Scan är en Scandal för arbetarna

scandal-logo

Jag har skrivit om dem förut. Livsmedelsarbetarna på Scan i Kristianstad som får sparken medan bemanningsföretagen blir kvar. De bemanningsanställda som främst kommer från Polen utnyttjas hårt med sämre löner, högre arbetstempo och de vågar inte organisera sig fackligt.

Nu har fackförbundet Livs startat en kampanj mot Scans arbetarfientliga metoder. Den heter Scandal.nu, gå gärna in på sidan, sprid budskapet och ge ditt stöd. Här kan du läsa mer om arbetet för justa jobb på slakterierna. Själv ska jag gärna bidra till kampanjen efter bästa förmåga. Jag fick ett brev från Hans-Olof Nilsson på Livs som beskriver läget, det talar för sig själv:

”Scan bildades ju som du kanske vet av bönder i Halland 1899. Som en protest mot dåligt betalt för sitt kött till privata slakterier. I princip samma grunder som fick livsmedelsarbetarna att bilda vår fackförening. Scan har därefter varit en bra och säker arbetsgivare. 2007 omvandlades dock Scan till ett globalt företag, noterat på börsen i Helsingfors. Sedan dess känner vi inte igen det gamla kooperativa företaget som stod för trygghet både för ägare och anställda.

Nu har man sparkat ca 100 anställda samtidigt som man behåller bemanningsföretag med utländska medborgare.  Naturligtvis handlar detta om att man får dessa att jobba hårdare till samma eller sämre betalning än våra medlemmar. Vi har vittnesmål från anläggningen i Kristianstad om att styckare i bemanningsföretaget som lade ner arbetet pga att de inte fick lön försvann över natten och ersattes med ny personal dagen efter. Vi har vittnesmål om att styckare kollapsat i fabriken, burits ut, legat och spytt i tio minuter och därefter gått in igen för att fortsätta jobba eftersom de inte tillåts vara sjuka. Vi försöker organisera dem men det är i princip omöjligt pga deras rädsla att förlora jobbet. Vid ett tillfälle har vi fått vittnesmål om att de jobbar för 1 500 Euro per månad, långt under våra minimilöner. Men vi har inga handfasta bevis, just pga att de inte vågar träda fram.

Vi är oroliga för att vi ska hamna i en tysk situation. I  Tyskland har hela slakt- och charknäringen sedan ca tio år tillbaka avlövats på fast anställda. I dag är inte mer än 5-10 % av de som jobbar fast anställda. Resten är inhyrda från Vitryssland, Kazakstan eller andra låglöneländer. Tom polacker som tjänar ca 30 % av svenska livsare anses för dyra. Förra året krävde Danish Crown, en annan nordisk gigant, av vårt systerförbund att de skulle sänka lönerna med 25 %. Annars skulle DC börja flytta jobb från Danmark. Strax före jul 2012 skrev LI Livsmedelsföretagen i Sverige en debattartikel i DI där de krävde sänkta löner.”

Så ser det ut på svensk arbetsmarknad idag. Men det går att göra något åt det. Tre enkla skärpningar för reglerna för bemanningsanställda skulle hjälpa.

1) Sätt en tidsgräns, exempelvis tre månader, för hur länge bemanningsföretag får anlitas innan företaget får anställa själva.

2) En solklar lagstiftning om att ordinarie personal inte får sägas upp och ersättas av bemmaningsföretag.

3) Hårdare lagar och kontroll av att bemanningsanställda inte ska ges sämre lön och arbetsvillkor.

 

 

10 reaktion på “Scan är en Scandal för arbetarna

 1. Har du inte läst boken snabbmatslandet. Det är samma utveckling som var i USA för några år sedan. Då kickades de fast anställda slaktarna där och de stora slakterierna tog in gästarbetare från Mexiko på korttidskontrakt i stället. Mexikanarna blev lovade bostad av arbetsgivarna. Bostaden bestod i att de dumpades utanför frälsningsarmens härbärge. En annan konsekvens av att erfarna och välutbildade slaktare byttes ut mot billiga gästarbetare på korttidskontrakt är att halten kollibakterier i amerikansk köttfärs är högre än på normalstädade toaletter

 2. Läst boken Yarden för ett par år sen. Visserligen bara en bok (man bör passa sig för att basera politiska ställningstaganden på sånt som biblioteken klassificerar som skönlitterära verk).

  Tror att utvecklingen för löntagare går åt fel håll. Väldigt olika fort och i olika grad men likväl åt fel håll. Folk slits ut, unga kommer inte orka hela vägen till den allt högre pensionsåldern. Får mig att tänka på Henning, Lotten, Tummen m fl i Per Anders Fogelströms halv-fiktiva böcker som speglade läget från ca 1860 och framåt.

