En välkommen debatt

Vi har fått en ny debatt om flyktingpolitik, REVA och rasism. Det är en välkommen debatt där de som vill ha en human flyktingpolitik och som motverkar rasism har initiativet. Här några lästips:

Jonas Hassen Khemiris fantastiska brev till Beatrice Ask dagens DN.

Asks debatt om REVA med Sara Karlsson (S) och Ali Esbati (V) i riksdagen igår.

Christina Höj Larsen (V) som visar på hur vi kan få en mer human flyktingpolitik på flyktingbloggen.

5 reaktion på “En välkommen debatt

 1. Pingback: Bästa Jonas Hassen Khemiri: migration och välfärd går hand i hand | Calandrellas blogg

 2. Brevet till Ask var mycket bra.
  Jag har tyvärr inte sett Asks svar, men det är nog det vanliga om att myndigheten/polisen följer sina instruktioner eller skall det åtminstone.
  Det som jag tycker skiner genom hela flyktingpolitiken är en förfärlig människosyn.
  En idé om att människor skall värderas i pengar, och Gud nåde den som ställer krav på att den som har, skall hjälpa den som inte har.
  Förresten så skiner nog den människosynen genom hela den politik som förts de senaste 10-15 åren.

 3. Jag tycker det alltid blir för känslosamt ofta kring flyktingfrågan. Någon förfärlig historia redovisas, sen finns inger mer att tillägga.

  På det hela taget så är jag alltmer skeptisk till att Sverige tar emot så mycket folk utifrån. Många svenskar och invandrade är nog av samma mening. Olustigt detta med att ”Sverige” får kritik både inifrån och utifrån för hur saker handläggs. Kritiken mot polisen som spanar in mörkhyade plankare i T-banan kan förstås men samtidigt är de helt sjuk. Påminner som när Skolverkets experter till hundra procent kritiserar lärare som jobbar i en verklighet. Felen ligger troligen inte hos polisen eller hos lärarna. Ansvaret/felet ligger hos mig som medborgare som valt politiker som …

  Höj Larsen såg jag i en kort Aktuellt-debattt för några veckor sen. Hon var stensäker och allt var enkelt medan debattmotståndaren (kanske en högerman) var mer osäker och utstrålade att han, kanske, hade nya data/komplikationer kring det hela som gjort att något hänt i hans huvud.

 4. Problemet med flykningpolitiken löser man genom att titta på andra områden som berör invandring. Utifrån det kan man ändra på detta.

  Vi måste satsa på ett eget rymdprogram och en bemannad resa till mars. En sådan exotisk satsning skulle locka dem bästa studenterna från hela världen och vi skulle kunna sätta dem i arbete här i Sverige och utöka vår ekonomi med tanke på alla spinn off effekter som rymdforskningen skulle genomföra. En stor del av miljövänlig teknik är spinn off effekter från Nasa.

  På den tiden vi hade gratis studier för utlandstudenter så förvalta vi inte deras kunskaper bara för att de inte kunde svenska.

  Det finns hur många civilingenjörer som helst i Sverige men dem jobbar som städare och tidningsbud och reklamutdelare för att dem inte kan flytande svenska.

  Ändå får man se hur arbetsgivare gnäller över att det inte finns några civilingenjörer, man undrar hur korkade våra arbetsgivare får va innan det anses vara nationellt förräderi

  När det gäller arbetskraftsinvandring så är den ju helt meningslös om arbetskraftinvandrarna hela tiden måste förnya sitt uppehållstillstånd. Det motverkar att arbetstagare från andra länder kan ställa lika höga krav på sin arbetsgivare som svenskar.

  Dessutom att arbetskraftinvandrare måste ha en viss lönenivå för att få uppehållstillstånd är ju vansinne, har vi starka kollektivavtal så sköter sig lönefrågan av sig självt. Och vi får starkare kollektivavtal om vi låter arbetskraftinvandrarna kan komma hit och arbeta upp sig utan att varta hotade med utvisning.

  Hur påverkar detta flyktningpolitken kanske någon undrar, jo vi får mer jobb och starkare arbetskraft och en kultur som ser invandrares värde och därmed ökar möjligheterna att ta emot flyktningar.

Kommentera