Det mjuka monstret Bryssel

det mjuka monstret

Hans Magnus Enzenbergers lilla bok Det mjuka monstret Bryssel har legat på mitt nattduksbord länge utan att bli läst. Igår klämde jag den på väg upp till Kiruna. Det är en mycket bra bok trots få sidor. Elegant skriven, kunnig, dräpande ironisk och samtidigt mycket allvarlig. Enzenberger, som sympatiserar med EU:s grundtankar, kommer med en fullständigt förgörande kritik av vart unionen är på väg.

Enzenberger går rakt på EU:s svaga punkt, bristen på demokrati. Mer makt åt EU innebär mindre demokrati och att besluten förs över till anonyma byråkrater som är besatta av tanken att allt blir bättre om de, inte de folkvalda i medlemsländerna, bestämmer om stort och smått.

Han beskriver hur EU har släppt lös finansmarknaderna och hur eurons konstruktionsfel har skapat en kris som EU inte klarar av att hantera. Finansmarknaden ”schasar unionens hjälplösa politiker framför sig som en skock panikslagna höns”.

Enzenbergers bok vimlar av eleganta formuleringar och referenser. Han går till hårt angrepp på den enfaldiga tanken att det inte finns något alternativ till dagens EU. Hur kan man omyndigförklara demokratin i Europas länder på det sättet? Han påpekar det orimliga i att EU:s vänner försöker lägga beslag på själva ordet Europa. EU:s kritiker fördöms som antieuropéer som därmed inte är värda att lyssna på och HME påminner om andra tider då samhällskritiker fördömdes som antiamerikanska i 50-talets USA eller som antisovjetiska när de kritiserade diktaturen i Moskva.

Som så riktigt skrivs i en av bokens sista meningar: ”Visserligen ligger Bryssel i Europa, men Europa ligger inte i Bryssel”.

 

 

5 reaktion på “Det mjuka monstret Bryssel

  1. Ja, tänk om vår idémed samarbetet i Europa funnit gehör. Ett samarbete på samma grund som vårt nordiska, med rörelsefrihet för människor men också respekt för våra egna demokratiska ordningar. Men också utbyggd med gemensamma ansträngningar för att samordna krav på produkter och tjänster så att det blir lättare att tillverka och producera för hela Europa. Ett samarbete i Europa är nödvändigt, men inte EU, ett samarbete globalt står också inför dörren…

  2. Om någon som läser har barn som har det lite klurigt med matten så rekommenderar jag varmt boken ”Sifferdjävulen” av samme författare. Riktar sig till barn i lågstadiet och mellanstadiet och går igenom matematik på ett mycket bra och enkelt sätt.

Kommentera