CH:s Minnen

Jag har tillbringat några dagar på semester med familjen. Det har gett tid för att läsa mer än det som uppdraget och politiken kräver. Jag plockade med mig CH Hermanssons memoarbok Minnen och läste om den. Förutom en inblick i CH:s egen gärning och tankar så är det en utmärkt introduktion till Vänsterpartiets historia och utveckling. I den har CH själv spelat en avgörande roll. Även om CH saknar behov av att framhålla sin egen betydelse så visar boken tydligt hur han drev på partiets förnyelse mot självständighet från socialdemokratin, demokratisk socialism som kritiserade bristen på demokrati i Sovjet och andra kommuniststyrda länder samt öppenheten inför de nya rörelserna. Till det kommer att CH gjorde stora insatser för att förnya socialistisk teori och avpassa den till svenska förhållanden, inte minst gjorde han avgörande studier av det svenska kapitalet och storfinansen. En mer bortglömd del av hans gärning är att han har skrivit partiets historia inte bara genom sina memoarer utan också genom mycket läsvärda intervjuböcker med vanliga partimedlemmar.

Kanske var det Lars Werners bortgång som gjorde att jag kände behov av att läsa lite partihistoria. Minnesstunden över Lasse Werner hålls idag. Werner och CH kamperade ihop under många år.

Memoarer kan vara skrivna på olika vis. CH:s blir aldrig privata, exempelvis avhandlas mötet med hustrun och livskamraten Märta på några rader. Det är en integritet och åtskillnad som jag uppskattar. Men jag kan önska att CH ibland blev mer personlig, han kan vara lite för vänlig även mot sina fiender och han skulle kunna ge fler interiörer från de politiska striderna utan att det blev kletigt eller revanschsuget. Men som helhet är det mycket värt att läsa, CH:s intresse för kulturfrågor och resor i andra länder visar hans nyfikenhet. I centrum står dock den svenska kampen med sådant som gruvstrejken, Vietnamrörelsen, och striden för rättvisa pensioner. Det är intressant att se hur vänstern ofta varit de första att föreslå sociala reformer på en rad områden. Reformer som ofta avvisades som orealistiska av andra till att börja med men som nu är sådant som uppfattas som självklart.

Det finns fler böcker Om CH:s liv och gärning. Werner Schmidts politiska biografi CH är mycket läsvärd och mer politiskt ingående. CH:s egen andra memoarbok År av nåd har jag inte läst än, kanske något för sommaren.

 

En reaktion på “CH:s Minnen

  1. “Reformer som ofta avvisades som orealistiska av andra till att börja med men som nu är sådant som uppfattas som självklart.”

    Jag finner det märkligt att så få väljare reflekterar över partiernas olika roller genom historien. Samtidigt som vänstern ofta varit de första att föreslå sociala reformer som idag uppfattas som självklarheter, även av högern, så har just högern varit mycket konsekventa i att motarbeta just dessa reformer. Reflekterar exempelvis moderat väljare över hur samhället skulle ha sett ut om deras parti fått styra själva under de senaste 50 åren? Ja, kanske gör de det, och just därför försöker de även snygga upp de värsta delarna av sin historia. Historien säger en hel del om våra svenska partier, och det vore nog sunt om väljarkåren granskade den historien lite mer noggrant.

Kommentera