Sen från Karlstad

Jag sitter på ett tåg från Karlstad till Stockholm och lyssnar på en riksdagsdebatt som jag borde ha varit med i. Det första tåget från Karlstad i morse ställdes in och nu missar jag min interpellationsdebatt med Carl Bildt om Västsahara. Som tur var har Jens Holm tagit över min roll, och han gör det förstås bra.

Tyvärr bekräftar debatten bilden av att regeringen och Bildt är helt ointresserade att protestera mot Marockos ockupation eller engagera sig i frågan. Bildt vill inte en uttala sig för något så grundläggande som att FNs observatörer i MINURSO ska övervaka situationen för mänskliga rättigheter i det ockuperade Västsahara. Bildt hänvisar till FNs säkerhetsråd där ockupationsmakten Marocko sitter, invald av bland andra Sverige. Bildt vägrar dessutom att följa riksdagens uppmaning att erkänna Västsahara som nation.

Istället bjöds Marockos talman in till Sverige och han var här häromveckan samtidigt som västsaharier dömdes till livstids fängelse i en militärdomstol i Rabat. Rättegången dömdes ut av internationella observatörer och det framkom att flera av de dömda hade utsatts för tortyr.

Vi behöver en ny regering och en ny utrikespolitik.

 

 

En reaktion på “Sen från Karlstad

  1. Har vi egentligen någon “svensk” utrikespolitik? Jag får intrycket att utrikespolitiken inte består av mycket annat än Bildts personliga intressen och ambitioner. Och i den mån det ligger någon ideologisk politik bakom det Bildt gör och säger, så är ju rättvisefrågor som bekant inte högerns paradgren. Vad som gör saken värre är det sätt på vilket utrikespoltiken utrycks, dvs. via Bildts blogg och twitterflöde. Självgodheten och arrogansen tycks inte ha några gränser, och dessa är kanske lika skadliga för Sveriges anseende bland våra forna vänner i världen som de värderingar han står för.

Kommentera