan Björklund och dig igår på Aktuellt så undrar jag om det inte skulle bli en mycket bättre debatt om ni svarat på varandras påstående och frågor. Jag väntar mig inte så mycket av Björklund, men skulle gärna se kommentarer från dig om att alla privata skolor kommer att stänga och att inga privata företag startas utan vinstintresse om er politik genomförs.
  Det finns ju många exempel både från Sverige och internationellt på skolformer som drivs utan vinstintresse. Och till och med sådana som har egna pedagogiska idéer.
  Nu kändes ni väldigt fastlåsta i varsin boxningshörna ..

 7. Här är en pärla från Prof Lars Syll om : ”S beska budskap till ungdomen och om Magdalena Andersson´s utspel:
  http://larspsyll.wordpress.com/2013/08/24/s-beska-budskap-till-ungdomen/

  ”Hej! Mitt namn är Magdalena Andersson. Jag tycker om att åka längdskidor, långfärdsskridskor och att paddla kanot. Båda mina föräldrar vara akademiker och jag är gift med en professor i nationalekonomi. Jag tjänar 99000 i månaden och det har jag förtjänat. Jag gick direkt från gymnasiet till Handels. Det var jättetufft. Undervisning började redan tio på morgonen. Det var till och med tänkt att jag skulle doktorera där, men jag orkade inte skriva klart den där avhandlingen. Så jag åkte en vårtermin till Harvard istället. Här är min politik: “Varenda ung kvinna eller man ska få känna [ångest-] känslan av en klocka som ringer vid 6-tiden när det fortfarande är becksvart ute. De ska hälla i sig en kopp kaffe [ta sin cipralex] och traska iväg mot en arbetsplats eller ett lärosäte [eller ett plusjobb] som väntar på dem. Det kan kännas beskt – men vårt budskap till Sveriges ungdomar är enkelt: Vi står för en jobbigare morgon – men ett bättre liv.”

 8. Pingback: Visst går det att driva skola utan vinst, Björklund! | PEPPRAT RÖDGRÖNT

 9. När tänker V ta islamofobin och rasismen på allvar och göra det till en politisk fråga? Varför protesterar ni inte mot att muslimer förföljs och utsätts för brott i Sverige och andra länder? De beskylls också för en påhittad ideolog sk ”islamism” och en ”journalist” på Flamman hetsar mot muslimer. Skamligt!

Kommentera