Bekämpa antisemitism, och ockupation

Hat mot judar, antisemitism, har varit grunden för förföljelser och massmord i många länder. Trots det lever antisemitismen vidare. Gårdagens läsvärda reportage i DN om antisemitismen i Malmö är en viktig dokumentation om det. Att bekämpa antisemitismen är ett politiskt ansvar som kräver handling och tydliga ställningstagande oavsett vilket parti vi sympatiserar med.

Det är en allvarlig fråga som passar dåligt för ogrundade anklagelser och billig partipolitisk polemik. Tyvärr är det just det som moderater och kristdemokrater just nu ägnar sig åt i Malmö. Där anklagar de vänsterpartisten Daniel Sestrajcic, också ordförande i kulturnämnden i staden, för att vara judehatare. Bakgrunden är att Daniel har protesterat mot Israels ockupation av palestinska områden och fördrivningen av hundratusentals palestinier när Israel bildades 1948. Men självklart är Daniel ingen antisemit, tvärtom har han uttryckt sitt avsky för antisemistismen flera gånger. Idag igen kommer han att gå i kippavandringen i Malmö i en manifestation mot judehatet och för judarnas rätt att bo och uttrycka sin tro i staden.

Moderater och Kristdemokrater i Malmö blandar medvetet ihop legitim kritik mot Israels ockupation med hat mot judar. Målet är att ta ett par billiga partipolitiska poäng mot Vänsterpartiet. Effekten blir att arbetet mot antisemitism försvagas och blir mindre trovärdigt. Om människor på allvar börjar tro att kritik mot Israels övergrepp och ockupation mot palestinier är detsamma som att vända sig mot judar och judisk tro i allmänhet så är vi illa ute i debatten. Vi som är kritiska till Israels politik har därför ett särskilt ansvar att samtidigt markera mot anstisemistism när den dyker upp. Men Israels ”vänner” har motsvarande ansvar att inte försöka kleta på etiketten antisemit mot oss som ogillar ockupation och förtryck. Det vore välgörande om moderater och kristdemokrater på nationell nivå gjorde detta klart för de partikamrater i Malmö som nu går över gränsen.

20 reaktion på “Bekämpa antisemitism, och ockupation

 1. Utan att försvara M och KD undrar man ändå varför det ständigt är Israel och endast Israel som ska bojkottas. Det kan inte bara vara en slump. Sen kanske även Palestinas vänner borde försöka se saker från flera håll och inte alltid okritiskt återrapportera det ena sidan säger. Det är inte bara att lämna Västbanken och tro att det blir fred av sig själv då. Erfarenheten från uttåget ur Gaza talar tyvärr ett annat språk. Sen har Sestrajcic vid tillfälle gått över gränsen och publicerat en antisemitisk bild.

 2. Ett problem är att förintelsen i dag används som argument för att starta det ena NATO-kriget efter det andra. Man argumenterar att man vill hindra ”diktatorer” från att mörda sin befolkning på ena eller andra sättet. Exempel; Man ville förhindra att regeringsstyrkor anställde förintelse av sitt eget folk i Libyen. Något som i efterhand visade sig vara ren lögn. Resultat; NATO-styrkor mördade över 60 000 människor i Libyen. Med facit i hand. Detta enbart för att komma åt landets naturresurser och guldreserv. Libyen idag är en katastrof. Landet med Afrikas högsta levnadsstandard är idag en ruinhög. Jag har också konstaterat att det är påfallande många med judisk härkomst som beskylls för antisemitism.

 3. Pingback: Står Malmömoderaterna bakom Roslunds judehatsanklagelser mot Sestrajcic? | Röda Berget

 4. Bra inlägg och håller helt med. Du har dock stavat fel till antisemitism på ett ställe, vilket blir lite ironiskt. 🙂

  ”Vi som är kritiska till Israels politik har därför ett särskilt ansvar att samtidigt markera mot *anstisemistism* när den dyker upp.”

 5. Anders: Vill minnas att även Sydafrika bojkottades för sin apartheidpolitik en gång i tiden, och idag Israel av samma anledning. Så det du säger stämmer inte, precis som mycket annat av kritiken som alltid riktas mot apartheidmotståndarna.

