Statligt ansvar för apoteken

Sedan regeringen privatiserade apoteken har servicen försämrats. Många kunder har svårt att få tag på sina läkemedel. Apotek börjar lägga ner i glesbygd. Priserna på läkemedel har gått upp. De konkurrerande apoteken saknar register över vilka andra som kan ha läkemedel som som de själva saknar i lager. Som helhet är kunderna mindre nöjda.

Vänsterpartiet har nu lagt fram ett heltäckande förslag till reform av apoteken som åtgärdar dessa problem. Det bygger på ett större statligt ansvar och inflytande. Tillgången på läkemedel är ett samhällsansvar. Här kan du se vårt förslag. Du kan läsa mer hos SVT.

Några av grundtankarna är:

-Alla apotek ska kunna leverera läkemedel inom 24 timmar. Om de inte har det hemma ska det sändas hem med bud. Ett gemensamt register över vad som finns i lager ska finnas för alla apotek. Konsumenten har rätt till rådgivning av utbildad personal.

– Statliga Apoteket AB ska få i uppdrag att växa med nya apotek, vinstkaven på företaget sänks.

-Staten ska ta ett större ansvar för inköp och distribution av läkemedel. Det leder till lägre priser i konsumentledet och lägre kostnader för skattebetalarna.

-Systemet med apoteksombud i butik i glesbygd ska göras permanent. Apotek ska finnas över hela landet. Som i Norge ska olönsamma apotek få stöd finansierat av en liten avgifgt för alla apotek.

-Kontrollen ska bli bättre över läkemedel som säljs i butik. I butiker med receptfria läkemedel ska det finnas ett bassortiment med exempelvis barndoser av smärtstillande.

Sammantaget innebär förslagen bättre service till kunderna, lägre priser och större utrymme för statliga Apoteket AB att växa. Det blir svårare för privata vinstintressen att göra vinst och plocka russinen ur apotekskakan.

 

3 reaktion på “Statligt ansvar för apoteken

  1. Tycker det är bra att vänsterpartiet håller kvar att inget vinstuttag i välfärden. Jag kör taxi i inlandet och ser hur sämre apoteket är, ingen koll på något alls. Har personligen svårt att förstå hur privata vårdinrättningar får så mycket possitivt fast det klart högern har ju fuskat med siffror förr.

  2. Det privata privilegiet att driva apotek upphävdes 1970 med bildandet av Apoteket AB. Då blev det ordning och reda och en markant utveckling av apoteksverksamheten.
    2009.07.01 avreglerades, bolagiserades och splittrades apoteket i statlig och privat regi. Det blev mycket dyrare och sämre. Kaos och anarki. Det är dags att åter reglera apoteken i offentliga regi och driva verksamheten till självkostnadspris. Liberalismen kan dra åt helvete! Det räcker nu.

  3. Angående din artikel under ”Fria Ord” i Norbottens Kuriren 20130405 så höll jag på sätta kaffet i vrångstrupen. Vem missleder dig i din uppfattning angående om hur omreglergingen av apoteken gick till där nya aktörer skulle ges möjlighet att starta apoteksföretag för att bidraga till mer tillgänglighet av läkemedel. Vill du ha mer verklighetsbaserad information hur det gått och går för de nystartade apoteken, som trodde på statens lovord om mångfallden av apotek, skall jag mer än gärna hjälpa dig med svaren på dina frågor. Nästan inget av vad du skrev stämmer med den verklighet vi mötte när vi startade upp Apoteket Hermelinen i Luleå… Låt staten vara den som tar hand om de basala samhällsnyttorna för människorna såsom skola, vård och läkemedelshanteringen etc.

Kommentera