Aktivister

flygbladJag var nyss ute vid Slussen i Stockholm och delade ut lite flygblad och pratade med folk om Vänsterpartiets syn på privata vinster i välfärden. Inget märkligt med det, det är sånt som ett Vänsterparti gör.

Det nya är att vi ska kunna göra sånt här samtidigt över hela landet och på kort varsel. Idag skedde det på ett antal orter runt om i Sverige. Tanken är att det ska växa efter hand. När det händer något viktigt i politiken ska vänsterpartister kunna vara ute över hela Sverige inom ett dygn med samma budskap. Tanken är inte bara att vi ska göra oss hörda utan också att vi ska lyssna på vad folk har att berätta för oss. Vi ska bli bättre på att träffa folk, bilda opinion och att nå ut med ett budskap.

Vi har en förebild i partiet SP i Nederländerna. De har en välsmord och effektiv förmåga att bedriva kampanj över hela landet och nå hundratusentals människor med politiska samtal. Vi tänker bygga upp något liknande. Idag tog vi första steget. Vill du vara med? Anmäl dig här.

 

 

 

6 reaktion på “Aktivister

 1. Hej Jonas!

  Jag såg dig i Debatt och tyckte att du debatterade fantastiskt. Jag tycker att ni i Vänsterpartiet tar upp otroligt viktiga frågor, men en stor fråga som gör mig skeptisk till partiet är ert förslag om 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön. Tänker att det är ett ganska orealistiskt och lite ogenomtänkt förslag med tanke på den dåliga ekonomin och arbetsmarknaden som råder i landet. Att jobba mindre (och därmed minska produktionen i landet) men ta ut samma lön är väl inte ett bra sätt att få ekonomisk tillväxt och skapa fler jobb? Hur resonerar ni kring detta? Står du bakom detta förslag?

  Med vänliga hälsningar: Elin

 2. Hej Elin,

  Förslag om sextimmars arbetsdag är inte så dåliga som du tycks tro;
  Kika på Toyotamodellen.

  Sedan föreslår jag att du kollar in Birger Schlaugs blogg om varför ekonomisk tillväxt vare sig är önskvärd eller möjlig fortsättningsvis. Den rådande skuldbaserade ekonomiska modellen kräver tillväxt för att betala tillbaka lånen och kommer kollapsa om tillväxten uteblir. Därav den massiva propagandan om tillväxt från båda sidor om blockgränsen.

  Det som aldrig får nämnas är dock att ekonomiska system inte är naturlagar, utan kan ändras för att passa till den verklighet som råder. Vi behöver arbeta mot ett nytt ekonomiskt system som inte bygger på exponentiell skuldsättning, utan fokuserar på samhällsutveckling istället för slit-och-släng-konsumtion och tillväxtmaximering.

 3. Elin jag är inne på exakt din linje för jag är även skeptisk till 6 timmars arbetsdag, skulle dock vara skönt. Mitt sätt att tänka är att det är en fråga och väldigt långt bort. Jag har hört och läst väldigt lite om den punkten, och skulle den frågan komma upp tror jag väldigt få skulle stödja den. Inget parti är perfekt och om man ser helheten brukar man kunna blunda för vissa punkter.

 4. Arbete i sig är ju inget mål vi ska sträva efter, utan att fördela arbetet så lika det bara går vilket 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön är ett bra steg i. Den bibehållna lönen gör att skatteintäkter inte minskas, att ingen får det sämre men samtidigt får en arbetstidsförkortning.
  Och tro mig, pengar finns. Har vi råd att sänka skatterna för hundra miljarder om året, bygga värdelösa JAS-plan för 50 miljarder, låna ut 100 miljarder räntefritt till Euro-banken, sänka bolagsskatten för 16 miljarder för storföretag och storbanker, diverse andra skattesänkningar samtidigt som vi har ett statligt nettoöverskott på ca 800 miljarder så har vi definitivt råd med 6 timmars arbetsdag. För att inte tala om de enorma resurser som det folkägda AP-fonderna sitter på som just nu investeras i vidrigheter världen över istället för folkets bästa, bostäder och välfärden. Det är även en reform som betalar sig självt i längden genom att vi blir friskare av att arbeta mindre vilket resulterar i lägre kostnader inom vården, psykiatrin, rehabiliteringen och andra välfärdskostnader som vi betalar för att motverka de konsekvenser arbetet ger.
  Istället för att ”skapa nya arbeten” så fördelar vi de befintliga (även om det finns ett stort behov av arbete i välfärden som inte kan uträttas på grund av fördelningspolitiken som resulterar i resursbrist). Det är ju sjukt att hela 8% av folket och 25% av de unga går arbetslösa medan folk stressar ihjäl sig på jobbet, måste ha 2-3 jobb för att försörja sig pga av låga löner och deltid, ökad arbetsbörda pga nedskärningar och privatiseringar.

  Detta är alltså möjligt inomkapitalistiskt, med de medel vi redan har, och det enda som saknas för det är den politiska viljan. Tänker man utanför ramarna dock som alla vänsterpartister borde så är allt möjligt bara vi vill och kan organisera för det.

 5. Daniel menar du att staten ska gå in och betala folks löner? Har svårt att tro något företag ska gå med eller gå runt på det. Givetvis ska man ju sträva efter att folk ska jobba annars har vi ju greklands kris även här. Är det pga 8 timmars arbetsdag folk blir sjuka? Utan sett några studier så tror jag inte folk blir mindre sjuka om man går ner på 6 timmars arbetsdag. Absolut blir företagare som jobbar mycket sjuka men känner jag arbetsgivare rätt så jobbar dom lika mycket iallafall.

 6. Kan man på något sätt få många fler i arbete genom att reducera arbetstiden
  för de flesta så är iden förstås inte dum.
  Många av sosse-pensionärerna (förtida) skulle må mycket bättre av ett deltidsjobb.
  Totalt sett skulle det sannolikt bli en nationell vinst.
  Men det krävs mycken kreativitet och problemlösning för att realisera detta.
  Iah är det nog något att sikta på.

Kommentera