 6. Pingback: Uppsalapoet om Al Nakba | PEPPRAT RÖDGRÖNT

 7. Det är tydligt att M och KD prioriterar sina egna siffror framför att stoppa hatet mot judar och vilken annan folkgrupp som helst. Det är tragiskt och fult. Och för att svara på några tidigare kommentarer: Nej, det är inte bara Israel som ska bojkottas, själv bojkottar jag flera olika stater och företag som betett sig illa och jag är inte den enda. Och att se från båda sidor är självklart jätteviktigt, det är till exempel först då som det framgår att Israel skickar betydligt fler bomber än Palestina. Det är också därför som det är viktigt att ”Palestinavännerna” rapporterar ur ett palestinskt perspektiv – det ”glömmer” nämligen alla andra att göra.

  Avslutningsvis skulle jag utan tvekan försvara Israel om det var de som var utsatta för brott mot mänskliga rättigheter och det var de som var instängda bakom olagliga murar men så är det inte.

 8. Jag köper ingenting som kommer från Israel, varken satsumas eller sharon. Räknas det också som antisemitism?

 9. Det blir väldigt märkligt när du säger ”man”. Vilka är dessa som har det kollektiva ansvaret för att antisemitbeskyllningarna blir fel ibland?

  Det är inte heller så att det finns ett gemensamt ansvar hos någon att bete sig på ett visst sätt för att slippa rasism. Rasism i fel – i alla sammanhang. Och där inkluderas antisemitism.

  Det är inte nödvändigt i kritiken mot Israel berätta vad man anser om antisemitism – så länge man faktiskt låter bli att beblanda sig med de faktorerna.
  Det finns heller inget skäl att deklarera ståndpunkt i ockupationsfrågan bara för att man påvisar antisemitism.

  Ändå antyds det på många håll.
  Problemet är att man inför tex demonstrationen i Malmö hade affischer med en blodig Davidsstjärna över en Jesus som släpas bort av två soldater. Klara anspelningar på gammal antisemitisk propaganda. Vedervärdig på många sätt men ingen har ännu sagt något emot den här affischen. Tvärtom delades bilden bland vänsterpartistet och fick likes där.

  Trots min absoluta ståndpunkt att man inte har någon som helst krav att berätta vad jag anser om ockupationen eller inte och att det inte spelar någon roll ska jag ändå berätta att jag anser det vedervärdigt och ett stort ansvar idag ligger på Israel att få till fungerande fredsförhandlingar och återge palestinier deras värdighet och att Palestina har rätt till en egen stat.

  Men istället låter du lite för vad som är så vanligt från antifeminister, från rasister inom SD etc. ”Man kan inte ens säga något alls utan att bli kallad rasist” och tar upp något obskyrt exempel istället för att ta debatten på allvar.

  Citat som ”så fort man är emot israel blir man beskylld för antisemitism” som man ser från vänsterfolk nu ekar alltmer från antisemitisten Lars Wilhelmsson. Just ja – han Jinge publicerade på sin blogg.. Som förra partiledaren ansåg var så bra!

  Ta antisemitismen på allvar istället – kommer dumma beskyllningar så behöver ni ju inte bry er om dem. Om det nu inte vore så att man samtidigt försöker sopa ett större problem under mattan!

 10. Israels rasistiska apartheidregim och dess anhängare i olika länder bedriver systematiskt missbruk av begreppet ”antisemitism” för att avskräcka dem som kritiserar deras in- och utrikespolitik. Att de har framgång råder ingen tvekan om, därav alla ursäkter från många som försiktigt kritiserar Israel.

  En del kallar Israel det enda demokratiska landet i Mellersta Östern. Den israeliske professorn i historia Shlomo Sand skriver i sin bok ”Skapandet av det judiska folket” ”… till många av recensenternas irritation – kan inte Israel beskrivas som en demokratisk stat så länge som denna stat uppfattar sig själv som ´det judisk folkets´ stat i stället för en struktur som representerar alla medborgare inom dess erkända gränser (och då alltså inte de ockuperade områdena)”. Som bokens titel anger så presenterar han en helt annan bild av det judiska folkets bakgrundshistoria än den nationalistiska indoktrinering som vi annars matas med. Jämför med påståenden om att palestinier är en påhittad folkgrupp och döm själva vem eller vilka som är ”påhittade”!

  Finns det något land som gör anspråk på att vara demokratiskt som så systematiskt förtrycker dem som inte tillhör härskarklassen, i detta fall judar? Förutom diskriminerande lagstiftning tillåts bosättare stjäla och förstöra palestinsk egendom.

  Det finns israeliska organisationer som verkar för ett demokratiskt Israel, nu är det en demokrati för enbart judar, och det är B´Tselem och Courage to Refuse. Tyvärr utgör de en mycket liten minoritet, men de gör en beundransvärd insats.

