Från Berlin till Köpenhamn

Nattåget från Berlin närmar sig Köpenhamn. Jag åker i en tjeckisk sovvagn, betydligt nyare och finare an de sovvagnar som jag brukar åka med upp till Umeå. De börjar bli ganska slitna.

I Berlin har jag träffat den tyska vänstern die Linke och deltagit i flera av deras möten. Även andra ledare för olika vänsterpartier runt om i Europa var på plats och jag fick möjlighet att träffat företrädare för bland annat fransk, spansk och grekisk vänster. Syriza från Grekland är ett av Europas starkaste vänsterpartier och även den spanska vänstern, IU, växer nu kraftigt. Bägge partierna är ledande i protesterna mot åtstramningarna och den krispolitik som räddar banker men offrar välfärd och sysselsättning. På bilden ovan diskuterar jag med Katja Kipping ordförande i die Linke och Alexis Tsipras från Syriza.

Die Linke verkar nu återhämta sig efter en period av nedgång och interna strider. I september är det val i Tyskland och innan dess sker viktiga delstatsval. Det öppna möte på Volksbuhne som jag talade på vibrerade av energi, och av kultur. I salen var kanske 1 000 personer medan runt 500 inte kom in utan fick lyssna på mötet via högtalare utanför dörrarna. Partiledarna Katja Kipping och Bernd Riexinger höll starka tal, även Oskar Lafontaine och Gregor Gysi deltog från scenen.

I samband med mötet var också minnesdagen av morden på Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht. Jag åkte ut till gravplatsen i Lichtenberg och la en blomma var på deras gravar, och en blomma på minnesplatsen för stalinismens offer.

En reaktion på “Från Berlin till Köpenhamn

  1. Vänsterpartiet borde verkligen följa de framgångsrika vänsteralternativen i Europa och öppna upp sig vänsterut. Följ Enhedslisten och Syriza och skapa en bred vänstersamling. Det tror jag skulle skapa ett mer dynamiskt parti!

Kommentera