Fördöm Israels anfall på Ship to Gaza

För en knapp timme sedan överföll israelisk militär Ship to Gazas fartyg Estelle. Av allt av döma har de lyckats kapa båten och fängsla de fredliga aktivisterna. Attacken skedde på internationellt vatten.

För någon vecka sedan kallade utrikesminister Carl Bildt upp Israels ambassadör i Sverige för att protestera mot att Israel hade spridit felaktigheter om Carl Bildts position om Iran. Nu är det upp till bevis Bildt, dags att kalla upp Israels amabassadör och ge honom en rejäl avhyvling för att Israel fängslar fredliga svenska medborgare på internationellt vatten. Så här skriver vi i vårt pressmeddelande.

Israelisk militär bordade på lördagen fartyget Estelle på internationellt vatten och hindrade därmed segelskutan från att nå Gaza med sin last. Jonas Sjöstedt, som seglat med Estelle under en deletapp, kommenterar det inträffade.

– Det är djupt beklagligt att Israel stoppade Estelle. Fartyget var lastat med sådant som saknas i Gaza, som rullstolar, barnmorskeverktyg och fotbollar. Den blockad som Israel utsätter Gaza för strider mot internationell rätt och innebär att ett helt folk straffas. Estelles mål var att, genom ickevåld, bryta den orättfärdiga blockaden. I stället för förståelse möttes de av israelisk militär. Det måste fördömas, säger Jonas Sjöstedt.

– Även om Estelle inte nådde sitt mål den här gången är jag övertygad om att blockaden kommer att brytas. Att ockupationen av och blockaden mot palestinska områden upphör är en förutsättning för en varaktig lösning på konflikten, där såväl Palestina som Israel kan existera som självständiga stater. Nyheten om bordningen av Estelle gör mig bekymrad och bedrövad, säger Jonas Sjöstedt.

– På kort sikt har den israeliska militären kunna hindra solidariteten med Gaza. Men Ship to Gaza har ändå uppnått mycket genom sitt arbete för rättvisa för palestinierna och för att blockadens orimliga effekter för Gazaborna har uppmärksammats, menar Sjöstedt.

läs mer i , DN, SvD och Aftonbladet

10 reaktion på “Fördöm Israels anfall på Ship to Gaza

 1. Hejsan! Sievert Öholm har skrifit en lååång inlaga om detta med Ship to Gaza: Hittade den på Facebook. Tänkte att det kanske kunde intressera dig, Jonas.

  ”Siewert Öholm,
  OBEGRIBLIGT SNEDTÄND SOLiDARITET !
  Hyckleriets paradflaggskepp, Ship to Gaza, håller på att närma sig gazakusten.
  Sjövägen till Gaza är under internationellt erkänd (FN Pamerrapporten) blockad av Israel. Orsaken är att terroristregimen, Hamas, i Gaza, fortsätter sina missilangrepp mot södra Israel i stort sett d
  agligen. Siuationen i Gaza är dessutom inte av sådant slag att särskilt mycket av de förnödenheter som finns ombord på hyckleribåten behövs. Gazas kuvade befolkningen lider mest på grund av sina egna korrupta ledare.
  Allt , utom krigsmaterial, kan transporteras legala vägar via Israel eller Egypten.Sjukvård av avancerat slag erhåller gazabor dagligen i Jerusalem på israeliska sjukhus i god samverkan med palestinska läkare, eller via lastbilstransporter av mediciner dagligen från Israel.
  Alltså måste det vara andra motiv som styr besättning och semestrande svenska partiledare(V) ombord. Motivet stavas: HAT eller OFÖRSONLIGHET mot staten Israel. Ibland måste man stava motiven: IDEOLOGISK FANATISM och JUDEHAT. Jag står fullt ut för de orden även när det gäller Jonas Sjöstedt(V) tills han bevisat motsatsen.
  Peter Larsson och andra svenskar är mest patetiska propagandister tydligen blinda för vad som i övrigt sker i regionen.
  Det går väl inte att hitta en sämre tid för antiisraelism än just nu, när det brinner i alla länder runt om demokratin Israel.
  Det är inget skämt, när man frågar varför hyckleribåten inte räddade sitt eget anseende och bytte destination mot Syrien, eller försökte sända sin last till lägren i Jordanien där 100 000 tals syrier lider.
  I Gaza kan den som vill och har råd bo på lyxhotell vid havet. I Gaza finns det mesta att köpa. Dyrt och ofta korrumperat. Men varför skall folket vara mindre korrumperat än sina ledare?
  Gazas befolkning behöver inte hycklande och ”duktiga idioter”, som de som verkar finns ombord på hatbåten. De inte bara hycklar. De är fega också. De är rädda om sitt eget skinn. De vågar inte ens komma i närheten av de dödande kulor som från båda sidor korsar Syrien. De vågar säkert inte ens ta sig i hamn i Beirut längre efter gårdagens terrordåd troligen orkestrerat av stridande islamistiska falanger.
  Hyckleriflaggskeppet, Ship to Gaza, handlar inte om solidaritet med en lidande befolkning i Gaza. Jag inser och känner vrede över den verklighet som många där måste leva i. Men hyckleriskeppet har bara ett syfte: Att maximalt skada Israel. Att aldrig vilja inse o-demokratin i Gaza, Iran, Syrien med flera grannstater, eller att aldrig erkänna Israels rätt att både existera och försvara sin existens. Bosättningar och gränsdragningar är förhandlingsfrågor.
  Hyckerlibpåtens besättning gullar med antisemiter, diktatorer, islamistiska fundamentalister och fanatiker.
  Du har mycket att förklara, Jonas Sjöstedt, om du fortfarande vill påstå att du värnar demokrati.
  Metoden från Sjöstedt och de andra ombord, är att beskriva Israel som en odemokratisk fasciststat och Gaza som världens största fängelse. Lögnen är besättningens ledstjärna. Populism och och medieuppmärksamhet är en annan drivkraft.
  Er påstådda solidaritet har havererat.
  Vänd båten och åk hem i skam, men skammen är bättre än fortsatt hyckleri.”

