Solen går upp över Estelle

Igår när jag gick och la mig var jag full av onda aningar. Jag räknade med att vakna till nyheten att den israeliska marinen hade bordat Ship to Gazas skepp Estelle. Mitt i natten nåddes jag av ett SMS med budskapet att det nog var på gång. Estelle var omringad av en rad oidentifierade båtar varav en del rörde sig mycket snabbt. Uppgifterna sa att att kommunikationerna delvis hade brutits och att den israeliska militären uppmanade dem att vända. Men när jag vaknade i morse rapporterade Ship to Gazas hemsida att det var lugnt när solen gick upp, inga andra båtar synliga och att Estelle tuffar på mot Gaza i en hastighet av sex knop. Än finns det en strimma hopp om att Estelle kan lägga till i Gaza City senare idag, i så fall innebär det en folkfest, att blockaden har brutits och att allt det som samlades in kommer fram till Gazas plågade invånare. Alternativet är våld och israelisk övermakt om israelerna väljer att kapa båten. De närmaste timmarna kommer att visa hur det går.

Jag har fått segla några dagar med Estelle tidigare under resan. Det gör att jag känner extra för besättningen. De är djupt övertygade aktivister som har lagt så mycket av sin tid på detta projekt. Solidariteten är deras drivkraft. Jag hoppas att de ska få välkomnas av en folkmassa på Gazas strand idag, inte misshandlas och gripas av israeliska militärer.

Israels blockad av Gaza går inte att försvara. Den strider mot internationell rätt, den plågar ett helt folk som får leva i fattigdom. Den ökar hatet mellan folken och göder extremism på bägge sidor. Hoppet står dialogen, freden och förståelsen. Därför vore det så fantastiskt om Estelle fick lägga till i Gaza City idag.

Vänsterpartiets hälsning till besättningen.

mer rapportering i CNN, Arbetaren, ekot, Aftonbladet och Expressen.

7 reaktion på “Solen går upp över Estelle

  1. Tråkigt att en offentligt person som Jonas verkligen inte verkar ha någon som helst aning hur läget faktiskt ligger till. Hoppas ju innerligt att Jonas & Co vaknar till liv och ser världen sådan den faktiskt är. Lycka till

  2. Jag tycker att sverige och världen ska sluta handla med Israel eftersom dom inte bryr sig det minsta om kritiken från andra länder om deras beteende mot Palestinierna, deras syften är glasklara dom är ute efter att köra bort palestinierna från deras land och sen ska judar överta det, FY-FAAN FÖR DETTA PACK!!!

  3. Enligt FN, bryter Israel mot internationell rätt,
    mot mänskliga rättigheter och Genévekonventionen,
    så solen skiner på Estelle, men har gått ner över Israel.

  4. Pingback: UD är passiva om besättningen på Ship to Gaza « Röda Berget

  5. Pingback: Actress and Models » Ship to Gaza ånyo olagligen bordat av Israel…

Kommentera