Vänstervind på 1a maj

1a majTåget susar genom Västergötland mot Stockholm. Jag är fortfarande alldeles glad efter en fin första maj i Göteborg och Alingsås. Det var strålande sol, massor med folk och bra stämning. Idag tror jag att Vänsterpartiets 1a majfirande slog rekord på många orter. I Göteborg var vi 4 100 i tåget och 5 500 på mötet att jämföra med socialdemokraternas tåg med 1 850 personer (källa Ulf Bjereld). Även från Malmö där Aron Etzler talade rapporteras ett rekordstort vänstertåg med över 3 000 personer. Från Stockholm där Ulla Andersson talade rapporteras om mycket god uppslutning. I Umeå var Enad vänster mer än dubbelt så många som socialdemokraterna. Detta var nog vänsterns första maj.

Jag talade mycket om vinster i välfärden i mitt tal men även om klimatet, feminism och antirasism. En länk till talet i skrift finns här. Här lite pressrapporter från DN, ekot, GT, SvD och Expressen. Massor med bilder och hela talet filmat hos Jöran Fagerlund.

Extra roligt var det att under dagen träffa en massa gamla vänner och partikamrater.

8 reaktion på “Vänstervind på 1a maj

 1. I stockholm lär det ha varit tiotusen i tåget och sedan 25 000 i Kungsan, En mycket lyckad dag!

 2. Tack för ett riktigt bra tal här i Göteborg! Det var inspirerande och fullt av egna offensiva förslag istället för att bara peka på regeringens fel. Särskilt bra att du så tydligt satte ner foten vad gäller vinster i välfärden! Något är fel i politiken när en överväldigande folkmajoritet från höger till vänster vill ha bort vinstslöseriet men ni är det enda parti som tar ställning emot det.

 3. Skulle gärna se att V tog stora kliv framåt och hoppas på det! Bra 1:à-Maj tal! Hur ställer V sig till Karl -PetterT:s förslag : att låna 70 miljarder för att rusta för framtiden och skapa jobb? Är det kanske dags nu att slopa ” Sparförstörelsen” och släppa fram ” Framtidssatsningen” och vidare slopa vinst i välfärden som V som enda parti står för – man hoppas!!

 4. Tack för bra tal Jonas! Det lyfte hoppet för många göteborgare kan jag lova. Vill speciellt poängtera hur bra det var att du tryckte på miljövikten av trängselskatten! Tack igen!

 5. Underbart att se en sådan stor uppslutning för V i Göteborg på första maj! Tack för ett inspirerande tal som satte ord på det allt fler av oss känner.

 6. Kunde du och ditt parti sen växla över till en förnuftigare linje vad gäller Sveriges deltagande i USA:s imperialistiska krig lite här och där, så skulle ni få mitt helhjärtade stöd.

 7. Hej!
  Jag har mest läst pressröster och pratat med andra partimedlemmar om första Maj. Inriktat på privatisering och vinster i välfärden. Argumentationen helt o.k tycker jag – men prioriteringen. Första Maj borde lyfta vänsterns vision om en jord som det går att leva på. Den helt avgörande frågan om klimatet måste lyftas även om vi kortsiktigt kanske inte vinner röster på det. Gröna investeringar för hundra tusen nya jobb, gärna fler. Kolla vad som händer i Tyskland, i Kina när det gäller solpaneler, i Danmarik om vindkraft… du kan säkert allt om det här.
  Min önskan: Gör V:s medverkan i Almedalen till en gigantisk experimentverkstad med tal, seminarier, öppna diskussioner om klimat, energi, järnväg, kollektivtrafik, spårvägsnät med det senaste i forskning om en ny livsstil utan egen bil med bilpooler. Småskaliga lösningar! Låt Sverige gå före som exempel. Ge Sveriges vänster ett rödgrönt hopp där det gröna samhället bara kan förverkligas med röd rättvisa! Det här kan bara byggas underifrån. Tim Jackson är ett ljus i mörkret av gammeldags ekonomer med gårdagens lösningar! Vänstern måste satsa på framtiden – gäller, It och de digitala klyftorna i skolan med!
  Med förhoppning om ett framtidskapande V i Almedalen!

  Med rödgröna hälsningar!

  Göran Brolund, Uppsalal

Kommentera