 3. Har jobbat sedan jag var 16 år och betalat skatt. I dag som pensionär skulle jag vara glad att ha 1.500 euro i pension. Pensionsfrågan verkar stå långt låååångt ner på alla partiers agenda. Mediciner har vi inte råd med längre. Vi är att jämföra med slavarbetarnas löner

 4. Bra att du som enda politiker bryr dig om denna fråga. Dina tre förslag verkar vara genomtänkta om vi nu ska ha kvar bemanningsföretag överhuvudtaget?

  Om du inte har sett dokumentären om löneskillnadernas förändring i Sverige det senaste decenniet så kan jag rekommendera att du gör detta, det vore något för dig att ta upp i riksdagen.
  Länk: http://www.svt.se/dokument-inifran/lonesankarna

 5. 92 procent av HKScans personal i Sverige är eget anställd. En andel som ökat under 2012. I samband med varsel, till följd av minskad produktion av svenska djur, har vi inte ersatt fast personal med inhyrd.

  Den inhyrda personal hos oss, oavsett nationalitet, får betalt enligt svenska genomsnittslöner och har samma skyddsutrustning etc. De inhyrningsföretag som vi anlitar följer svensk lagstiftning och samtliga har tecknat kollektivavtal eller motsvarande, vilket också vår fackliga arbetstagarpart Livs som granskar och godkänner vid MBL- förhandling. Genom kollektivavtalen har arbetstagarparten dessutom möjlighet att påverka och granska verksamheten i de aktuella företagen och om oegentligheter skulle dyka upp som vi inte själva märkt, påpekat detta till oss, så vi som företag snabbt kan agera för att lösa problemen.

  Samtidigt är det tack vare vårt varumärke Scan, med 100 procent svenskt kött, som även 14.000 svenska bönder kan bedriva sin verksamhet i landet. Vi vill se en levande svensk landsbygd i framtiden, men då måste vår verksamhet överleva. 2012 gick den svenska verksamheten med knappt minus efter nödvändiga förändringsinsatser. Vi beklagar givetvis gjorda nerdragningar. Alla mynt har två sidor. Läs gärna våra kommentarer på http://blogg.scan.se

 6. Jag anser att Sveriges politiker ÄVEN borde se till en större helhet och verka för att kunna behålla kött- och mejerinäring i ALLA led i Sverige – från Bonde till Bord. Sverige utgör med sitt klimat ett utmärkt land för denna produktion.
  Vill Vänsterpartiet föra upp denna helhetstanke och problematik på dagordningen, för att vi kunna behålla mejeri och köttproduktionen i alla led i Sverige? (Hur i så fall)?

  Här finns en obestämd väljare som värnar om landsbygden och Sveriges egna livskraft på ett område som numera känns litet bortglömt av vissa partier. Hoppas på ett gott svar på denna fråga.

 7. Hej Lisa,

  Förstår bakgrunden till din kommentar. Men samtidigt går det inte riktigt att jämföra. En bemanningsanställd som jobbar i Sverige för 1 500 Euro ska för det första bo och leva här och sedan skicka hem stålar till familjen. Så det blir inte mkt kvar när man ska hem som du säkert förstår. Och sedan förstår jag inte varför vi alltid ska ställa knegare mot knegare? Alla fattiga människor vill ju bara få det bättre. Vi måste alla istället hjälpas åt att vinna ”kriget” mot arbetarna, oavsett var de kommer ifrån eller var de säljer sin arbetskraft!

 8. Ditt inlägg är egentligen en väldigt bra kommentar till programmet ”Lönesänkarna”, som har visats på Timbro-TV.
  Jag tror att det f.ö. är en repris i kväll vid 23.30 eller däromkring. Om det är på TV2 eller någon annan kanal vet jag inte.
  De som inte såg programmet borde nog ta en titt då eller kanske på TV-play när man har tid.

 9. Pensionärerna är bortglömda, så är det bara. Ett pensionärsparti behövs. Nu vet jag att det var enbart V och MP som inte röstade för att förstöra systemet, men det blir lätt så att ställa människor mot människor när de som arbetat sedan ungdomsår inte på ålderns höst har möjlighet till det endaste basala (mediciner) på ålderns höst. Pensionärer något att inte räkna med. Men våra röster dom duger minsann. 2 miljoner pensionärer lär väl bli ett ganska stort parti

 10. Jonas, du behöver snart inte oroa dig om vilka som är kvar på Scan. Scan går med kraftig förlust i Sverige. Det kommer att läggas ner minst ett stort slakteri i år Svenskarna har röstat på importerat kött med sitt köpbeteende, De ökar sin köttkonsumtion med billigt importerat kött. Vi bönder har skrikit att vargen kommer så länge att ingen lyssnar på oss. Nu när sanningen visar sig med t.ex lönearbetarnas elände då har det redan gått för långt. Det är bara att tugga i sig lasagnen.

Kommentera