Hästhandlarnas Europa

Det har dykt upp hästkött i lasagnen och i köttbullarna runt om i Europa. Upprördheten över detta har varit betydande, produkter har dragits in och krav har rest på ökade kontroller. Men ”hästköttsskandalen” är tecken på en större sjuka, att vår mat har blivit en handelsvara som andra där lägsta pris är allt som räknas och där oseriösa aktörer och dåliga villkor för dem som arbetar breder ut sig. Vi har fått ett hästhandlarnas Europa.

Nyligen smittades två pojkar i Västerås av Ehec, så här skriver smittskyddsinstitutet på sin hemsida: Två barn i Västerås smittades av ehec efter att ha ätit hamburgare som inte var tillräckligt genomstekta. Efter en omfattande och snabb utredning visades att hamburgarna var smittkällan. Köttet i hamburgarna kom från sex olika slakterier i fyra olika europeiska länder vilket komplicerar vidare smittspårning.

Köttet i en och samma hamburgare kom alltså från sex olika slakterier, belägna i Storbritannien, Polen, Lettland och Ungern. Det visar lite på vilka komplicerade kedjor av underleverantörer som vår mat kommer genom. Det gör den självklart svårare att kontrollera.

Mönstret är liknande i hästköttsskandalen. Mellanhänderna är många mellan bolag i Rumänien, Cypern och Frankrike. Firman ”Draap trading” baserad i Cypern men ägd via skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna verkar ha spelat en central roll i bluffandet när hästar plötsligt blev nötkreatur. Enligt den ansedda tidningen the Guardian finns det kopplingar mellan företaget och illegal vapenhandel. Ägarförhållandena är oklara och svåra att kontrollera.

Samtidigt är arbetsförhållandena i livsmedelsindustrin ofta mycket svåra för de anställda. Runt om i Europa bereds vår mat av lågavlönad arbetskraft med otrygga arbetsvillkor. Dumpingen av villkoren för de anställa är dessutom på väg att sprida sig till Sverige. I Kristianstad säger Scan upp fast anställd personal medan oorganiserade och lågavlönade arbetare från Polen får vara kvar, anställda av bemanningsföretag. I Tyskland har den utvecklingen gått mycket längre. Så får man på många håll en hårt exploaterad arbetskraft utan möjlighet att säga ifrån om sina egna intressen eller om missförhållanden i produktionen. Rädda och inhyrda anställda vågar inte säga emot när det fuskas.

EU:s inre marknad har blivit ett hästhandlarnas Europa där löntagare pressas hårt och där allt handlar om att företag ska göra maximal vinst. Vill vi komma till rätta med problemen bakom hästköttet krävs mer än livsmedelstillsyn, det krävs fackliga rättigheter och resoluta åtgärder mot företag som smiter från skatt och insyn.

Samtidigt försvårar vi idag möjligheten för kommuner som vill ställa etiska krav på miljö och djurskydd när de upphandlar livsmedel till skolor och äldreboenden. Både Sigtuna och Rättviks kommuner har fört en lång kamp i olika rättsliga instanser för att få ställa högre krav på djurskydd när de upphandlar. Det borde vara en självklarhet att både Sveriges och EU:s upphandlingsregler tillåter det.

3 reaktion på “Hästhandlarnas Europa

  1. Jag har bestämt att i mitt hushåll kommer inget annat än svenskt kött, och jag menar lokalt kött, fisk från friska källor och kyckling som jag kan bevisligen veta var uppfödning har ägt rum!!! Köttskandalen inom EU har fått mig att må riktigt illa, inte minst när gamla och skolbarn drabbas, därför kommer jag att arbeta politiskt inom mitt parti att ställa krav som vi kan leva med!

  2. Som enskilda konsumenter kan vi köpa lokalproducerat, helst inte processad mat. Misstro mat som är ”för billig”, köttbullar som kostar mindre per kilo än köttfärs t.ex.
    Sen får vi trycka på politiker och byråkrater så att ni/de verkar för allas bästa, både konsumenter och arbetare i kedjan.

  3. Jonas Sjöstedt borde som gammal jordbruksdebattör inse att hästköttet kommer inte ur tomma luften i ett slakteri utan kommer från någonstans ute i Europa, från någon grön fläck…
    Höjer man lönerna för slakterianställda så slår det omedelbart mot konsumenterna och då blir det inte ens häst i lasagnen..

    ”Det är bättre med en häst i stallet än tio i lasagnen”

Kommentera