Isländsk valspurt

Onsdag kväll och jag är på valmöte i Vogar på sydvästra Island. Den gröna vänstern samlar lokala sympatisörer i en tidigare lada med torvtak. Ute skiner kvällssolen och det är vinterns sista dag enligt isländsk tradition. Folk strömmar till, stämningen är god.

Den lokala kandidaten till Alltinget är en ung kvinna känd för sitt miljöengagemang. Vänstern går till val på klassiska frågor om välfärd, miljö och jämställdhet. Efter några korta tal och frågor plockas fika, gitarr och dragspel fram och allsång bryter ut.

Det ser svårt ut för vänstern inför valet nu på lördag. Islands vänsterregering där den gröna vänstern har regerat tillsammans med Socialdemokraterna ser ut att gå emot ett valnederlag. Som på så många håll i Europa röstar väljarna bort dem som har haft makten i den djupa ekonomiska krisen.

På Island vill många som tidigare har stöttat regeringspartierna nu rösta på nya mer eller mindre populistiska partier. Några nya partier som de socialdemokratiska utbrytarna Ljus framtid och Piratpartiet ser ut att komma in i Alltinget. Socialdemokraterna har splittrats på oklara politiska grunder. Även den gröna vänstern har drabbats av avhopp främst från dem som vill se ännu hårdare EU-motstånd eller ännu tuffare miljöpolitik. På Island är frågor om exploatering av energi, nya aluminiumsmältverk och framtida oljeutvinning politiskt sprängstoff.

Enligt mätningarna ser en knapp majoritet ut att vilja rösta borgerligt, på Framstegspartiet och Självständighetspartiet, Islands centerpartister och moderater. De partier som ledde landet in i den avgrundsdjupa finanskrisen kan återfå makten. De partier som fick städa upp och rädda landet kan straffas av väljarna som är trötta på urholkade löner och hög skuldsättning. Men i valets slutskede har vänstern återhämtat sig och allt fler ifrågasätter vad en borgerlig regering skulle innebära. Framstegspartiet anklagas för att dela ut helt ohållbara löften när de lovar att de skuldsattas banklån ska skrivas ner med stora summor.

Islands krispolitik har hyllats av många. Med en egen valuta med rörlig växelkurs och en tuff politik mot bankerna är landet på väg tillbaks. Arbetslösheten är låg, exporten tar fart och turisterna strömmar till landet. Bankerna nationaliserades och regeringen har försökt skydda låginkomsttagare medan bankdirektörer har ställts inför rätta. Kontrasten mot EU:s krishantering är stor. Men många människor känner av krisen med lägre reallöner och stora skulder efter bostadsbubblan. Många är otåliga, rådvilla och besvikna.

EU-frågan är en del av valkampen. Motståndet mot EU är starkt och få tror att Island kommer att gå med. Frågan har splittrat regeringen. Socialdemokratin är tydligt för EU-medlemskapet. De har försökt locka med att euron skulle innebära stabilitet, allt färre tror på det. Den gröna vänstern är emot EU med samma argument som norsk och svensk vänster. Kompromissen blev att förhandla och sedan folkomrösta. De två stora borgerliga partierna är emot EU och framstegspartiet talar om att avbryta förhandlingarna redan nu. Valet kan bli spiken i kistan på planerna om isländskt EU-medlemskap.

Solen lyser över ett blåsigt Reykjavik nu på torsdag morgon. Det är dags för nya valmöten. De sista dagarnas opinionsmätningar ger lite hopp om att högern trots allt inte kommer att vinna. På lördag kväll får vi se.