Sextimmarsdagen finns – på Toyota i Göteborg

Pustervik

Gårdagen tillbringade jag i Göteborg. Jag hann träffa Vänsterpartiets pensionärsförening på Andra Långgatan, kurdiska föreningar i Biskopsgården och hade ett riktigt fullsatt öppet möte på Pustervik. På bilden syns lite eftersnack efter det mötet. Men mest intryck gjorde besöket på Toyota i Bäckebol.

Toyota har i Göteborg genomfört det som är vår vision för hela Sverige, sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.  Det har de haft i tio år och såväl chefer som de som arbetade i verkstan var överväldigande positiva. Här är några av effekterna:

– Personalen mådde bättre och blev friskare

– De som jobbade hade mer tid för sina barn, hemarbete och att sköta sin egen hälsa

– Produktiviteten steg betydligt, de som jobbade var mycket mer effektiva med kortare arbetstid

– Maskiner och investeringar kunde användas mer effektivt och öppettiderna för kunderna hade blivit bättre med en verkstad som var öppen 12 timmar om dagen.

– Toyota är med den korta arbetsiden en mycket attraktiv arbetsgivare dit många yrkeskickliga mekaniker söker sig

Det vanligaste argumentet emot sextimmarsdagen är att det skulle vara för dyrt för företagen. Så har högern argumenterat emot alla förkortningar av arbetstiden genom historien. För de som tror det rekommenderas ett studiebesök på Toyota i Bäckebol.

läs mer om Toyotamodellen och i GT

2 reaktion på “Sextimmarsdagen finns – på Toyota i Göteborg

  1. Verkar jättebra ju. Jag ska söka jobb på Toyota. Tycker man även bör ta med att det ger mer tid/ork att engagera sig i samhället samt bilda sig.

  2. Pingback: Jonas Sjöstedt i Göteborg … | Annarkia

Kommentera