Läkare i världen

Tåget glider fram över solbelysta fält täckta av snö. Jag är på väg mot Borlänge och sedan Leksand för skolbesök och partimöten.

Igår kväll var jag på en vårdcentral i Stockholm. Den drivs av Läkare i världen. Läkare, sköterskor och sjukgymnaster arbetar gratis. De som kommer är papperslösa. Det var imponerande att se, verkligen ett praktiskt och handgripligt solidaritetsarbete med behövande människor. De som var där kunde vittna om att de papperslösa, som var utsatta från början, nu känner sig allt mer jagade med polisens REVA-projekt. En del vågar inte längre åka till mottagningen för att få vård. Vi besökte också den juridiska rådgivningen för papperslösa. Frivilliga arbetade systematiskt och kön var liksom på vårdcentralen lång av hjälpbehövande. Läkare i världen behöver fler donationer för sitt viktiga jobb.

Debatten om vinster i välfärden verkar ta fart på allvar. Dagens Arena har i en rad artiklar av Kent Werne beskrivit hur vinstintresset tar över allt mer av handikappomsorgen. Stora vinster för ägare och låga löner för assistenter är en av effekterna. Jag har skrivit artiklar, som den här i VK, efter att flera vinstdrivna skolor hat valt att lägga ner och lämnat elever och personal i sticket.

3 reaktion på “Läkare i världen

 1. Jag gillar det du skrev i VK. Kända ståndpunkter som egentligen bara Vp driver såvitt jag förstår. S och Mp slirar och då blir det ingen reell motkraft alls. De orkar inte säga nej.

  Högern har alltid, så länge jag minns, menat att folk mest vill ha bidrag och är slappa. Lite sanning ligger det väl i det. Men man har, när man fått makten att bestämma, själva varit slappa och godtrogna när det gäller företagares rätt att gräva ur det offentligas fickor. På vissa håll och kanter inom högern tror jag det är en medveten strategi att förstöra och utarma. Lite av brända jordens taktik.

  En media-grej som ligger mig nära är stora bussföretaget Arriva (SvD igår) som tar sig in i Sverige genom att dumpa priser tycks det. 30 % billigare än konkurrenter i Norrort (Sthlm) och det gillar höger-politikerna som tycker de gör gott för skattebetalarna i Sthlm. De får uppdraget att köra på kanske 7 år. Vad händer? Arriva börjar direkt djävlas med personalen och lurar kunder och skattebetalare. 3 offer. Och SL slår ifrån sig trots att det, såvitt jag förstår, måste vara tjänstemän och politiker där som handlat billiga skitprodukter. Typisk höger-beslut men tyvärr skulle nog S kunna ha gjort samma misstag.

  (Jag har jobbat åt Busslink/Keolis på två garage i Sthlm och jag har goda erfarenheter. De var justa mot oss förare trots dåliga vinster i verksamheten. Såna företag riskerar att slås ut. Kanske ungefär samma bakgrund till att järnvägsverksamheten numera verkar kroniskt sjuk. Många entreprenörer som lagt låga bud etc… som att handla allt man behöver på Ö & B)

 2. Ta gärna ett snack med kommunpolitikerna i Leksand angående Leksands IF när du ändå är där och hälsar på. Jag är så sjukt less på att man inte använder skattepengar till skola, vård, tåg och miljö (och när man väl använder dem så använder man dem fel).

  När ska Sveriges befolkning förstå? Kan du inte ryta till på nästa riksdagsdebatt så att det blir lite rubriker och avslöjanden? Folk i allmänhet fattar ju inte att du mosar alla borgare i debatterna, pga att de kommer undan med en massa faktafel och undanflykter. Tack på förhand!

 3. Pingback: Riskkapitalet exploaterar kvinnors omsorgskraft « kentwerne.se

Kommentera