Välkommen Reinfeldt

Kom till Visby och Almedalen idag. Imorgon torsdag är det Vänsterpartiets dag. Idag är det moderaternas tur. Jag hälsar dem välkomna med en text i Aftonbladet.

Almedalsveckan i Visby rymmer många intressanta samtal och möten. Men det är också en vecka för den osunda närheten mellan lobbyister, bolagstoppar och vissa politiker. Där ordnar de seminarium tillsammans, minglar på varandras tillställningar och dricker glatt samma gratisvin. Under den här veckan syns det ovanligt tydligt. Men det är en närhet som finns där året om.

Några av de företag som lobbar mest intensivt är de vinstdrivna bolagen i välfärden. De kan plocka ut enorma vinster från våra skattepengar via privata skolor, äldreboenden och vårdcentraler. Ofta kontrolleras bolagen av riskkapitalbolag som använder sig av skatteparadis och avancerad skatteplanering. De tjänar miljarder på att politiker tar beslut som gynnar deras verksamhet. Det blir därför självklart för dem att satsa stora summor på att påverka partierna.

Ett sätt är att rekrytera inflytelserika personer från politiken som Mikaela Valtersson (MP) eller Stefan Stern (S). Ett annat exempel på denna osunda närhet är Henrik Borelius som är vd för äldreomsorgsjätten Attendo AB. Han har därmed stora egna ekonomiska intressen i vilken politik regeringen lägger fram. Samtidigt har regeringen utsett honom till sin välfärdsrådgivare. Henry Sténson är ordförande för Moderaterna i Stockholms stad, den del av landet där privatiseringsexperimentet har gått längst. Han är också pr-konsult. Under Caremaskandalen 2011 fick han uppdraget av Caremas ägare att hantera krisen i media och rädda Caremas varumärke.

Ibland når dessa företag ända in i partiernas ledande organ. Allra tydligast är detta i Moderaterna. Staten och riskkapitalet sitter i samma båt, och båten är Moderaternas partistyrelse. Mångmiljardären Gustaf Douglas listas som Sveriges elfte rikaste person. 2005 sålde han vårdbolaget Attendo till brittiska riskkapitalister och gjorde en skattefri reavinst på över 600 miljoner kronor. Men han inte bara köper och säljer vårdbolag. Han är också en av de sexton personerna i Moderaternas partistyrelse. Han är därmed med och bestämmer Moderaternas politik tillsammans med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Den politik som välfärdens riskkapitalister lever på.

Greve Gustaf Douglas var också en av grundarna till Rosenbadsfonden, den fond som samlade in pengar till Moderaterna för valkampanjen 2006. Hans goda kontakter bland näringslivets toppar gav utdelning. Genom de miljoner han samlade in till partiet bidrog han på ett avgörande sätt till den moderata valsegern 2006. Namnen på bidragsgivarna är fortfarande hemliga.

De hemliga partibidragen har fått mycket kritik, bland annat från Greco, Europarådets organ mot korruption. Det har pressat regeringen till att nu ta fram ett förslag om att partierna ska redovisa vilka bidrag de får. Men till skillnad från i många andra länder innebär förslaget att den som skänker pengar ska kunna vara anonym. Oavsett hur stor summan är.

Frågan är hur den anonymiteten fungerar när Gustaf Douglas har ett möte med en vän i riskkapitalbranschen, diskuterar ett förslag som partistyrelsen funderar på, och sen förklarar att de behöver stöd för att vinna valet. Om Moderaterna nästa dag får en större summa pengar insatt på sitt konto har det liten betydelse att givaren väljer att vara anonym. Vilka personer de insamlingsansvariga moderaterna träffar och vad de säger på sina möten får vi utanför aldrig veta. Och när toppmoderater själva är mäktiga ekonomiska intressen blir hopsmältningen total.

Moderaternas närhet till riskkapitalister och liknande personer är ett demokratiskt problem. Vem och vad påverkar deras privatiseringspolitik? Väljarna har rätt att veta vilka intressen som ligger bakom förslagen Fredrik Reinfeldt lägger fram.

11 reaktion på “Välkommen Reinfeldt

 1. Hej!
  Sätt allt fokus på den röd-gröna politiken! Ställ om Sverige nu är en bra paroll!
  Att borgarna är som de är – Det är knappast nåt nytt! Vilka som desamarbetar med är klart sen länge!
  Hälsningar från Almedalen
  Göran Brolund

 2. Djäkligt bra att få detta beskrivet så i detalj, i alla fall enligt min måttstock. Man har alltid uppfattat att dyligt förekommer men omfattningen är kanske än större/värre än man befarat. Sverige är nog bättre än Egypten men sämre än USA i detta avseende. Tydligen också klart sämre än vad EU önskar av sina medlemsstater.

  Aldrig hör man en borgerlig politiker beskriva och problematisera sånt som du tar upp här. Kanske en ledarskribent och favorit som Peter Wolodarski skulle kunna göra det men då i mer allmänna termer tror jag.

 3. Pingback: Ett Rätt ger inte Godkänt, Reinfeldt | Nemokrati

 4. Pingback: Inga vinster i välfärden - försvåra privatiseringar | Svensson

 5. Bra redogörelse.
  Jag har tagit mig friheten att stjäla texten och lagt in den i min blogg.
  Hoppas att det är OK.
  Jag har naturligtvis angett dig som författare och att den fanns i en kvällstidning också.

 6. Varje år fördelar staten och kommunerna nästa ut en miljard:-/år till partierna utan någon redovisningsskyldighet. Beloppet ökar kraftigt för varje år till gagn för karriäristerna inom det rådande partisystemet. Att väljas till politiker är inte ett förtroendeuppdrag längre. Bidraget bör stoppas omgående.
  Vem har lust att försörja nazistiska, rasistiska, fascistiska, religiösa, liberala och andra obskyra intressegemenskaper. Partierna får försörja sej själv via en (öppet redovisad) kontingent som alla andra föreningar. Då är det förhoppningsvis politiken som drar och inte pengarna.
  Att lämna bidrag till partierna måste alltid dömas som korruption/bestickning (vilket det också är, med krav på att få någonting tillbaks, en ren affärsuppgörelse).
  Nästa ut en miljard:-/år, helt otroligt. Det är samhällsbevarande och reaktionärt

 7. Självklart var Jonas tal bäst. vinster i välfärden fick vi klarttext om idag när en anhörig krävdes på 70 000 för sin demente man som skadat det boende han bott i.

  Vi behöver vänsterpolitik i styre, nu håller politiken på bli rena skämtet där
  man t.o.m i tv har s.k imitatörer föär att göra parodi av nåt så viktigt som politik.

  De som styr i Sverige är en klick från näringslivet som sätter agendan. Ju rikare dessa blir ju mindre makt får folket och ju hårdare drabbas sjuka, arbetslösa, pensionärer, lågavlönade.

  Rösta rött, finns inget annant alternativ

 8. Pingback: Sjöstedt vågar vara på tvären | Osunt

 9. Reinfeldt på hal is i klippet nedan. Pressad av smart kvinna som lyfter fram den kollapsade Försäkringskassan.

  Med vänlig hälsning och lycka till i valet 2014.

Kommentera