I Tammerfors hos Vänsterförbundet

TampereTammerfors måste vara en av Nordens coolare städer. Lite som ett större Norrköping men med mer spännande arkitektur. Sitter just nu i favoritstadsdelen Pispala, träkåkar klättrar uppför en ås mellan två sjöar. Trätrappor och grusvägar mellan husen. Gick just förbi den allmänna bastun där locals iklädda handdukar och med öl i händerna lyssnade på en harpkonsert på bakgården. Syrenerna blommar, det är varmt och stan är full vältatuerade hårdrockare på festival.

Här har jag varit på Vänsterförbundets kongress. Idag har jag sett partiledaren och tillika kulturministern Paavo Arhinmäki bli återvald som partiordförande. Debatten var intensiv om det nya rödgröna visionsprogrammet, ett försök att måla en mer långsiktig samhällsvision. Det är roligt att se att många ombud är yngre och relativt nya i partiet.
Det finska Vänsterförbundet är nog Europas mest regeringsvana vänsterparti. Sedan 40-talet har vänstern regerat i olika perioder. Det är också ovanligt att ett vänsterparti inte tappar stöd när det regerar. En del av förklaringen, utöver historien, är att partiet har tagit tydliga konflikter i regeringen om skatter och stöd till arbetslösa.
Finland är likt Sverige och ändå så annorlunda. Jag önskar att svenskar visste lite mer om vårt östra grannland, här följer de flesta vad som sker i Sverige

5 reaktion på “I Tammerfors hos Vänsterförbundet

 1. Och när Stockholmarna gör att Norrlandsflyget fallerar går FINLAND in och hjälper till så Umeflyget går via Helsinki. Lojala grannar som antagligen aldrig skulle få liknande hjälp från den svenska regeringen…

 2. Jag har hört debatten i radio hela förmiddagen. Bra inlägg av dig mot Annie Lööf. Hon ska alltid framställa sig som den ende som förstår vikten av goda förhållanden för företagande och att de vänstra partiernas företrädare och väljare inte gör det.

  Åkesson framställs ofta som enfråge-politiker och det tycker jag A L också bör göras. Centern har nog en vidare agenda men A L är ingen riktig centerpartist tycker jag. Hon tycks mig för övrigt som en typisk högerkvinna.

 3. I Tammerfors stod också det största militära slaget i nordens historia under mars-april 1918.Tyvärr förlorade den röda sidan vilket senare resulterade i den vita terrorn som kostade många liv.

 4. Håller med om det du skriver om att svenskar borde veta mer om vänstern i Finland och kanske även historien. Är ju själv bördig från Vasa 🙂

 5. ”Tyvärr förlorade den röda sidan” … Se där några ord som i ett nötskal sammanfattar den svenska okunskapen om Finland, i synnerhet då det gäller de mest traumatiska skedena i landets historia.

  Tack vare de vitas seger vid Tammerfors blev Finland en nordisk demokrati med en västerländsk arbetarrörelse. En röd seger (enligt alla seriösa historiker var utsikterna till en sådan minimala) skulle ha resulterat i att Sverige fått ett Sovjet-Finland till granne. Jag tror inte någon vettig individ i Sverige eller Finland i dag, år 2013, skulle föredra ett sådant alternativ.

  De röda kämpade för ett bättre samhälle, det är klart. De vitas hämnd med avrättningar och fångläger var hemsk, det är också klart. Men lika klart är att det var rätt sida som vann.

Kommentera