Vem bryr sig om arbetskraftsinvandraren?

Igår kom LO med en mycket bra och saklig rapport om arbetskraftsinvandringen till Sverige från länder utanför EU/EES. Rapporten visar, återigen, hur fattiga människor luras till Sverige och utnyttjas med dåliga arbetsvillkor, låga löner och totalt beroende av oseriösa arbetsgivare. Handeln med arbetserbjudanden är mycket utbredd och många har betalat mer än 100 000 kronor för att få komma hit och arbeta. Detta system där arbetgivare har nästan all makt och arbetstagaren nästan inget skydd har skapats av Alliansen och Miljöpartiet i samarbete. Vänsterpartiet har varit mycker kritiskt och vi har lagt en rad konkreta förslag om hur de som kommer hit och arbetar ska få sina rättigheter garanterade.

I morse debatterade jag frågan om arbetskraftsinvandring och integration i P1 med Erik Ullenhag (FP). Det blev en livlig debatt som du kan lyssna på här.

Debatten om denna fråga blir ofta het, och ibland även oärlig. Bland de får krafter som faktiskt hjälper de utsatta människor som drabbas av usla villkor i Sverige finns våra fackföreningar. De gör ett beundransvärt arbeta för att människor som kommer hit ska få rätt lön och justa villkor. Men i debatten utmålas facket ibland som främslingsfientligt av just de borgerliga politiker som har skapat ett system som gör att människor utnyttjas. Det stinker.

Läs mer i Aftonbladet, Expressen och Dagens Arena.

7 reaktion på “Vem bryr sig om arbetskraftsinvandraren?

 1. Tack för din insats i debatten mot Ullenhag! Har alltid uppfattat det som floskler att integration gynnas m fl positiva argument. Det handlar bara om att tillhandahålla extra billig arbetskraft, punkt slut. Alla som kommer hit ska ha anständiga och lika villkor som andra med samma kategori av jobb.

  Därutöver är jag dock oenig med både Ullenhag och dig för jag tror inte på detta med det stora behovet av arbetskraft från utom-europeiska länder. Något kring denna gamla dogm stämmer inte … Men givetvis är jag inte av den uppfattningen att det bara finns ett givet antal jobb att utföra och att dessa då måste ges till de som idag bor i landet.

 2. Pingback: Sjöstedt skarp i P1 om schysta villkor och arbetskraftsinvandring | Jöran Fagerlund

 3. Egentligen är det väldigt enkelt. Arbetskraftinvadring vad gäller ‘okvalificerade’ jobb kan bara bero på en anledning, nämligen att arbetsgivaren vill ha lydig personal som jobbar till vilka skitvillkor som helst. Skulle det handla om schyssta villkor, d v s samma villkor som vi svenska medborgare har, så skulle det aldrig gå att ‘räkna hem’ det hela för arbetsgivaren.

  I dagsläget är det efter vad jag förstått ungefär 44 000 arbetstillfällen vad gäller ‘okvalificerade’ jobb som utförs av utländska arbetare och det känns som en OERHÖRT hög siffra tycker jag med tanke på hur många arbetslösa vi har i landet som definitivt inget hellre vill än att slippa den sociala stigma det är att vara arbetslösa och inte kunna ‘leva fullt ut’.

  Nr det gäller kvalificerade jobb, något som utgör ungefär 50 % idag, så ser jag däremot inga problem alls. Dessa arbetare är eftertraktade i många länder och får nog i många fall t o m bättre villkor än vad hade varit fallet med en ‘inhemsk’ arbetare.

 4. Här har LO trampat på en verklig öm tå. Kommentarerna från borgerligt håll har varit mer än avslöjande.Fege Fredriks framträdande var väl typiskt för en man med fler hårstrån än hjärnceller. Erik Ullenhag som innerst inne är en av de få kvarvarande socialliberalerna hade svårt att ge ett enda vettigt motargument eftersom han inte tror på vad han säger. Stefanlöfven svävade. Du var tydlig och klar när dumlyckades få in syl i vädret i EU:s filibuster. Fortsätt så.

 5. Du var lysande Jonas.Stackars EU, som innerst inne är en välmenande socialliberal måste försvara en politik, som han inte företräder. Hans filibustertaktik var minst lika avslöjande, som dina skarpa inlägg när du fick en syl i vädret.

 6. Hej Jonas,

  Uppdrag Granskning hade ett reportage om Julas lager för en tid sedan. Julas lager anställer folk från den rumänska landsbygden där arbetslösheten är enorm och genomsnittslönen ligger på 1 700 kronor i månaden. Julas lager hade hittat någon lösning där man istället för det Svenska kollektivavtalets lägsta löner för lagerarbetare på 16 000 (eller något liknande) betalade 10 700 till de rumänska arbetarna inkl traktamenten.

  Fråga: Att hindra de utländska arbetarna från att höja sin lön från 1700 (om man ens kunde få jobb i Rumänien) till 10700, är det att visa solidaritet med arbetskraftsinvandraren?

  Mitt svar är nej, den svaga parten som måste skyddas och ges möjlighet till att sälja sitt arbete till ett så högt pris som möjligt (även om det är lågt jämfört med svenska kollektivavtal) är inte den svenska lagerarbetaren utan den rumänske arbetskraftsinvandraren.

  Notervärt är också att Sverige blev rikt genom internationell handel, och det som driver denna är till stor del löneskillnader. Att svenska löner inom skogs-, malm-, och stålindustrin under 1870 till 1900-talets början låg lägre än i våra konkurrentländer är det som gjorde att Sverige kunde starta en tillväxtsaga som under 100 år sedan gjorde oss till ett av världens 10 rikaste länder. Varför genom facklig kamp förhindra att andra, idag fattiga länder får samma chans att konkurrera mot oss?

 7. Martin har en viktig poäng. Så kallad arbetsmarknadsprövning är inte enbart viktig för att förhindra att arbetslösa flyktingar och svenskar trängs ut, utan även för att i såna yrken så är arbetsgivarens enda syfte med att ta in arbetskraftsinvandrare endera att behöva betala lägre lön eller få mer lydig och foglig arbetskraft- eller både ock. Därför hoppas jag att Vänsterpartiet liksom Socialdemokraterna står upp för det trots det falska borgerliga påståendet att det avspeglar någon slags främlingsfientlighet.

Kommentera