Smutsiga affärer ger smutsiga händer

Så har ekot gjort nya avslöjanden om den svenska vapenexporten till Saudiarabien. Mejl med graverande uppgifter för regeringen har plockats ur diariet – i strid med svensk offentlighetsprincip och grundlag. Samma mejl har undanhållits riksdagens konstitutionsutskott som ska granska regeringen. Det är en allvarlig sak – och ytterst faller ansvaret på Fredrik Reinfeldt som borde se till att regeringen en gång för alla lägger korten på bordet i denna ruttna affär med diktaturen på den arabiska halvön.

Ett av de mest krystade argumenten för svensk vapenexport till diktaturer är att den skulle vara lite bättre än om andra länder exporterade. Exporten skulle enligt resonemanget kunna göra att vi påverkar länderna positivt i demokratisk riktning. Det är ett högst tvivelaktigt resonemang.

Istället visas det gång på gång hur det motsatta sker. Exporten av vapen till diktaturer påverar oss negativt. Varför skulle annars Sveriges försvarsminister ha så svårt att få fram att Saudiarabien är en diktatur? Förklaringen är förstås de kommersiella intressen och hyckleriet runt vapenaffärerna. Nu kan vi se hur viljan att dölja sanningen har gjort att regeringen rensar inboxen från obekväma mejl i strid med grundlagen. En direkt effekt av affärer som de inte vill försvara.

Vapenexporten till diktaturer bör stoppas för att den beväpnar förtryckare och gör oss medansvariga. Men det bör också stoppas för att den påverkar svensk utrikespolitik och öppenhet till det sämre.

3 reaktion på “Smutsiga affärer ger smutsiga händer

  1. Det var en lönsam affär för moderata samlingspartisten Sten Tolgfors. 58.300:-/ månaden för riksdagsuppdraget och 56.700:-/ månaden i avgångsvederlag som krigsminister. ∑ 115.000:-/ månaden.

  2. Detta är helt enkelt en ny ”Tsunami” och jag hoppas att Herr Sjöstedt mfl inte låter Landsfadern komma undan. Det vore absolut inte fel om ”han som går hand i hand med folket, vars förtroende han bär” fick känna på lite ”drev”! Det har ju annars fungerat som en framgångsrik taktik att hålla Landsfadern borta från allt negativt som händer i landet. På´n bara!!

  3. Världen o Sverige blir bättre stegvis när det gäller dubbelmoral, fusk etc. Nya missförhållanden i stort och smått, och om ditt och datt, duggar tätt men det beror nog mer på att de avslöjas snabbare/oftare än på att de ökar i frekvens.

Kommentera