  Det finns ingen anledning att be om ursäkt för att man framför kritik mot den israeliska regimens apartheidpolitik. Israel betecknar sig officiellt som judiskt och har infört en lagstiftning som diskriminerar icke-judiska invånare. Om t.ex. Sverige skulle införa en lagstiftning där judar diskrimineras på samma sätt, då skulle vi med rätta kunna betecknas som antisemiter.

  Att kritisera Israels officiella politik är lika legitim som att kritisera vår egen högerregim. Att Israel tolkar detta som kritik mot enbart judar styrker uppfattningen att man inte anser övriga invånare ha samma människovärde och inte ska räknas som israeler trots att de är födda och uppvuxna i landet. Man gör ju till och med skillnad mellan judar, beroende på om mamman är ”renrasig” jude eller ej i flera led. Det finns en viss likhet med svenskt släktskapstänkande där enbart manliga linjen räknas.

 11. Vad handlar detta om? vart vill ni komma? själv tycker jag att ni ska kalla saker med sitt rätta namn. Antisemitism är en Europeisk fenomen, eller västerländsk. Om ni menar att Antisemitism handlar om Judarnas situation och utsatthet, så var så snälla och märk det ordentlig, att det var i Europa som Judarna missbehandlades och förintades. I mellanöstern levde Judar och Araber sida vid sida i flera hundra år, för de både är SEMITER, araber och judar är av samma RAS, och både kulturellt och religiöst är närmare varandra än vad ni tror. Den stora frågan idag, eller har hitintills varit skapandet av staten israel, på arabisk mark, och man för det fördrev hundratusentals människor från sina hem, för att göra plats för den nya staten. det är moralisk oacceptabel att kalla motståndet mot israel, ockupation, och igen ockupation och krig, bildandet av bosättningar, och igen nya bosättningar, tillfångatagandet och massbestraffning för antisemitism. judarna förintades här i Europa, Palestinier betalade notan för Europeisk rasism. Idag finns i Sverige hundratusentals invandrare och flyktingar från mellanöstern, bland annat palestinier, och de i sin tur utsätts för intolerans och rasism !!! och för Er som till varje pris dolt eller öppet försvarar staten israels grymma och hänsynslösa politik och krigföring, och som tycker synd om israel, bara för att man symbolisk vill visa sin solidaritet och bojkotta israels varor, kalla folk för antisemiter ,, ni borde skämmas… Hej, du, se!! vi är här, Palestinier, vi är SEMITER i Sverige, och du är rasist och antisemit !! vi är emot israels ockupation, och mot dess existens på bekostnad av andra folks rätt, låt Judar leva, låt Araber / Palestinier leva, och få deras rättigheter, deras rätt till egna mark, jord, stat, status och liv. Men du, sluta leka god, sluta ljuga och leka moralskit.

 12. Kommentarerna och semantiska diskussioner kring ”semiter” – bevisar väldigt tydligt att Vänsterpartiet fortfarande har problem. Sjöstedt kanske behöver gå in och klargöra lite ståndpunkter!

 13. Sjöstedts försvar skulle vara betydligt trovärdigare om samma kritik framfördes mot Turkiet och Ryssland (vilka ockuperar andra länders territorium) eller Vitryssland (som är långt mer diktatoriskt och förtryckande) under Eurovisionen. Men så verkar inte vara fallet. Att ockupera norra Cypern är uppenbarligen något helt annat än att ockupera Västbanken.

  Varför just israeliska idrottare ska tävla framför tomma läktare, till skillnad från kineser, saudier eller kubaner har bara en rimlig förklaring. Och det är antisemitism (om än i sin moderna tappning antiisraelism). Alla andra förklaringar saknar helt enkelt trovärdighet.

  Eller för att citera en av 1900-talets viktigaste böcker: ”Alla djur är jämlika, men några djur är mer jämlika än andra”.

 14. Pingback: Offrar Malmömoderaterna Carl Axel Roslund? | Röda Berget

 15. Jag håller med dig i att t.ex Turkiet och Saudiarabien som för närvarande är Israels bästa vänner tillsammans med USA borde nämnts. Tillsammans med Qatar, Storbritannien och Frankrike har dessa länder försett ”rebellerna” i Syrien med både vapen och manskap. Därmed har man eldat på det krig som pågått där i drygt två år och som lett till uppskattningsvis 70 000 människors död. Om vi ska tala om ockupera andra länders territorium så undrar jag varför du inte nämner USA som väl är det land som ockuperar mest land i världen just nu. Vad Vitryssland anbelangar så har de en folkvald regering som vinner val efter val. De enda som hittat tecken på valfusk är valkontrollanternas chefer på hemmaplan. Att väst är så arga på Vitryssland kan ju ha något att göra med att 70% av landets tillgångar är statliga. Det är det som räddat det landets ekonomi och bl.a. det som man vinner valen på. Att lönerna mångdubblats den senaste tioårsperioden samt 2% arbetslöshet, ett trygghetssystem som vi hade för typ 30 år sedan med bl.a. fri sjukvård kan ju ha haft sin betydelse i valresultatet. De har heller inte vad jag vet gjort anspråk på andra länders territorium. De har heller inte Kuba gjort. Deras exportvaror är utbildning, sjukvård m.m. Inte ond bråd död som tycks vara USA och NATO-ländernas främsta exportvara.

