Vita jobb

Idag har jag rundat av arbetsåret i riksdagen med en debatt med Tobias Billström (M) om hur arbetskraftsinvandrare utnyttjas i Sverige. Debatten kan beskådas här. Det är uppenbart att regeringen inte bekymrar sig speciellt mycket över att tusentals personer som kommer hit och arbetar utnyttjas med usla löner och arbetsvillkor. Nu senast har chefer på Mc Donalds sålt arbetserbjudanden för så mycket som 150 000 kronor till fattiga pakistanier enligt uppgifter i media.

Vänsterpartiet vill ta krafttag för vita jobb och bättre villkor på arbetsmarknaden. Vi vill att man ska ställa krav på kollektivavtal när den offentliga sektorn upphandlar. I Norge har precis gjort sådana krav till lag. Tänk om vi ändå hade haft en rödgrön regering. Vi har också föreslagit att det offentliga ska gå före och inte upphandla från företag med kopplingar till skatteparadis. Kalmar kommun, där Vänsterpartiet är med och styr, har redan gått före med sådana krav. Varför ska vi gynna skattesmitare med våra skattepengar?

Dagens hjältinna är Åsa Linderborg på Aftonbladet som förföljs och hotas för att hon avslöjar högerextrema krafter. Ändå går hon vidare och berättar om vad hon utsätts för. Tack för ditt mod Åsa!

8 reaktion på “Vita jobb

 1. God jul, och tack för i år!

  Tänk att allt du lärde oss om EU och EMU för länge sedan stämmer på pricken! Det är ju skit, förstås, men samtidigt känns det tryggt att ha en partiledare med stenkoll!

  Önskar dig ett bra slut på 2012 och ett fantastiskt 2013!

  Och så en stor eloge till Åsa Linderborg och alla andra som slåss mot främlingshatet. Vi ska ALDRIG ge upp!

 2. Pingback: Järnrörshögern skrämmer till tystnad med hot och kränkningar – och kallar det ”yttrandefrihet” « Nemokrati

 3. Förfärligt att i radion igår höra vad Åsa Lindeborg utsätts för. Visserligen följer jag hennes skrivande inte men det spelar ingen roll för själva saken.

  Högern verkar inte alls bry sig om arbetsvillkoren för de längst ned på otrygghetsskalan så bra att vp gör det. Högern tar inget ansvar heller för att Serafen såldes till skandal-lågt pris. I grunden tror jag man gillar vad som skedde än idag men det tillstår man förstås aldrig. Människor som röstar på högern beklagar nog, helt uppriktigt, vad som sker när offentlig egendom reas ut men själva partiet, ideologerna, gör det inte. Tror jag.

 4. Jo Jonas! Man kan inte låta bli att vara förbannad på orättvisorna och att utnyttja de svaga. Det måste vara en skyldighet inte endast för oss vänsterpartister utan för varje människa som tror på rättvisan och jämlikhet. God Jul o Gott nytt År.LB

 5. ”Högern tar inget ansvar heller för att Serafen såldes till skandal-lågt pris. I grunden tror jag man gillar vad som skedde än idag men det tillstår man förstås aldrig. Människor som röstar på högern beklagar nog, helt uppriktigt, vad som sker när offentlig egendom reas ut men själva partiet, ideologerna, gör det inte. Tror jag.”

  För alla tänkande människor torde det vara djupt beklagligt när offentligt ägd egendom reas ut till underpris av stat, landsting och kommuner. Om privatiseringar ska ske av skolor och annan verksamhet ska det ske till marknadsmässiga villkor. Annars är det ju frågan om att staten/kommunen subventionerar vissa företagares verksamhet på skattebetalarnas bekostnad. Och det är oacceptabelt. Det ska råda konkurrensneutralitet mellan företagare i Sverige.

  /Moderat väljare

 6. Jo, jag tänker mycket på Åsa! Det var längesedan vi träffades, men hon en av de aktiv i Kommunistisk Ungdom när jag gick med där 1985 och åkte med dem på ett sommarläger. Numera är det Åsas Mamma Tanja jag arbetar med i Västmanlands distriktet!

Kommentera