  Nåväl, ville bara delge detta . /Linda

  2 personer gillar detta..

 2. Tycker faktiskt synd om Siewert. Sedan han vänt sig till Pastor Ekman så har han förändrats radikalt till att bli en riktig höger-extremist. Han ser verkligen inte ”bjälken i sitt egna öga”

 3. EU/EMU-projektet (och EU-nämnden) kritiserar staten Israel i ord och fördjupar samarbetet i handling. Varför ska sioniststaten ses med blida ögon? Staten Israel får märka varor producerade på ockuperad mark som egna. Hur länge ska det här få fortgå?
  Staten Israel är med i olika em-tävlingar men inte palestinarna. Det är schizofrent. Palestina ligger i Asien men staten Israel tillhör tydligen Europa. Hur dumt kan det bli?
  Skicka en hel armada till Palestinas kust!

 4. Anledningen att €U/Europa fjäskar för Israel är:

  1. Tyskland styr €U och kommer för evigt få bära skulden för förintelsen, något Israel vet om och är mästare på att utnyttja.

  2. €U:s centralmakter är medlemmar i NATO och styrs därmed av USA som ju är ovillkorat allierade med Israel vilket gör att även €U blir ovillkorat allierade med staten.

  Vad gäller sivert Öholm så är han ju inte riktigt klok men i slutet hittar han ju iallafall en formulering där han: ”Inser och känner vrede över den verklighet många där (i Gaza) tvingas leva i”. Att sedan Öholm förmodligen menar att det är uteslutande Hamas fel att det är så och att Israel är goda samariter som vill sina älsklingsgrannar väl är ett sorgligt faktum.

  Man skulle ju gärna se att Öholm o Co besökte de xenofobiska bosättarna som är betydligt mer extremistiska än någon man kan hitta på den palestinska sidan. Nu vill ju tydligen Netanyahu utlysa nyval p g a ‘sammarbetssvårigheter’ i den högerextrema regeringen och det kan ju vara ett gott tecken. Den Israeliska befolkningen är ju relativt välutbidad och har tillgång till internet och borde därmed kunna hitta fakta som slår sönder lögnerna deras regering sprider.

 5. Citat från kådisblaskan ”Dagen” 2009.01.21:

  ”Låt oss förstå ordet ”ockupation” som numera används flitigt i medierna. Ordet används av Israels fiender och antyder att man tar mark som man inte har rätt till. Dock är det så, att Israel faktiskt har rätt till sitt land och enligt Bibeln bör gränserna utvidgas ännu mer. Gud har lovat i sitt ord att det israeliska folket ska få behålla sitt land. Därför innebär varje försök att ta mark från Israel eller att hindra Israel från att ta sin utlovade mark direkt uppror mot Gud.
  
Kriget som pågår nu i Gaza är en andlig förebild för det krig som kommer att bryta ut i Europa. Vi kommer att se fler terroristattentat i Europa framöver och islam kommer att stärka sina fästen i Väst.
  Sök Guds ansikte för skeendet i Israel. Kanske har Gud en speciell kallelse för just dig?”

  Detta är inte klokt. Detta är andefattigt.

 6. Israel visar återigen upp sin totala likgiltighet inför internationell rätt. Skamligt men tyvärr föga förvånande. I historiens ljus kommer omvärldens tystnad tystnad inför dessa brott att framstå som lika skamliga. All heder åt Ship to Gaza som försöker bryta både den inhumana blockaden och omvärldens tystnad!

 7. Enda rimliga är att fördöma Israels existens som en ”judisk stat”. Staten bildades på bekostnad av de 800 000 som blev bortdrivna. En demokratisk enstatslösning och ingen teokrati är lösningen, inga raslagar och ingen konsitutionell rasism. Var ska annars alla flyktingar återvända till? De måste återvända hem vilket är över hela Palestina. Knappast Gaza, Östra Jerusalem, västbanken el dylikt. Utan deras –>hem<–. Våga vara ärliga, demokratisk enstat, Isratin eller palsrael med alla semiters lika rättigheter. Flyktingarnas rätt att återvända är central och måste belysas oftare under nationella såväl som internationella strålkastare. När vågar världssamfundet behandla Israel enligt internationell lag? Varför kan de stå över lagen? Obegripligt.

Kommentera