Möte med Byggnads på Karolinska

karolinska

Började arbetsdagen med att träffa byggjobbare vid det stora bygget Nya Karolinska. Idag var de beredda att gå ut i strejk men medlarna har skjutit upp konflikten 14 dagar.

Konflikten handlar om att alla ska ha bra villkor på byggena, även de som är anställda av underentreprenörer. Idag utnyttjas många, inte minst de som kommer från andra länder, med dåliga arbetsvillkor och löner. De skulle vinna mest på att Byggnads vinner denna strid.

2 reaktion på “Möte med Byggnads på Karolinska

  1. Det stora problemet är att arbetskraftsinvandrare måste förnya sitt uppehållstillstånd vart 3 månad eller halvår, då kan man bara få visstidsanställningar och därmed blir man svagare på arbetsmarknaden. Det borde räcka med ett uppehållstillstånd via anställning och sen kan man stanna i landet så länge man arbetar, då ökar chansen till tillsvidare anställning

  2. …man bör även ta bort lönetaket som arbetkraftsinvandrare måste tjäna för att få jobba här. Får invandrare arbeta på lika villkor i Sverige så får dem rimligtvis ta del av svenska kollektivavtals löner också. Man kan istället kräva att arbetet som arbetskraftsinvandrare tar måste ha ett kollektivavtal för att säkerhetställa lönerna för arbetskraftsinvandrare istället för att utsätta dem för en lönepress som gör att de blir mer livegna till arbetsgivaren.

Kommentera