 16. Jag tror inte judar i Sverige har det så lätt idag och jag tror också att förövarna finns bland en subgrupp människor som invandrat från odemokratiska länder. Bra om utländsk press belyser saken. Många av de som ogillar svenska judar knyter kanske bara näven i fickan men de auktoritärt uppfostrade ger uttryck för sin avsky när de ser en människa med jude-attribut synliga t ex en kippa. Det är för djäkligt.

  När man läser Herman Lindqvist ser man att judar förföljts i Sverige också före dagens Malmö eller Hitler-tiden, t ex på 1700-talet. Men under min 60-åriga livstid har jag inte uppfattat att ett sånt hat finns (funnits). Judar uppfattas väl som privata/exkluderande i sin religiositet (mycket, mycket uppskattat av den sekulariserade allmänheten) och driftiga i samhället (bra för dem själva och för oss andra) samt bejakande demokratin till hundra procent. Samhälle och religiositet skiljer de på vilket är i samklang med svensk grundlag. De tycks lätt få ihop sin religiositet med ett öppet sinnelag (inte minst naturvetenskapligt) och torde vara mycket överrepresenterade bland Nobelpristagare. Tyskland hade många judiska naturvetare, ingenjörer och medicinska forskare. Som tur är han många fly från Hitler, t ex Einstein.

 17. Pingback: Uppdaterat: Malmömoderater gör bort sig | Tigern

 18. Om man skulle ändra lite på Gunnars försåtliga inlägg skulle det sannolikt klassas som antisemitiskt av honom och hans trosfränder. Det räcker väl med att kritisera vädret i Israel?

  ”Många av de som ogillar svenska icke-judar knyter kanske bara näven i fickan men de auktoritärt uppfostrade ger uttryck för sin avsky när de ser en människa med icke-jude-attribut synliga t ex en keps”.

  Han vill uppenbarligen framhålla judar som mer intellektuella och begåvade än andra folkgrupper, ett påstående som saknar intresse så vida man inte vill beskriva alla andra som lägre stående varelser. Varför detta behov av att framhålla sig själva som förmer än andra?

  Personligen känner jag inget behov av att veta vilken etnisk bakgrund vetenskapsmän och Nobelpristagare har. Det kanske däremot intresserar dem som sysslar med rasbiologi?

  Den som är intresserad av Israel och judarnas historiska ursprung rekommenderar jag åter igen att läsa ”Skapandet av det judiska folket”.
  Boken beskrivs på följande sätt hos Bokus: ”Shlomo Sand, professor i historia vid Tel Avivs universitet, är författare till Skapandet av det judiska folket. I boken slår han hål på föreställningen om den judiska nationalmyten, och den kollektiva mystiken som är grunden till den. Det är helt enkelt en vetenskaplig dissektion av den judiska historien. Shlomo Sand ifrågasätter om det judiska folket verkligen ska betrakta sig själva som genetiskt åtskilda och identifierbara genom årtusenden. Borde denna teori överges, för att istället lägga grunden till en mer inkluderande israelisk stat?
  Skapandet av det judiska folket är en bästsäljande bok i såväl i Israel som runt om i världen. Shlomo Sand har dukat upp för en helt ny debatt kring konflikten mellan Israel och Palestina”.

 19. Med ”knyta näven i fickan” menade jag att folk kan vara arga på konsekvenserna av Israels bomber eller på bosättarna m m men de förstår att det inte ger dem (de som knyter näven) att trakassera judar i Sverige. Här tror jag de som växt upp i demokratier har det bättre förspänt när det gäller att värdera/reflektera i samklang med FN:s regelverk, typ. Det säger väl sig självt egentligen, men det är inte en inneboende egenskap som somliga har eller saknar utan bara en konsekvens av demokrati/diktatur. En gång hörde jag på Ring p 1 en invandrad muslim säga att han inte kände till Förintelsen förrän han kom till Sverige.

Kommentera