En väg ut ur euron?

Idag har det varit storstrejk i Grekland. Nya hårda besparingar ska röstas igenom i landets parlament, ett villkor för att få ut mer stödpengar från EU. Men stödet för regeringen sviktar. Ledamöterna från det demokratiska vänsterpartiet tänker rösta nej. Det tänker också några ledamöter från PASOK att göra. De nya nedskärningarna verkar antas med minsta möjliga majoritet. På gatorna demonstrerar tiotusentals och vänsterpartiet Syriza vill ha nyval. Nyvalet kanske inte kommer nu, men det är bara en tidsfråga om när det tvingas fram.

Helt uppenbart är att EU:s svältkur inte löser Greklands problem och landet knappast kan betala sin statsskuld som närmar sig 190% av BNP. Även Anders Borg har låtit undslippa sig att det nog vore rimligt att Grekland lämnade euron. Idag diskuterade jag frågan med honom i riksdagen. Här kan du se debatten.

Det har kommit flera intressanta böcker om eurokrisen den senaste tiden. Stefan de Vylders Eurokrisen landade på mitt skrivbord idag. Jag började läsa lite i den och det verkar vara en välskriven bok. Det är precis som väntat, de Vylder är en av våra skarpaste ekonomer som tidigt insåg riskerna med Euron. Läs mer i SvD.

Visst hoppas jag att Obama besegrar Romney i USA:s presidentval. Inte för att jag har så stort hopp om att Obama ska förändra saker till det bättre, men jag vet att Romney skulle vara dålig för både USA och för världen. Men allra helst skulle jag vilja att Jill Stein, Rocky Anderson eller Stewart Alexander vann valet.

6 reaktion på “En väg ut ur euron?

 1. Lite USA-relaterat:
  David Schweickart är politisk filosof i Chicago, och har bland annat skrivit After Capitalism, i vilken han vältaligt förespråkar en marknadssocialistisk form av ekonomisk demokrati. Han kommer till Sverige nästa vecka:
  Måndagen den 12te klockan 19: Föredrag i Tovensalen, Missionskyrkan, i Uppsala.
  Tisdagen den 13de: inbjuden till Stockholms universitet av Torbjörn Tännsjö.
  Onsdagen den 14de: workshop på SCAS, Uppsala universitet.
  Alla föredrag är öppna för allmänheten, men man ska föranmäla sig till tisdagens och onsdagens event.

 2. Uppskattar verkligen att du inte låter C.B. Hamilton stå oemotsagd när han så att säga ”trollar” i riksdagen.

 3. Man kan inte ha mass-arbetslöshet i ett land särskilt länge. Den regeln blir överordnad andra regler/doktriner som då måste överges – tills vidare.

  Sen beror det nog på vilka folk som drabbas av stor ekonomisk kris. Somliga tycks kunna mobilisera och ta sig upp, andra kraschar i fraktioner/flisor. Greker tycks tillhöra den senare kategorin, letter och islänningar den förra. Konklusion: Släpp grekerna fria från euron! (Det kanske sätter igång negativa kedjereaktioner i andra länder, men det är ändå moraliskt och pedagogiskt rätt.)

 4. Kan starkt rekommendera att du så att säga rekommenderar till dina mer ekonomiskt skolade kollegor Steve Keens ”Debunking Economics – The naked emperor dethroned II” (då den är lite väl vetenskaplig, ekonomisk…och lite tråkig…medans innehållet faktiskt är sprängstoff), där han med vetensksplig exakthet totalt massakrerar nyklassisk pch nykeynesiansk ekonomisk teori (dvs huvudfåran inom nationalekonomin).

 5. Jonas Sjöstedt, du briljerar och sättet du framför informationen gör det ännu bättre.

  Jag gillar Vänsterpartiets nyktra syn på den makroekonomiska situationen. Det håller på att gå käpprätt in i fläkten.

  …”det välmående Sverige…”… FP:s Carl B Hamilton, är blind för verkligheten. Ty hans bankutdelningar kommer troligtvis årligen strax innan sommaren. Den sittande regeringens kritik mot den svenska bankindustrin är löjeväckande.

  En väg ut ur euron är vad som kan rädda Grekland, Spanien, Irland och alla de andra europeiska ”periferiländer” vars tidigare högst volatila valutor har varit något dessa länder kunnat anpassa sig till. Nu, med en euro, vars villkor dikteras till hög grad från ECB, Bundesbank och Banque de France, har de effektivt fastnat i låneträsket och är beroende av stimulanser, vars villkor som också de dikteras av de förnämnda. De starkt exportberoende starka ekonomierna i Euro-samarbetet torde jubla när de får spä ut Euro, som de effektivt gör med nytryckta stimulanspengar, för alla stimulanser stärker deras export genom en billigare euro.

  Med vad gör Syriza i Grekland? De beskrivs som radikal vänster, de har stor röstandel men jag ser ytterliggare godkännanden av stimulanspengar? Har demokratin skadats för all framtid i Grekland? Mina grekiska vänner har förlorat hoppet och tron på politiker och demokratin i sin helhet, en demokrati som en gång i tiden föddes och utvecklades i det landet.

Kommentera