Riksdagsdebatt om Scan och möte i Årsta

Nyss hemkommen från ett bra möte i fina Folkets Hus i Årsta. Långt mer än 150 personer trotsade regn och rusk för att komma och diskutera vänsterpolitik. Det var mitt 101:a möte i partiföreningar sedan jag valdes. Det hundrade var igår i Strängnäs, även det välbesökt. Läs mer om mötena här.

Idag debatterade jag bemanningsföretag i riksdagen. Jag och Josefin Brink försökte klämma arbetsmarknadsministern på lite besked om vad som ska göras mot missbruket av inhyrd personal. Vi tog Scan i Kristianstad som exempel där fast anställda sägs upp medan bemanningsföretag är kvar på fabriken. Men som väntat ville regeringen inte skärpa reglerna. Se debatten här.

Vi har också skrivit om exemplet i Kristianstadsbladet:

Scan i Kristianstad säger upp ytterligare 55 anställda. Häromveckan träffade jag aktiva i den lokala fackklubben. De berättade om att många av de anställda var upprörda. Medan de fast anställda sägs upp behåller företaget inhyrd personal från tyska och irländska bemanningsföretag. Mest är det polacker som arbetar som inhyrd personal på företaget.

De fackligt aktiva kunde berätta hur de inhyrda hade högre arbetstempo, fick lägre lön och inte vågade gå med i facket. Så är Scan ett i raden av företag som utnyttjar arbetskraft från andra länder till dåliga villkor och ställer arbetare från olika länder mot varandra. I bransch efter bransch dumpas lönerna och arbetsvillkoren när företagen utnyttjar löntagare från andra länder med sämre villkor.

Inför denna utveckling verkar vår regering vara helt handfallen, närmast ointresserad. Samtidigt försvinner bra jobb och skattepengar ur landet. På de drabbade orterna växer en grogrund för främlingsfientlighet när inhemsk arbetskraft slås ut med ojusta villkor av dem som kommer hit från andra länder.

Lösningen på problemet är att stoppa lönedumpingen och se till att alla som arbetar i Sverige får vettiga arbetsvillkor och kollektivavtal. Det kan regeringen göra om den vill, men den verkar inte bry sig. Istället framhålls bemanningsbranschen som något positivt. Fråga de uppsagda livsmedelsarbetarna i Kristianstad om de håller med om det.

Bemanningsbranschen måste regleras hårdare. Bemanningsanställda ska aldrig få lägre lön och sämre arbetsvillkor än andra anställda. Inför ett skarpt förbud i lagen mot att säga upp fast anställd personal medan bemanningsföretag tas in eller arbetar vidare. Inför en tidsgräns för hur länge en tillfällig lösning som bemanningsföretag får användas.

På Scan har de varit på företaget sedan 2001, då handlar det knappast om att hantera tillfälla produktionstoppar. Hade vi haft en sådan lagstiftning hade det som sker i Kristianstad inte varit möjligt.

Vänsterpartiet är inte emot att man kan arbeta i olika länder. Men vi vänder oss emot att den fria rörligheten används för att dumpa villkoren på arbetsmarknaden. Det innebär att arbetare från andra länder utnyttjas hänsynslöst. Det pressar ner villkoren för alla som arbetar i de berörda branscherna och det slår ut företag som är justa och respekterar kollektivavtal.

Otryggheten breder ut sig på arbetsmarknaden. Regeringens politik gör det värre. Det är hög tid att vi ändrar på det.

Andra lästips är Jens Holms text om klimatet i Dagens Arena och Jens och Hans Lindes text i samma ämne på SVT Debatt.

8 reaktion på “Riksdagsdebatt om Scan och möte i Årsta

 1. Tack för ett inspirerande möte, med många konkreta lösningar på dom åtgärder som behövs för ett mer rättvist, jämlikt och grönt samhälle! Jonas, du är en klok, empatisk, ödmjuk Eldsjäl! Du behövs verkligen! Hoppfullt! Klärkis

 2. ”Regeringen verkar inte bry sig” skriver ni. Säg som det är istället. Naturligtvis är lönedumpning och rädsla för att gå med i facket precis vad regeringen (framförallt Moderaterna och SD) vill ha!! Det är dags att hela vänstern jobbar tillsammans nu och glömmer gammalt groll.

 3. Jag tror vänstern i Sverige skulle ”tjäna på” (opinionsmässigt) att än mer betona det dåliga med avvecklingen av hederliga villkor för anställda (och skötsamma företagare). Många människor långt utanför vänsterns sfär håller med om det dåliga i det du beskriver här. Det ligger varken i svenska löntagares eller svenska företagares intressen.

 4. Jonas, när vi röstade in dig i Europaparlamentet imponerade du med ditt energiska idoga arbete och din enorma närvarandeprocent.

  Men, varför i fridens namn var inte din ersättare Mikael Gustafsson närvarande den 23/10? http://www.europaportalen.se/2012/11/fredrik-reinfeldt-retar-upp-europaparlamentariker

  För mig lutar det istället åt Isabella Lövin (MP) 2014. Där kan man snacka om ”Jonas Sjöstedt”-engagemang!

  Visst vill jag rösta vänster, men då vill jag också se någon duglig efterträdare till Sjöstedt!

 5. Thanks for coming to Årsta, Jonas!
  I haven’t felt so inspired by a politician since seeing Tony Benn in Manchester many years ago.
  Your words about the importance of all workers standing together for equal and fair treatment were very timely.
  Your highlighting of the way women are consistently pushed down the economic ladder in contemporary Sweden is also very important.
  I could go on, but suffice to say; you’re doing a great job, Jonas – thanks!

 6. Precis. Jag har läst många nyliberala debattörer under senare tid, som Fredrik Segerfeldt och Johan Norberg, som hävdat att främlingsfientlighet bäst bekämpas av om kollektivavtal, anstätllningstrygghet och liknande undermineras ytterligare för att på så sätt underlätta för arbetskraftsinvandrare att tränga ut svenska arbetare. Detta eftersom det skulle minska skillnaden i sysselsättningsgrad mellan grupperna utrikesfödda och infödda.

  I själva verket finns det väl knappast något så effektivt sätt att öka stödet för SD än att säga till breda arbetargrupper att de för att underlätta invandring måste ge upp sin anställningstrygghet, sänka sina löner och riskera att förlora sina jobb till invandrare,

 7. Pingback: Scan är en Scandal för arbetarna | Jonas Sjöstedt

Kommentera