Vacker vårkväll i norr

vårDet är en magiskt vacker vårkväll i Västerbotten med strålande sol, stilla vatten och fågelsång. Bättre avkoppling finns inte efter intensiva arbetsdagar där söndagens partiledardebatt i Agenda var en kulmen.

Igår hade jag två andra debatter. En om EU på europahuset och en i studio ett om glesbygdsfrågor med Eskil Erlandsson.

Efter hektiska dagar var det extra skönt att ta nattåget norrut hem till Umeå. Idag har jag varit och besökt ett fackmöte för den nybildade SEKO-klubben vid Norrtåg. Det var imponerande att se unga fackliga aktivister driva frågor om arbetsmiljö och fasta jobb. Själv talade jag mest om hur järnvägen kan utvecklas istället för att privatiseras och om en starkare arbetsrätt.

Jag hann med och träffa elever vid Vindelns folkhögskola som hade många bra frågor innan dagens höjdpunkt, ett besök på Midgårdsskolan. Där hade skolans jämställdhetsgrupp bjudit in mig. Uppåt 100 elever stannde kvar efter skolan slut för att diskutera feminism. Verkligen kul.

Imorgon blir det ett möte på universitetet med VSF 12.15 på Humanisthuset. Alla är välkomna, studenter eller ej. VSF vann nyligen vårvalet och blev störst på Umeå universitet. Imorgon eftermiddag bär det av till Fränsta för att träffa de strejkande vid Peak Partners. Det är ett riktigt skräpföretag som hellre sparkar alla anställda på orten än att ge dem kollektivavtal och anständiga villkor. Läs mer här.

Dagens lästips handlar om den tyska vänsterns frontfigur Oskar Lafontaine som nu vill avveckla euron. Europas vänster blir allt mer EU-kritisk. Gott så.

3 reaktion på “Vacker vårkväll i norr

 1. Jonas, du var fantastisk bra i Agenda. Kommunicerar tydligt och klart med vilken politik vi står för, vilket var många gånger höjt i dunkel av Alliansens företrädare som kör med samma mantra i sin retorik. Så Trist. Vi medborgare/väljare är inte ointelligenta och dumma. Fridolin tilltalar oss som om vi var en grundskoleklass på ett nedvärderande sätt.

 2. Bara att konstatera att vi i Vänsterpartiet har en partiledare som spelar i en egen dimension. När övriga snurrar in sig i räkneexempel där det ena är mer snurrigt än det andra står du Jonas stadigt och förklarar på ett lättbegripligt sätt varför det t ex är vansinne att ‘skänka’ pengar till riskkapitalbolag som fått verka i det dolda i vår gemensamma välfärd.

  Lööf talar om valfrihet men var är valfriheten i min hemkommun Linköping där de äldre bokstavligt har att välja på Carema eller Attendo när det kommer till äldreboenden ? Även om dessa aktörer mot förmodan skulle bättra sig eller kanske t o m ha en ‘sund verksamhet’ så är det ändå så att vissa av ideologiska skäl inte vill ha med dem att göra och var är dessa äldres valfrihet någonstans ?

  Slutligen skulle jag vilja att du Jonas kommenterar €U-ordförande Barrossos uttalande att ALLA €U-länder utom Danmark och Storbritannien MÅSTE gå med i €urosammarbetet oavsett om de vill eller inte. På sätt och vis vore det bra om €U skulle stå på sig i detta för då kommer hela det ruttna bygget att falla samman under massiva folkliga protester där nog t o m vi timida svenskar skulle ta näven ur byxfickan.

 3. Jag sitter ute på min kolonilott på fårön i Piteå, denna underbara fredagkväll och klockan är snart midnatt 🙂
  Årets första igelkott harr nyss skyndat förbi, rund om magen så ”han” verkade ha klarat vintern med glans. När jag sitter och läser det du skrivit blir jag varm i hjärtat, jag tänker på så otroligt lyckligt lottade vi är och jag känner mig så tacksam.
  Det som gäller nu är att se till att vid nästa val ordna så att rösterna hamnar där de ska Vara, visst måste vi kämpa för en massa viktiga saker som är viktiga och angelägna, som varför inte norrbottniabana byggs, det måste bero på att tunga och VIKTIGA ekonomiska intressen råder (läs flygintressen)
  nu är jag faktiskt lite trött, har ju trampat och jobbat en hel vecka igen, passa på och njut denna underbara maj!

  hälsningar Helena

Kommentera