Vänsterpartiet växer

Idag har jag tagit mig en dag julledigt i förskott inför årets sista arbetsvecka. Snöskottning och skidåkning har det blivit och ett flitigt eldande i vedspis och öppen spis. Verkligen vilsamt.

Ekots lördagsintervju som jag gjorde i lördags kan du lyssna på här. Som vanligt kommer man på de riktigt bra replikerna i efterhand. Men kanske kommer de till användning framöver.

Årets resande runt i landet är slut. Några av de sista besöken för i år var i Linköping och i Timrå. Förra veckan hann jag också med att vara med och fira CH Hermansson som fyllde 95.

Trots att året inte är slut har vi kört ut lite statistisk över nya medlemmar i vårt parti, och Vänterpartiet växer. Vi har fått fler än 2 400 nya partimedlemmar i år, ovanligt mycket för ett icke valår. Detta trots att vi ofta är dåliga på att aktivt värva nya partimedlemmar. Vi gör en hygglig nettoökning i år till 12 100 betalande medlemmar, den bästa medlemssiffra som partiet har haft på tio år. Inte minst är det i Stockholm, Göteborg och Malmö som de nya medlemmarna strömmar in i partiet.

Dagens lästips, Jens Holm om de framtida klimatförhandlingarna i Dagens Arena.

10 reaktion på “Vänsterpartiet växer

 1. Och många fler kommer de att bli, modiga människorna med stort hjärta som tar kamp mot kapitalet, riktar sina krav mot pyramidens höjder och inte slavarna underst. Då behövs inga järnrör utan samarbete för vår gemensamma framtid för människorna och planeten.

 2. Jättekul att medlemmarna ökar. Nu gäller det bara att komma ut med budskapet. Regeringen är värd all kritik, men det är också viktigt med ett positivt budskap om en möjlig framtid. Jag tyckte du gjorde det bra på Årsta Folkets hus häromveckan, knöt ihop olika frågor till en slags hoppfull bild av ett bättre samhälle.
  Nu krävs några tydliga budskap att hamra in utifrån denna bild. Vi har två år på oss.

 3. Pingback: Sänkt restaurangmoms – och höjda priser « Nemokrati

 4. Klimatfrågan är nog lite ”farlig” för de stora/viktiga politikerna. För dem som syns och hörs. Frågan är ännu så förknippad med olust att många inte orkar höra på. Därmed inte sagt att folk inte bryr sig eller förstår konsekvenserna som forskarna talar om.

  Man måste vara pedagogiskt smart och vinkla det hela på ett sätt som gör att fler orkar höra på. Det kan ge jobb är nog den viktigaste (troligaste) och en omställning kan ge Sverige konkurrensfördelar t ex om företag som Alfa Laval kan exportera nyutvecklade grejer som ger intäkter till företag och stat. Just nu är det fördel Tyskland vad gäller detta miljö-område. Det var väl där den gröna rörelsen uppstod också.

 5. En fråga som togs upp var just den som jag ställt mig under många år: varför röstar inte fler på vänstern? Oavsett vem som är partiledare, så ter det sig uppenbart för mig att en stor del av befolkningen i Sverige och annorstädes skulle tjäna, både ekonomiskt och socialt, på klassisk vänster politik. I det längre loppet skulle nästan alla tjäna på ett mer jämlikt samhälle; det finns det gott of forskning som visar på. Om man sedan till detta lägger en till synes mycket gedigen och kompetent partiledning, och slutligen, som lite extra grädde, otvetydiga bevis på högerpolitikens orättvisor, ja, då övergår det mitt förstånd hur det kommer sig att (v) ännu står och stampar på sina vanliga siffror. Vad mer kan göras för att folk skall begripa sitt eget bästa? Jonas tycks vara lugn, men nog är denna situation väldigt frustrerande. Jag får lust att säga åt svenska folket – här är er chans att rädda det som ännu räddas kan av välfärd och rättvisa, och om ni inte tar denna chans nu, så kan det mycket väl vara försent om bara några år. För den makt som lämnas över åt kapitalet är nästan omöjlig att sedan ta tillbaka. Det har vi som bott i USA sett alltför många bevis på.

 6. Kommentar till Sara!
  Jag är osäker på om din kommentar är allvarligt menad eller ett ”ironiskt” inlägg.
  Hur som helst är det katastrofalt!
  Ditt förslag om att inleda en dialog med att ”jag är kommunist” innebär bara att inleda en stenlagd resa till helvetet.
  Nä, låt Jonas fullfölja ett tålmodigt och pragmatiskt arbete. Det kommer att ge resultat!
  Sedan kommer en och annan flummare att falla bort på vägen. So what?
  Hälsar Dage

 7. Enda anledningen jag kan komma på att V inte är ett 15+ parti är att folk är rädda för Trabanten. Att socialism innebär kommandoekonomi för gemene person. I partiprogrammet erkänns behovet av marknadsmekanismer (såväl som planering), men det är inget som torgförs. Det borde det. Vi som socialister måste, med rätta, förhålla oss till realsocialismens ekonomiska fiasko. Det håller inte att gömma sig bakom ett Marxcitat om att man inte ska ge recept på morgondagens soppkök. Vi ska kunna ge en skiss på hur en önskvärd, genomförbar och realistisk socialism ska se ut. Annars förtjänar vi det nuvarande opinionsmässiga läget.

 8. Pingback: Invandringspolitik som huvudfråga | MeningenMedMiguel

 9. Betryggande! Jag ska göra mitt bästa för att värva fler! Det är viktigt att vända sig till organisationer och platser där vi faktiskt ”kan” få många väljare. De som redan är röda, men ännu inte har insett att Vänsterpartiet är bättre än Socialdemokraterna 🙂

  Kamratliga hälsningar: Anna!

Kommentera