På polisutbildningen i Växjö

Vintermorgon i Växjö. Det var nära att vi aldrig tog oss hit igår. Tåget söderut från Stockholm var tre timmar sent när vi nådde Södertälje. Jag missade ett öppet möte på Linnéuniversitetet men hann fram till besöket på polisutbildningen.

Det var verkligen intressant att få en inblick i polisutbildningen och se hur motiverade de studerande verkar vara. Det var också roligt att se att många kvinnor går utbildningen och att målet är att rekrytera sökande med olika bakgrunder. Erfarenhet från andra yrken är ofta en tillgång. Ett exempel är att polisen ofta möter personer med psykisk sjukdom.

Vänsterpartiet vill att polisutbildningen ska bli en del av högskolan. Då skulle utbildningen också kunna bli treårig vilket den är i flera av våra grannländer. Polisyrket kräver mycket kunskap och ibland specialisering. Som en del av högskolan skulle forskning underlättas liksom övergångar mellan polisyrket och andra yrken. Sannolikt är det fler framöver som inte ser polisyrket som ett val för livet.

Polisyrket är svårt och viktigt. Förtroendet för polisen är grundläggande i ett rättssamhälle. Idag söker många yrket, vilket är bra. Men framöver skulle nog ingångslönen på 21 300 kronor i månaden behöva höjas för att alla de som vill bli poliser ska välja att söka utbildningen.

På kvällen hade jag ett bra möte med Vänsterpartiet i Växjö. Kaféet på biblioteket var väl fyllt och frågorna var många.

 

 

2 reaktion på “På polisutbildningen i Växjö

  1. Har mycket stor respekt/förtroende för polisen. Blir nedstämd när man slentrianmässigt talar nedvärderande om dem eller när man kastar sten etc på deras fordon. Tror också att polisen hos ”svenska folket” åtnjuter stor respekt men möjligen är den i dalande. I så fall en indikator på läget i samhället. Därmed inte sagt att poliser gör då och då tar fel beslut eller gör dåliga insatser eller är slappa på jobbet emellanåt precis som alla andra yrkesgrupper. Ingen yrkesgrupp torde vara så påpassade som polisen. Minsta misstag kommenteras och växlas upp.

    När jag körde buss i Sthlm blev jag varm om hjärtat när man såg civila polisbilar med små blåljus som stoppade vansinneskörande Audis och BMWs på källarna/nätterna. De (poliserna i civila fordon) borde vara fler.

Kommentera