Högern vann på Island

Valet på Island verkar ha gått som de flesta mätningar förutspådde. De partier som bär ansvaret för den ekonomiska krisen och för att ha kört landet i botten, borgerliga Självständighetspartiet och Framstegspartiet, vinner och kan bilda regering. De partier som räddade landet och förde det förbi den ekonomiska avgrunden, de vänstergröna och socialdemokraterna, blir valets stora förlorare. Det mest spännande under valnatten var huruvida Piratpartiet skulle klara 5 % spärren och ta sig in i Alltinget, och det verkar de precis ha gjort nu när de sista rösterna räknas. Men slutresultatet är inte klart när detta skrivs.

De vänstergrönas valresultat på runt 11 % kan man se på två vis. Jämfört med succevalet för fyra år sedan har partiet halverats, det är förstås illa. Det har kostat på att regera. Samtidigt har partiet gjort en mycket stark valrörelse och klättrat från runt 6 % för några veckor sedan till dagens resultat. Stämningen i kampanjen har varit god och de mest besvärliga inre konflikterna verkar partiet nu ha lagt bakom sig. 11 % gör ändå att partiet tillsammans med Enhetslistan i Danmark är Nordens mest populära vänsterparti. Partiet gör sina bästa resultat i norra Reykjavik där partiledare Katrin Jakobsdottir toppade listan och på nordöstra Island där tidigare finansministern och partiledaren Steingrimur Sigfusson var kandidat.

Röstsplittringen har varit stor och många nya partier har ställt upp. Mer än 10 % av väljarna har röstat på partier som inte tog sig in på Alltinget. Det har främst drabbat vänstersidan där Socialdemokraterna gör att katastrofval med 13.2 %. Detta samtidigt som ett utbrytarparti ur S, Ljus framtid, tar sig in i Alltinget med 8.5 % av rösterna. Faktum är att de två borgerliga partierna som vinner valet och en klar majoritet av platserna i Alltinget knappt når över 50 % av rösterna ihop. De kan också få problem att bilda regering tillsammans. Fremskrittspartiet har lovat nedskrivna lån för husägare, det lär inte bli lätt att infria. Bägge partierna har talat om att folkomrösta om att avbryta medlemskapsförhandlingarna med EU. Frågan är om de gör verklighet av det. EU-frågan lär fortsätta ha stor betydelse i isländsk politik. Självständighetspartiet har stora interna motsättningar även i denna fråga.

Som helhet är förstås resultatet nedslående. De som släppte loss bankernas spekulation och orsakade krisen får åter ansvaret att leda landet. Självständighetspartiet lovar skattesänkningar och privatiseringar. De är är den historiska maktelitens och kapitalets parti på Island. Nu får de sannolikt statsministerposten. Vi får se om det håller en hel mandatperiod.

När jag var på Island för någon dag sedan liknande en vän den ekonomiska krisen vid en jordbävning som har skakat om hela det politiska systemet. Gamla politiska lojaliteter har lösts upp. Hon sa att det skulle ta flera val innan det har stabiliserat sig igen. Jag gissar att en borglig regering på Island snabbt kommer att göra sig impopulär igen.

 

8 reaktion på “Högern vann på Island

 1. Hoppas att det kommer en utförligare analys. Man funderar på till exempel vilken roll medierna spelat på Island. Någon dystergök skrev om läget i Europa att det inte finns någon chans, helt enkelt, för vänstern i Europa eftersom den inte äger någon masskommunikation. Men jag tycker också att det visar på vikten med med en socialdemokrati som hänger ihop och lyckas i valen för att kunna bilda en vänsterregering. Så länge som vi inte får en egen majoritet, att gå vägen genom allians med borgare som man gjort i några kommuner lär inte fungera på nationell nivå.
  Lite konstigt är det att man så fort ger tillbaka makten till de som misslyckades så grandiost, men det är ju upp till väljarna att bestämma sitt elände själva…

 2. Från att beundrat det Isländska folket med vänstergröna och socialdemokraterna att gå sin egen väg ur finanskrisen har omdömet tvärt vänt till Nordens stolpskott..

 3. Hade de röstmutor som är tillåtna i Sverige? Jobbskattebedrag?
  Eller ROT-bedrag? RUT-bedrag?

  Jag såg häromdagen ett program som jag normalt aldrig ser på, på TV4 ”Fuskbyggarna”. De hjälpte en STACKARS familj som hade en bror som fuskbyggt en veranda, och det var 180 olika fel… Men så visade dom kostnadskalkylen.
  Och den där nyliberale Timell sa helt tanklöst, och hjärtlöst….
  ”-Ja men här får ni ju 75000 i ROT-avdrag, sörrdu! Bla bla….”

  Jag tänkte….det är en tredjedels tjänst på ett vårdhem…ett dagis…eller en stödresurs till en skola.

  Jag säger bara med hela hjärtat: FY FAN. Att skattepengar skall gå till dem som redan har det bra ställt i det aktiva arbetsföra livet. Skatten skall ENDAST gå till oss själva när vi INTE är arbetsföra. Det BORDE vara kriminellt av ett parti att locka väljare med dylika påhitt. Det är röst-mutor, och inget annat!

  Nu borde vi avveckla dessa ”jobbskattebedrag” genom att öka lönerna som kompensation. Det bör bli LOs del av reformen. Då får vi en högre lägstanivå, mer skatt än tidigare (!) då lönen ju ökat, och lägre löneklyftor, då de som tjänar 40000 och över (t.ex) inte bör få en sekin i kompensation. Om tillräckligt många förbannade gick in i arbetarepartiet på allvar, och LO gör sitt, så kan det bli verklighet. Vem skulle gråta? De rika?
  Kämpa på Jonas, och hör av dig då du hör kallet! 😉

 4. Det låter som om det islandska folket var dummt och kunde inte förstå att de vänstergröna och socialdemokraterna hade gjort allting bra. Jag tror inte att det stämmer. Frågan är vad har de vänstregröna gjort som var inte bra fär folket?
  Vad hände med Stjórnlagaþing? Vad har de gjort verkligen emot bankerna?

  Om vi kan inte förstå vad de har gjort fel och hur vi kan göra det bättre så är vi illa ute.

  Jag skulle vilja säga också att den relativa succén som enhedslisten har haft korreleras med deras klarsynt syn över vad socialdemokratin är idag. De har inte de samma falska hoppen som många i vänsterpartiet fortfarande har.

 5. Det måste vara något hemskt de rödgröna har gjort för att förtjäna att bli av med makten och att högern blir deras ersättare, jag avundas dem inte! De borde sett Sverige som ett skräckexempel! Man får säga ”Stackars människor ty de visste inte vad de gjorde”

 6. På nyheterna söndag så påstod nyhetsredaktionen att högern lovat väljarna skuldbefrielse.
  Jag kan ingenting om vad de lovat, men det låter som direkta röstmutor.
  Att lova väljarna raka pengar, och inte satsningar på den, den, eller den gruppen, anser jag vara röstmutor på skattebetalarnas bekostnad. Ref min kommentar ovan.

 7. Enligt en vän (islänning) så var folk överlag mest arga på grund av EU-frågan. De som styrde nu hade sagt att de skulle sakta ner samtalen angående EU-medlemskap medan de partier som nu tog över makten vill stoppa samtalen helt.

Kommentera