Svik inte Albyborna

Från dagens Aftonblad

Det är en vacker försommarkväll i Alby i Botkyrka. Utanför t-banans uppgång samlas hun­dra­tals personer. De är boende i området, unga och gamla. Många ska just gå i sitt livs första demonstration. De har med sig plakat och banderoller. Stämningen är både uppsluppen och beslutsam. Vad många vi är.

Vi vandrar i väg på cykelvägarna mellan de stora huskropparna på Albyberget. På balkongerna står familjer och vinkar och ­pensionärer gör tummen upp.

Ropen stiger mellan husen. Alby är inte till salu, lyssna på folket – folket är vi. De boende visar vad de tycker. De vill inte att d­eras hem ska säljas. De vill ­inte att det som ägs gemensamt ska säljas till en oseriös risk­kapitalist. De vill att politikerna lyssnar. Hyresgästernas enkät är entydig – 94 procent av de svarande vill inte bli utsålda. ­Tusentals namn har samlats in för att kräva folkomröstning i frågan.

Vid mötet hålls tal av dem som har drivit kampanjen. De är unga och besvikna på makthavarna i kommunen. Varför lyssnar ni inte? Är vi som bor i en förort med låga inkomster och många som är födda i andra länder inte viktiga för er? Hur kan ni sälja våra hem till en person som inte uppfyller fullmäktiges krav på köpare? En person som helt ­saknar erfarenhet av fastighetsförvaltning och har sagt nej till att skriva på för ett långsiktigt ägande?

Köparen, Mikael Ahlström, är mannen bakom riskkapitalbolaget Procuritas vars affärsidé är att köpa och sälja bolag. Det innebär att han är en av dem som berikar sig på skattefinansierad väl­färd, samtidigt som bolaget har sin bas i skatteparadiset Guern­­sey. På investeringen i Alby har han ett direktavkastningskrav på hela 6,8 procent. Han vill kunna tjäna ­my­cket pengar på hyresrätterna han nu köper. Är det verkligen att ta ansvar? Från scenen krävs att ­ansvariga kommunpolitiker ska avgå. Många känner frustration.

För det är det mest sorgliga av allt. Det är inte en borgerlig ­majoritet som vill sälja ut Albybornas hem och som gör allt för att dribbla bort deras krav på folkomröstning. Det är Socialdemokraterna. Det är de som vill privatisera den allmännytta som de själva byggde upp. Det är de som kör över sina egna för att gynna en riskkapitalist. Det är de som inte vågar låta folket rösta. Det gör mig beklämd som vänsterpartist. Vi hade hoppats på mer från er.

Men det finns tid att ändra sig. Att visa att ni ser och hör människor, att ni tar deras oro på allvar. Striden i Alby är inte över. Ni har tid att tänka efter. Var det för att privatisera det gemensamma i strid med medborgarna som ni blev socialdemokrater? I så fall kommer ni att möta oss vänsterpartister i många fler ­politiska strider än i Alby. Det är ett dödligt gift för arbetarrörelsen att överta borgerlighetens tro på privatiseringar. Att borg­arna säljer våra hem, skolor och apotek förväntar vi oss. Men vi hade hoppats att ni skulle vara på vår sida i denna strid.

Oavsett vad man tycker i frågan så behöver vi visa respekt och ödmjukhet inför de tusentals som vill bli tillfrågade innan deras hem säljs ut till en riskkapitalist. Tror ni på er politik finns det ingen anledning att vägra dem det. I en folkomröstning kan man pröva alla de argument som finns för eller emot en utförsäljning. Låt oss visa att i vårt Sverige lyssnar vi på medborgarna, vi står på deras sida. Vi bryr oss om deras oro och tar deras bekymmer på allvar. Ni kan fortfarande ändra er och ­säga ja till en folkomröstning. Svik inte Botkyrkaborna som ­arbetat så hårt för sina hem och sin demokratiska rätt att påverka.

En reaktion på “Svik inte Albyborna

 1. Hej!
  Du skriver medryckande om att inte sälja ut allmännyttan, men va gör vi istället? Hur stärka hyresgästernas ställning?
  Idag börjar Almedalen! Börja bygg vänsterns vision om klimat, jobb oc gröna investeringar! Gör det mer konkret, i detalj för att ge hopp. Alla vet vad V tycker om vinster i välfärden. Det var huvudpunkten förra året. I år hoppas jag på slopandet, eu:s djävulska tullar mot Kina,vind energieffektivisering, spårvägar m. M. Politisera miljön och klimatet! Låt inte sosseledningena passivitet vara nåt som inte påtalas!
  Alby, hyresgästers inflytande och fler bostäder borde du också ta upp tycker jag,
  Viktigast-Väck hopp om jobb och gröna investeringar!
  Lycka till!

  Göran Brolund
  Första gången i Almedalen

Kommentera