Hammarkullekarneval och Angeredspris

L1051939

På bilden, jag och Amir Sadayo från ABC, Arabiska Bokstavs Center. 2013 års mottagare av Vänsterpartiets Angeredspris. Foto: Jöran Fagerlund

På väg norrut från Göteborg och Hammarkullen. Igår var jag ute på karnevalen, en verklig folkfest med 10 000-tals människor. Som vänsterpartister fick vi mycket positiv respons från folk. Som vanligt delades också Vänsterpartiets Angeredspris ut. Det går till en person eller förening som har gjort stora insatser för Angered. ABC, Arabiska Bokstavs Center är en mycket värdig mottagare. I snart 20 år har de arbetat med språkutbildning, läxhjälp, hantverk och mycket annat i flera delar av Angered. Tack för det!

Föreningen är ett av så många exempel på den positiva kraft som finns i förorter och stadsdelar som Angered. Det är viktigt att veta om och komma ihåg i dessa tider när det också kastas sten och bränns bilar i andra liknande stadsdelar, inte minst i Stockholm. Det är invånarnas egen kraft och vilja att skapa bra miljöer och trygghet som är den viktigaste positiva motkraften mot våld och skadegörelse. Att kasta sten på polisen eller att elda upp grannens bil kan aldrig vara försvarbart.

Det är hoppingivande att se hur dessa positiva motkrafter nu mobiliseras för att värna sina bostadsområden. Som ordförande i Vänsterpartiet blir jag stolt över att se hur vänsterpartister på så många håll är en del av det arbetet. Från partiföreningen i Kista kommer uppmaningar från ordföranden Leo Ahmed om att få ut ännu fler nattvandrare. På twitter rapporterar Murad Artin från Vivalla i Örebro att de har varit ute hela natten, som var lugn. Liknande rapporter från Rosa Lundmark i Rågsved. Mats Einarsson skriver från Fittja och Botkyrka om deras arbete. Det är politiskt arbete i praktiken.

Polisen har en svår och viktig uppgift när det blir upplopp. Igår fick jag möjligheter att prata med närpoliserna i Hammarkullen som verkligen var på plats i karnevalen. Stämningen var god och det märktes att de kände folk och arbetar förebyggande med de boende. De allra flesta poliser gör ett bra jobb.

Men frågan om oroligheterna i Stockholm och på andra håll kan inte reduceras till en polisiär fråga. Det handlar också om klass, rasism, om fattigdom, bristande service, arbetslöshet och hopplöshet i många delar av ett Sverige som blir allt mer uppdelat och segregerat. Det är inte en ursäkt till upplopp, det är en insikt om vad som måste göras för att ändra på saker. Den borgerliga politiken som ökar klassklyftorna har ett ansvar för utvecklingen. Läs gärna detta inlägg av Ann-Margarethe Livh i SvD.

På fredag ska händelserna i Husby och på andra håll diskuteras i riksdagen i en aktuell debatt. Vänsterpartiet har ungefär samtidigt begärt en aktuellt debatt om OECDs siffror som visar att klassklyftorna i Sverige växer dramatiskt. De båda debatterna skulle med fördel kunna ha slagits samman till en enda.

Läs mer och se fler bilder från Hammarkullen på Jöran Fagerlunds utmärkta blogg.

 

 

En reaktion på “Hammarkullekarneval och Angeredspris

Kommentera